De volgende evolutie in zoekmachine optimalisatie, zo wordt het Topic Cluster Model genoemd. Er zijn tegenwoordig veel evoluties aan de gang in SEO-land. Maar ik geloof dat dit eentje is die al meteen kan ingezet worden om van je contentstructuur een ranking powerhouse te maken. Tijd dus om die Topic Clusters eens grondig onder de loep te nemen.
Om het simpel te houden, beantwoord ik in deze blog twee vragen:
Trek maar je SEO-schoenen aan, liefste optimalisatie-avonturier. ‘t Is tijd om de klim te beginnen naar een betere plaats op de zoekresultatenpagina.
Het begon met de piramides. In de 27ste eeuw ontwierp Imhotep, vizier van Pharaoh Djoser, een van de eerste stenen piramides. Ah, nee.. wacht. Niet die piramides. De piramide die interessant is voor ons, SEO-grafrovers, is de keywordpiramide.
De keywordpiramide is een model dat aan de basis staat van SEO-strategie. De piramide helpt je om je keyword research gericht toe te spitsen op de content die op je website komt. Het principe is simpel. Op het eerste niveau van je website, de homepage dus, ga je aan de slag met de generieke keywords. Generieke keywords hier zijn de algemene termen die je business beschrijven en hebben in de meeste gevallen een hoog zoekvolume.
Wat betekent dit dan concreet? Als we de keywordpiramide zouden toepassen op de website van Invisible Puppy, dan zouden de niveau 1 keywords bij ons bv. “digitale marketing” of “digital agency” zijn. Een pientere Paulus zou nu al iets hebben van ‘good luck om daar nu nog de eerste zoekpagina mee te bereiken.’ Welja, dat is dus het probleem met niveau 1 keywords, pientere Paulus. Deze keywords zijn te breed om uitsluitend op in te zetten, maar je hebt ze wel nodig om in grote lijnen uit te leggen wat je doet als business.
Eenmaal je de brede niveau 1 keywords geïdentificeerd hebt, kan je de sprong maken naar niveau 2. Dit niveau moet je zien als het onderdeel van de categorieën. Om opnieuw een voorbeeld te schetsen, zou het in het geval van Invisible Puppy onze expertises zijn. Keywords zoals “Inbound Marketing” of “Digitale Transformatie”. Niveau 2 is dus al iets specifieker, maar nog steeds ruim.
Niveau 3 brengt ons bij het content onderdeel. Niveau 3 pagina’s zijn je blogartikelen. Hier worden we pas echt specifiek. In je keyword research moet je lange termen opnemen die op zich niet veel zoekvolume hebben, maar wel een duidelijke vraag of onderwerp aankaarten. Zoekopdrachten zoals “SEO optimaliseren voor e-commerce”, “verschil tussen inbound en outbound” en “marketing automation voor B2B” hebben geen groot maandelijks zoekvolume. Toch kan ik je garanderen dat, als je op deze concrete zoekopdrachten gevonden wordt, je met je content heel precies beantwoordt aan de vraag van je bezoekers. Waar zij op hun beurt zeer tevreden mee zijn. Bovendien zullen specifieke termen ook een pak minder concurrentie hebben. Wat je websitepagina’s makkelijker op de eerste pagina (of zelfs op de eerste positie van de zoekresultatenpagina) kan krijgen.
OK PFIEUW EINDELIJK, we zijn door de basic SEO-websitestructuur les geraakt. Hier is een vet guitige afbeelding met droge humor als beloning!
Veel SEO’ers weten dat de keywordpiramide aan de basis ligt van een evenwichtig gebruik van de juiste keywords in je content pagina’s. Maar daar stopt het meestal. De homepage is klaar, de hoofdpagina’s zijn klaar. Dus lanceren we maar blogartikels wilde weg. Hier gaan veel mensen de mist in. Je merkt dat er duizenden variaties zijn op een longtail keyword en blijft maar blogposts uitbraken om alle zoekwoorden te dekken. Na een tijd raakt je blogsectie vol, begin je repetitief te worden en je ranking van je hoofdpagina’s en artikels wordt er beter op. Wat je mist is denken in topics of onderwerpen.
