“Beter één vogel in de hand, dan 10 in de lucht”. In voorgaande blogposts gaf ik het al vaker mee: wil je een sterke social mediastrategie uitbouwen, dan is het van cruciaal belang in te zetten op de juiste kanalen, én – nog belangrijker – te doseren.
Akkoord, er is een overaanbod aan social mediakanalen, en het is erg verleidelijk om er zoveel mogelijk uit te proberen. Maar wil je een overtuigend social mediaverhaal brengen, dan is het sterk aan te raden die kanalen te gebruiken die het beste aansluiten bij de visie en objectieven die je wenst na te streven.
Om je in deze zoektocht een eindje op weg te helpen schreef ik een nieuwe blogpost waarin ik een aantal beginselen wil meegeven die je kunnen helpen om op een weloverwogen en bewuste manier relevante social mediakanalen te selecteren.
Een eerste vraag die je jezelf absoluut dient te stellen: ”Wie is of zijn mijn doelgroep(en)?”. Segmenteer je doelpubliek, en probeer op basis van demografische eigenschappen elk segment een duidelijk afgebakend profiel aan te meten. Anders gezegd: creëer personas. De beste en meest effectieve social mediastrategieën vertrekken immers vanuit juiste demografische profilering. Eenmaal je deze stap hebt gezet, komt het erop aan inzicht te verwerven in het demografische karakter van de verschillende social mediakanalen.
Inderdaad, er zal een stukje research aan te pas komen. Gelukkig bestaan er talloze studies die ons een schat aan informatie verschaffen betreffende de correlatie tussen belangrijke demografische gegevens zoals geslacht, leeftijd en inkomen, en het gebruik van social media. Zo weten we bijvoorbeeld dat 75% van de mannelijke internetgebruikers, en meer dan 80% van de vrouwelijke internetgebruikers actief zijn op Facebook, dat Instagram meer vrouwelijke (38%) dan mannelijke gebruikers heeft (26%), etc. (bron: WordStream).
Concreet kom het er dus op aan in te zetten op social mediakanalen waar audiences actief zijn die demografische kenmerken vertonen, gelijkaardig aan die van je eigen doelgroep(en). Verkoop je bijvoorbeeld luxueuze fashion artikelen, waarbij je focust op vrouwen tussen de 20 en 35 jaar, dan lijken Instagram en Pinterest de meest aangewezen kanalen.
Uiteraard is het ook mogelijk om je klanten te vragen welke social mediagewoontes ze erop nahouden. Probeer te achterhalen op welke kanalen ze het meeste tijd spenderen, welke platformen hun voorkeur genieten, en via welke social mediawegen ze graag willen geïnformeerd worden over je business. Informatie die je zal helpen het vizier scherp te stellen.
Het informeren van klanten en prospecten, promo voeren voor nieuwe producten of diensten, trafiek op je website genereren, inzicht verwerven in de concurrentie, etc. Het spreekt voor zich dat social media voor verschillende doeleinden kan ingezet worden. Een duidelijke definiëring van de objectieven die je wenst te bereiken is dus van cruciaal belang. Maak hierbij steevast de denkoefening of je gaat opteren voor één overkoepelende social mediastrategie, dan wel een gedifferentieerde strategie per kanaal.
Het ene social mediakanaal is tenslotte het andere niet. Wil je meer corporate-georiënteerde acties ondernemen, nieuwe medewerkers aantrekken, of gewoonweg business-gerelateerde informatie inwinnen, dan is LinkedIn je social partner in crime. Facebook mag dan weer beschouwd worden als een meer allround kanaal - in te zetten voor diverse marketingnoden, daar waar Twitter de ‘breaking news’ kampioen onder de social mediaplatformen is.
Je ziet, voor elk wat wils. Ga dus goed na of jouw social mediastrategie en onderliggende doeleinden stroken met datgene waarvoor de bestaande kanalen en platformen doorgaans worden gebruikt.
Content is en blijft koning, dus ook hier mag je niet over één nacht ijs gaan. Specifieker dien je na te denken over de content formaten – foto, video, blogpost, etc. – die je zal gaan gebruiken. Het spreekt voor zich dat je vooropgestelde objectieven hier een belangrijke rol in zullen spelen. Wil je social media inzetten voor hoofdzakelijk inspirerende doeleinden dan zet je het best in op meer visuele content formaten. Ligt de nadruk op het informeren van je doelpubliek, dan vertaalt dit zich wellicht in gebruik van meer tekstuele content formaten zoals blogposts, persberichten, etc.
Enkele concrete voorbeelden
Ga dus na welke content je wil delen op social media, welke formaten zich het best lenen tot deze content, en vooral welke social mediakanalen hiertoe het meest geschikt zijn.
Uiteraard dien je in eerste instantie in eigen boezem te kijken, maar een blik op de concurrentie is minstens even belangrijk. Wat voor je concurrenten werkt, zal wellicht ook voor jou werken. Ga na welke social mediakanalen zij gebruiken, welke content ze delen, welke frequentie ze hierbij hanteren, hoe goed ze scoren, etc. Het zal je gegarandeerd inzichten verschaffen die je kunnen helpen een gedegen social mediastrategie uit te bouwen.
Akkoord, een grondige analyse van je rechtstreekse en onrechtstreekse concurrenten vergt tijd. Gelukkig bestaan er een aantal tools die je hierbij een handje kunnen helpen.
Zo heb je de tool BuzzSumo, die je informatie kan verschaffen over belangrijke concurrenten. Je komt onder meer te weten welke door hen gepubliceerde content goed scoort, welke formaten werken, hoe uitgebreid goed presterende posts zijn, etc. Wil je je eigen social mediaprestaties gaan vergelijken met die van je opponenten, dan opteer je beter voor Quintly. Zo weet je meteen of je een tandje moet bijsteken, dan wel de ingeslagen weg moet blijven volgen.
Last but not least: ken je eigen krachten. Een social mediakanaal op een juiste en doeltreffende manier managen, vraagt heel wat tijd en energie. Ga daarom niet overhaast te werk bij de selectie van een social mediaplatform. Probeer te streven naar een kwantiteit die voor jou en je team werkt. Je beschikt beter over 2 goed onderhouden kanalen, dan dat je 10 kanalen hebt die uitblinken in bouwvalligheid.
Verder bestaan er tal van tools die je helpen al je activiteiten op een efficiënte manier te organiseren. Buffer, is een echte aanrader. Een tool die je kan gebruiken om posts in te plannen of cross-posting over je verschillende social mediakanalen uit te voeren.
Maar uiteindelijk is het posten van content slechts het topje van de ijsberg. De aanloop – het uittekenen van de krijtlijnen, het bepalen van de doelstellingen, etc. – naar wat er uiteindelijk verschijnt op je social mediakanalen vergt een pak meer werk. Denk dus goed na alvorens in te zetten op een resem nieuwe platformen. Want vergeet niet: “Beter één vogel in de hand, dan 10 in de lucht”.