Het SEO-landschap verandert voortdurend. Bij Invisible Puppy volgen we alle nieuwe SEO trends op de op, zodat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen bijstaan. Om jullie het opzoekwerk te besparen, vertellen we graag over de 3 meest opvallende trends op gebied van zoekmachine-optimalisatie.
EAT staat voor de drie pijlers waar zoekmachines rekening mee houden bij het bepalen van de waarde van een website. Er zijn natuurlijk honderden factoren waar je rekening mee moet houden, maar EAT is zeker een goede start.
E = Expertise
A = Authority
T = Trust
De extra E die er nu bij komt, staat voor Experience, liefst dan nog first-hand experience - ervaring uit eerste hand.
Hield je voordien al rekening met de eerste drie pijlers in EAT? Dan verandert er eigenlijk weinig op gebied van contentcreatie.
De extra E, van first-hand Experience, gaat over het feit dat je bijvoorbeeld:
Je zorgt best voor:
Op WebMD, een Amerikaanse medische website, zie je hoe het moet. Deze website heeft een MOZ domeinautoriteit van 94/100 en staat met die score bijzonder hoog aanschreven.
Bij ieder artikel staat de auteur vermeld, met een linkje naar de biografie van de auteur. In die biografie kan je lezen dat de auteur een gediplomeerde dokter is met ervaring in het onderwerp waarover ze schrijft.
We gebruiken de Engelse term ‘helpful content’, omdat je die regelmatig tegenkomt op het internet. De nood aan die behulpzame content is niet nieuw, maar wordt wel steeds belangrijker om te kunnen ranken.
Bij helpful content ligt de focus op kwaliteit en niet kwantiteit.
Hier stappen we dus af van het principe om zoveel mogelijk content te produceren over topics met een hoog zoekvolume, alleen maar om veel verkeer binnen te halen.
Content puur voor het volume werkt misschien op dit moment nog wel, maar je mag ervan uit gaan dat er in de nabije toekomst op een andere manier gerankt zal worden.
Unieke content waaruit expertise blijkt, zal in-the-long-run winnen van:
Helpful content beantwoordt de vragen en bedenkingen van je doelgroep. Je moet de bezoeker dienen en ervoor zorgen dat die alle antwoorden bij jou kan vinden.
Als een bezoeker terug naar de zoekresultaten moet klikken, op zoek naar een beter antwoord op een vraag, dan betekent dat dat jouw inhoud onvoldoende relevant of behulpzaam is.
Zorg ervoor dat bezoekers bij jou deze zaken vinden:
Wanneer je in Google een vraag of zoekwoord invoert, zie je al gauw de ‘People also ask’ blok verschijnen. In dat blok vind je ideetjes en voorbeelden van vragen die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht.
Wanneer je doorklikt, kom je meteen op de juiste content uit, die deel uitmaakt van een groter artikel.
Het is net doordat dit artikel goed geschreven is, met behulpzame en kwalitatieve content, dat een bezoeker toch op deze website terechtkomt.
Even om te duiden: Deze website rankt niet op de eerste positie voor het zoekwoord ‘huurcontract België’, maar doordat het artikel compleet, duidelijk gestructureerd en behulpzaam is, kunnen bezoekers er toch makkelijk op terechtkomen want het scoort voor ‘People also ask’-vragen.
Het is dan ook een goede manier om met kwalitatieve content toch op de radar te komen, ook wanneer een zoekwoord bijvoorbeeld erg competitief is.
AI is momenteel de olifant in de kamer, dus we geven dit topic ook graag eventjes een por. Als SEO’er zijn we misschien geneigd om na te denken over hoe we AI kunnen gebruiken om websites te optimaliseren, maar de belangrijkste shift bevindt zich eerder in de manier waarop internetgebruikers AI aanwenden om zoekopdrachten uit te voeren. En dat mogen we zeker niet uit het oog verliezen.
AI zorgt voor een belangrijke shift in de manier waarop we het internet gebruiken.”
Google speelt daar alvast zelf handig op in, door je langer in de zoekresultaten te houden, met een ‘no-click search’ tot gevolg. Voorbeelden daarvan zijn:
Waarom zou je een zoekopdracht invoeren in Google, om daarna door de resultaten moeten spitten en zwoegen, op zoek naar het meest gepaste antwoord? Een chatbot geeft je meteen een compleet antwoord op je vraag.
Ook de assistenten op onze smartphone worden steeds slimmer. Denk maar aan commando’s als: “Siri, / Hey Google, telefoneer naar de dichtstbijzijnde Ford garage in de buurt” zonder dat je een seconde verspild hebt met het opzoeken van het telefoonnummer.
Het aandeel dat AI in de toekomst zal aannemen binnen zoekmachine-optimalisatie, is momenteel nog moeilijk te overzien.
Met de huidige stand van zaken kunnen we je alvast deze tips geven om jouw website zo goed mogelijk te optimaliseren voor AI en chatbots.
Marketeers wereldwijd maken gebruik van AI om zoekmachine-optimalisaties uit te voeren op hun website.
De populairste manier om artificial intelligence in te zetten voor SEO is bij contentcreatie: je stelt je vraag aan een chatrobot en laat die in enkele seconden tijd een hele pagina aan inhoud voor je schrijven.
We horen er wel bij te zeggen dat je als marketeer best voorzichtig bent met het klakkeloos overnemen van dit type content, want die laat erg vaak te wensen over:
Je doet er dus zeker goed aan om de content zelf te structureren, controleren en eventueel zelfs te herschrijven.
In dit artikel met SEO trends kunnen we niet al te diep ingaan op de haat-liefderelatie tussen artificiële intelligentie, chatbots en SEO.
Daarom nemen we liever de tijd om een uitgebreid artikel te schrijven over dit eindeloos interessante topic.
Dit zijn onze SEO trends voor 2023, kort samengevat.
Hopelijk is je interesse gewekt om zelf op onderzoek te gaan op het internet of om een vergrootglas boven je eigen website te houden (je kan natuurlijk ook kiezen voor een SEO audit door ons!).
Wil je jezelf alvast verder verdiepen in de wereld van SEO? Herbekijk dan onze SEO webinar of neem contact op met onze experten!