Veel SEO-specialisten onder ons maken de fout dat hun losse blogposts niet vasthangen aan een duidelijke structuur van onderwerpen. Inzetten op zoveel mogelijk aparte termen is ondertussen al achterhaald. Google denkt semantisch. Dit heeft niets met het joodse geloof te maken, maar wil zeggen dat Google in onderwerpen en thema’s denkt. De zoekmachine is inmiddels zo geëvolueerd dat het the bigger picture in kaart kan brengen.
Vandaar het belang van structuur aanbrengen in je pagina’s en die in verband brengen met je content. Als je alle pagina’s rond hetzelfde topic (niveau 2 en niveau 3) aan elkaar kan hangen, zal Google je daarvoor belonen. Niet zo gek eigenlijk.
Iedereen nog mee? Anders beantwoord ik snel even twee brandende vragen:
Q: MAAR WAT IS HET TOPIC CLUSTER MODEL NU?
A: SIMPEL, HET VERBINDEN VAN JE HOOFDPAGINA’S MET JE SPECIFIEKE ARTIKELS.
Q: EN WAT IS HET NUT VAN HET TOPIC CLUSTER MODEL?
A: ALS 1 PAGINA IN DE TOPIC CLUSTER GOED SCOORT, KAN HET ALLE ANDERE VERBONDEN PAGINA’S OOK VOORUIT HELPEN.
Hubspot heeft met het Topic Cluster Model de volgende stap in SEO na de keywordpiramide uitgelijnd. Hubspot brengt het antwoord op hoe je met specifieke pagina’s de ranking van je hoofdpagina’s kan verbeteren. De belangrijkste zaken waar je inzicht in moet krijgen om het cluster model toe te passen, zijn pilaar pagina’s en cluster content. Iets verder in deze blog kom ik op deze termen terug. Maar ik kan je alvast verklappen dat, als je deze 2 met gerichte internal linking verbindt, je keihard kunt gaan voor de klim naar de eerste plaats bij de zoekresultaten.
Hoe begin je er nu aan? Eerst moet je pilaar pagina’s te maken. Dit zijn de niveau 2 pagina’s of de hoofdpagina’s zoals in de keywordpiramide strategie is besproken. Deze pagina bevat dus een keyword die een onderwerp (of categorie) in ruime zin omschrijft. Als bedrijf is dit dus een van je services of expertises die je omschrijft. Om even een voorbeeld te schetsen: als tuinonderhoud bedrijf zou een hoofdpagina dus “Bomen snoeien” kunnen zijn.
Marketing meesterbrein Neil Patel zegt over de pilaar pagina dat het een hoeksteen moet zijn voor een deel van de content op je website. Het is belangrijk dat deze pagina’s hyperlinks bevatten naar de cluster content. Een voorbeeld van een goede Pilaar pagina kan je hier zien op de Instagram Marketing pagina van Hubspot.
De niveau 3 pagina’s die we besproken hebben in de keywordpiramide strategie, komen overeen met je cluster content. Deze content wordt geïnspireerd door de longtail keywords die je gevonden hebt in je research. Om terug te keren naar het voorbeeld van het tuinonderhoudsbedrijf, zou je een Cluster content pagina over “hoe snoei je een eik?” kunnen schrijven. Dit specifieke artikel kan dan op zijn beurt gelinkt worden aan de pilaar pagina van “Bomen snoeien”.
Op die manier moet je dus alle artikels die hetzelfde onderwerp aansnijden, aan de pilaar pagina linken en creëer je een Topic Cluster die zichzelf in de ranking versterkt. Dit komt omdat je Google duidelijk hebt gemaakt waarover je het hebt en door de verschillende niveaus aan te brengen, benadruk je eveneens dat je geen versnipperde, maar een logisch gestructureerde website hebt.
Ik sluit mijn artikel af met twee images van Hubspot, die illustreren hoe je versnipperde blogcontent kunt transformeren tot een sterk samenhangende, onderwerpsgerichte en zoekwoordgeoptimaliseerde content SEO hybride site! Wa nen boterham zeg.
Voor
Thanks Hubspot, you’re the real MVP.
Clusterkussen,
Laurens