Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen toen ik weer eens genoeg had van al dat studeren: “Maar beste vriend, je moet heel je leven blijven bijleren.” Dan kies ik uiteraard ook nog eens een sector waar de kennis van vandaag, in de geschiedenisboeken van morgen past. Ik heb er ondertussen een uitdaging in gevonden om constant bij te leren en de nieuwste trends en werkmethodes zo snel mogelijk op te pikken (Hopelijk ben je trots, vader). Enkele weken geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de term Search Appearance Optimization (SAO).
Die blogpost haalde toen onze wekelijkse Puppy Digest. Mijn interesse was geprikkeld en ik ging op onderzoek naar wat de auteur van die blogpost omschreef als de toekomst van SEO.
Ik kwam er snel achter dat een groot stuk van die zogenaamde toekomst van SEO er eigenlijk altijd al was. SAO is immers de discipline binnen SEM (search engine marketing) om jouw website zo aantrekkelijk mogelijk op de SERP’s (Search Engine Result Page) van Google en andere zoekmachines te laten verschijnen. Als je zelf al aan de SEO van een website hebt gewerkt, heb je hoogstwaarschijnlijk zonder het zelf te beseffen al aan SAO gedaan. De basiselementen van appearance optimization zijn altijd al de titel, meta description en de URL geweest. Maar in de afgelopen jaren zijn er nog heel wat technieken bij gekomen om de snippets te optimaliseren en uit te breiden. Zeker met de inspanning van Google om de user experience in de zoekresultaten te verbeteren. Vandaag zijn er dat genoeg om van een aparte tak binnen zoekmachine optimalisatie te spreken.
Een beetje SEO’er die zijn taak serieus neemt, heeft altijd al werk gemaakt van duidelijk gestructureerde URL’s, goede meta titles en descriptions. Die moeten immers meer zijn dan de “kunst” om zoveel mogelijk keywords in het toegestane aantal karakters te proppen. Hij of zij wou via de 3 basiselementen ook bepaalde verwachtingen creëren en/of mensen overtuigen om door te klikken. SEO mofo heeft een heel handige tool om op voorhand te testen hoe je snippets er zullen uitzien. Maar het meeste effect op je snippets bereik je via Google Search Console.
Search Console (webmaster tools voor de oudere rotten in het vak) heeft al enkele jaren een vaste tab genaamd ‘Search Appearance’ waar je een overzicht krijgt van de in-depth informatie die Google over je site ter beschikking heeft en waar je deze ook kan bijwerken.
Als je op de blauwe ‘i’ klikt zie je wat de verschillende opties zijn en hoe je deze kan bijwerken. De meeste elementen hebben te maken met structured data.
Tot slot zijn er nog enkele andere subcategorieën in Search Console: HTML-improvements, sitelinks en sinds kort ook accelerated mobile pages.
Structured data is HTML-code die je toevoegt aan bepaalde delen van je website zodat Google weet dat ze deze data kunnen gebruiken om de snippets van die pagina te verrijken. Let wel, je kan niet alle data gebruiken om rich snippets te maken, je kan dit enkel doen voor onder andere:
Producten (Prijs, beschikbaarheid, review scores,…)
Recepten (Afbeelding, bereidingstijd, ingrediënten,…)
Recensies en testimonials (quote, score, naam recensent,…)
Evenementen (datum, plaats, prijs,…)
Software applicaties (prijs, review, downloadurl,…)
Nieuws artikels (auteur, titel, uitgever,…)
Lokale business informatie (Adres, telefoonnummer,…)
Restaurants (openingsuren, menu, telefoonnummer,…)
Video (titel, omschrijving, afbeelding,…)
Hoe je dit precies in je code moet implementeren leert Google je graag via hun developers website. Maar niet iedereen kan zijn ontwikkelaar enkele uren of dagen inschakelen om de hele e-shop van de juiste code te voorzien. Daarom heeft search console ook de data highlighter functie waar je zelf kan gaan aanklikken welke data hij kan en mag gebruiken in de rich snippets. Dit kan je heel snel en makkelijk zelf doen na het bekijken van deze video.
HTML-Improvements
Het woord zegt het zelf. Google geeft aan waar er op je sites nog fouten zitten in de HTML-tags van vooral de eerder genoemde basiselementen.
