2024 is een kanteljaar, zowel op technologisch vlak als op vlak van de eindgebruiker - waar beiden elkaar natuurlijk ook beïnvloeden. De olifant in de kamer is AI, maar er is meer. Is je digitale marketingstrategie klaar hiervoor?
Op 20 juni 2024 organiseerde Invisible Puppy de ‘Digital Disruption Day’ in Gent voor een publiek van geïnteresseerde klanten, kennissen en collega’s van zusterbedrijven uit de +KOO-cluster. Deze blogpost is een samenvatting van de presentatie van Hanna Brieven, Senior Account Manager bij Google.
Maar liefst 15% van alle zoekopdrachten is nieuw. Mensen zoeken meer dan ooit tevoren, en blijven steeds nieuwe dingen zoeken. Ook de zoekmethodes worden steeds diverser. Per maand zijn er 12 miljard zoekopdrachten via Lens. Multi-search, met resultatenpagina’s die een combinatie zijn van beeld, tekst en video, worden de nieuwe norm, en met de ‘Circle to Search’-feature kunnen mensen ook op zoek gaan naar delen of elementen van een afbeelding.
Circle to Search is voorlopig wel enkel beschikbaar op geselecteerde premium Android-smartphones - de Pixel 8, Pixel 8 Pro en de nieuwe Samsung Galaxy S24-serie.
En wat willen gebruikers? 66% wil gepersonaliseerde merkervaringen en er is ook een algemene bekommernis om privacy. De helft van de mensen die hierover bevraagd werd, zegt zelfs bereid te zijn van merk(en) te wisselen die dit ei van Columbus op beide vlakken kan breken.
We worden constant blootgesteld aan prikkels, die beslissingsprocessen chaotisch maken. Mensen kunnen zich vastrijden in een continue cyclus van exploratie en evaluatie door steeds nieuwe en andere info die er bij komt. Je gebruikerservaring coherent en begrijpelijk maken kan een enorme hulp bieden hierbij.
Veel bedrijven werken momenteel nog in marketingsilo’s en hebben aparte (Google-)strategieën voor awareness en conversie. In een ideale wereld vloeien die naadloos in elkaar over en versterken ze elkaar.
AI is overal. Gemini, Googles generatieve AI-oplossing, is intussen geïntegreerd in de volledige Google stack. Je uitkomst van werken met AI is natuurlijk maar zo goed als de data die je invoert, met het gekende dataprobleem van “garbage in, garbage out”. Je zorgt er dus best voor dat je first party data in orde is en je cookiebeleid de regels van de kunst volgt, zeker nu de cookieloze toekomst met rasse schreden nadert.
Creativiteit, media en metingen vormen de hoekstenen van een succesvol AI-beleid met je Google tools. Als je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je video’s (ook) beschikbaar zijn in verticale formaten, word je vaker getoond in zoekopdrachten op YouTube.
Generatieve AI werd al uitgerold in Performance Max-campagnes in Google Ads.oor conversationele AI in te schakelen kan je je advertenties naar een nog hoger niveau tillen. Voor de meest kwalitatieve data moet je er dan weer voor zorgen dat je hele Google-ketting juist ingesteld staat.
We evolueren van veel manueel werk in Google Ads, met manuele biedingen, statische tekstadvertenties en een exacte zoekwoordenmatch, naar een geautomatiseerdere toekomst. Het monnikenwerk van de traditionele Google Ads-marketeer wordt met andere woorden verleden tijd.
Via smart bidding (dat miljarden signaalcombinaties per bod kan gebruiken), responsieve ads, bredere matches en zelflerende campagnes kan je je campagens veel verder schalen en kan je ook veel betere resultaten boeken. Zo ben je er meer van verzekerd dat je gezien wordt wanneer een (potentiële) klant naar jou op zoek is. Google Ads leert te voorspellen wat je publiek wanneer wil zien, in plaats van dat je zelf manueel moet uitvissen wat je publiek zoekt.