Meta descriptions: dubbel, te kort, te lang, ontbrekende
Title tags: ontbrekende, dubbele, te lang, te kort, niet informatief
Andere on-indexeerbare content
Sitelinks zijn links onder je snippet naar verschillende pagina’s binnen jouw website. Je kan niet kiezen welke sitelinks er wel vertoond worden, deze kiest Google zelf. Maar je kan via search console wel bepaalde sitelinks eruit halen die jij er minder graag tussen ziet staan.
De laatste toevoeging aan Google Search Console is de tab voor de Accelerated Mobile Pages. Sinds februari is het algoritme van Google andermaal zwaar aangepast en genieten AMP-pagina’s een grotere voorkeur in de ranking van de resultaten. Zeker in het geval van mobiel opzoekwerk.
Het AMP-project wordt ondersteund door oa Google, Twitter en Wordpress. Het is een open source initiatief om het hele ecosysteem voor mobiele content te verbeteren. AMP’s laden supersnel en tonen enkel de waardevolle content. Alles wat overbodig is om op mobiel weer te geven, wordt achterwege gelaten. Met de toekomstvoorspellingen rond het mobiel surfgedrag zou je dit eigenlijk sowieso moeten implementeren en niet enkel voor SEO-doeleinden. Zoals altijd heeft Google ook hiervoor een heel uitgebreide sectie in het helpcenter om dit perfect te kunnen implementeren.
Het is al veel langer geweten dat Google behoorlijk veel belang hecht aan de fysieke afstand tussen de persoon die iets opzoekt en de resultaten die ze weergeven. Dit in combinatie met de wil om zoveel mogelijk informatie mee te geven bij een heel specifieke zoekopdrachten zoals de naam van een persoon of bedrijf resulteerde in Google My Business.
Met dit platform bieden ze lokale ondernemers een kans om gevonden te worden op zoveel mogelijk andere Google platformen zoals bv. Google Maps.
Maar ook het eerste deel van de SERP is helemaal toegewijd aan jouw bedrijf als mensen zoeken op de naam van jouw onderneming. Als je de specifieke data in je website voorziet van de juiste code of goed ingeeft via Google My Business zien potentiële klanten in 1 oogopslag je adres, openingsuren, telefoonnnummer, reviews en meer.
Sinds begin 2016 zijn er twee nieuwe features in testfase die lokale ondernemingen moeten helpen om meer content aan te bieden in de resultatenpagina’s van zoekopdrachten: Place Actions en Local Business Cards.
Place Actions is een uitbreiding van Google My Business waar ze specifieke acties kunnen uitlichten zoals een reservatie maken of een bestelling plaatsen. Erg handig voor ondernemingen die hun klanten in 1 klik van de SERP naar de conversiepagina willen loodsen.
De eerste keer dat Google Posts opdoken was begin 2016 met de presidentiële verkiezingen in Amerika. Elke kandidaat kreeg een soort visitekaartje (vandaar de naam) waarin ze enkele foto’s konden zetten en een korte beschrijvende tekst.
Dankzij het succes van de Presidential Cards zijn ze nu aan het verder testen met een tiental lokale ondernemingen die Google zelf koos. Deze bedrijven kregen de kans om specifieke content over hun werking of producten rechtstreeks op de SERP weer te geven. Doordat het nog in een testfase zit zijn al deze business cards custom gemaakt. Maar er wordt verwacht dat als ze deze feature uitrollen voor iedereen, het een onderdeel zal worden van Google My Business.
Google experimenteert onafgebroken met de informatie die ze weergeven op hun SERP’s. De laatste grote verandering waren het aantal Adwords advertenties die ze van 3 naar 4 brachten en de hele rechterkolom weghaalden. Maar ze spelen ook constant met andere formats waarin hun resultatenpagina’s worden opgemaakt met snippets en andere foto’s, wikipedia-achtige steekkaarten, video’s kadertjes, vertalingen en andere elementen.
De plaatsjes bovenaan Google resulaten worden dus heel duur verkocht. Via de traditionele SEO probeer je jouw website daartussen te positioneren. Met SAO probeer je enerzijds jouw snippets aantrekkelijker te maken dan die van je concurrenten. Anderzijds ga je alle andere data van jouw bedrijf naast, boven of onder de snippets te krijgen.
SEO draaide altijd al om gevonden te worden door potentiële klanten. Vandaag is dat nog steeds het hart van SEO. Maar het is verder geëvolueerd en vandaag moet je ook met jouw informatie naar de klant toegaan. SEO anno 2016, meer dan keywords alleen.
Wil u meer informatie van uw bedrijf op Google krijgen? Neem dan zeker even contact op met ons!
Dries De Kimpe