De shift van een offline naar online beleving is al langer een feit. Wie van ons kan zeggen dat hij of zij deze ochtend is opgestaan zonder vluchtig Facebook, De Morgen of HLN op zijn smartphone te hebben geopend?
Ik gok dat er bitter weinig "ja" zal worden geantwoord.
De huidige consument is dan ook voortdurend online. Maar je hoeft niet altijd een grote speler te zijn om in te zetten op online marketing.
Ook voor kleinere bedrijven zijn er heel wat uiteenlopende mogelijkheden. In deze blog neem ik horeca als voorbeeld, maar dit kan je vertalen naar alle sectoren.
%%post%%
De huidige consument doet zijn research online. Simpel. Of het nu gaat om een nieuwe rugzak, tickets voor de bioscoop of een lekkere maaltijd bij een glas wijn; een groot deel van de consument zal zijn ‘onderzoek’ al op voorhand doen. En net op dat moment is het belangrijk om je potentiële klant aan te spreken.
Deze snel veranderende wereld én consument vraagt flexibiliteit van de producenten. Voor bepaalde bedrijven zoals retailers, modeketens en woonwarenhuizen leek deze verschuiving dan ook een logisch antwoord op de stijgende vraag van de klant.
De drempel om online te bestellen werd zelfs door bedrijven zoals Zalando, Amazon of Bol.com een tijd geleden zelfs voorgoed van de baan geschoven.
Niets nieuws onder de zon, denk je. Grote spelers positioneren zich online terwijl kleine spelers rekenen op hun bestaand cliënteel en het wel allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Alle offline belevingen die inspelen op bepaalde zintuigen hebben echter vandaag de dag een concreet plan nodig dat zich vertaalt naar een online aanpak.
En laat voeding nu nét het mooiste voorbeeld zijn van ieders zintuiglijke beleving.
Want hoe pak je dit aan indien je een restaurant, koffiebar of brunchplek zou runnen? Concurrentie in deze sector is groot en bijbenen met trends is noodzakelijk – anders hinkt je restaurant stevig achterop.
Maar hoe kan je als kleine ondernemer juist op die broodnodige digitale kar springen en wat zijn hierbij de mogelijkheden?
Neem nu Marco, de uitbater van een gezellig restaurant in Gent. Reservaties gebeuren via de vaste telefoon (die enkel wordt beantwoord tijdens de voorbereiding van de service) en mensen leren zijn zaak kennen door recensies op sites zoals Yelp en TripAdvisor.
Toch merkt hij op dat zijn restaurant soms niet volzet raakt en er dus te veel maaltijden overblijven. Daarnaast heeft de Facebookpagina van het restaurant een 120-tal likes en post het om de twee à drie weken wel eens een foto. Verder heeft Marco een website waarop de menu, openingsuren en het telefoonnummer staan. En dit alles vindt hij voldoende.
Waarom frons ik nu even de wenkbrauwen?
Lunchadressen, restaurants, gezellige brunchplekjes… al vaak wordt gedacht dat online aanwezigheid overbodig is en dat, door een bestaand klantenbestand, met behulp van word of mouth het cliënteel zal blijven verder groeien. Toch is twee keer nadenken hier de boodschap.
Word of mouth en je bestaand cliënteel blijven inderdaad van onschatbare waarde. Maar tegelijk zijn de mogelijkheden om je (potentiële) klant sneller en efficiënter te bereiken onontbeerlijk en schieten ontelbare applicaties de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Met deze applicaties doelt men niet enkel op het verbeteren van de customer experience van je bedrijf; ook de verhoging van de efficiëntie zorgt voor een hogere omzet.
Zoals ik eerder aanhaalde is de veranderende omgeving een belangrijke factor. Het zoekproces maakt hiervan deel uit. Aangezien mobile search de laatste jaren een stijgende opmars heeft maakt is het belangrijk om - zeker in de voedingssector – hierop in te spelen.
Klanten willen lekker eten, maar vooraleer ze de beslissing maken om te reserveren of iets online te bestellen, raadplegen ze de menukaart. En liefst op diezelfde avond nog.
Beslissingen gebeuren à la minute en niet later. Word je moeilijk gevonden via mobile, dan raak je hopeloos achterop en word je vervangen door een concurrent die het wél mogelijk maakt om dit snel en gemakkelijk aan te bieden.
Graag geef ik een overzichtje van vijf bestaande mogelijkheden om jouw (mobiele) strategie aan te pakken:
De eerste stap is 'digitale aanwezigheid’. Mensen die naar jou opzoek gaan, komen jou (hopelijk) bovenaan in Google tegen, op een mobielvriendelijke website, waarbij (met een beetje geluk) de actuele menukaart én suggesties raadpleegbaar zijn.
Daarnaast heb je sociale aanwezigheid. Dit kan variëren van het opzetten van een Facebookpagina, Instagramprofiel en Twitter account tot het implementeren van een online strategie.
Mijn tip: beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Het is uiteraard niet nodig om op alle sociale mediakanalen in te zetten en een revolutionaire website met spectaculaire beelden aan te bieden. Maar een goed werkende site en een interactief profiel op Facebook waarop je vaak post, kunnen al wonderen doen.
Het platform voorziet een systeem waardoor alles netjes wordt geregeld waardoor je je geen zorgen moet maken over het regelen van bestellingen of het zoeken naar koeriers.
Jij kan meer verkopen en de praktische zaken worden geregeld door deze platformen zelf. Een fantastische opportuniteit toch?
Het platform biedt niet-gereserveerde plaatsjes in jouw restaurant voor de avond zelf aan tegen een verminderde prijs. Zo raak jij je laatste tafeltjes kwijt en is de klant tevreden met de korting.
Win-win als je het ons vraagt!
Onderschat niet dat veel klanten tijdens het werk of onderweg naar de fitness snel een restaurant willen boeken, en dat dit online sneller gaat dan te bellen. Tegenwoordig kan je daarom vaak online reserveren.
Op sommige websites wordt zelfs de beschikbaarheid weergegeven. Bovendien krijgt de klant na afloop van het etentje een mail waarin hij feedback kwijt kan. Gemakkelijke service en een review meer… Handig!
Geef daarom je klant de mogelijkheid om snel de rekening af te handelen. Zeker in groep is niets zo vervelend als elk je bedrag uitrekenen en al zeker als ze daardoor moet spurten naar de dichtsbijzijnde bank.
De perfecte manier om dit te vermijden, is door gebruik te maken van applicaties zoals de ‘Payconiq'-app, waardoor je cash of per kaart kan betalen. Klant blijft immers koning.
Uiteraard is het onmogelijk om in alle opties te investeren die momenteel worden aangeboden.
Het is aan te raden een strategische afweging te maken naar wat voor jou het belangrijkste is. Bestaat je cliënteel vooral uit jonge klanten? Dan is het voor hen misschien gemakkelijk om online een reservering te kunnen maken via de website en toffe beelden te zien op social media.
Heb je naast een volle service nog tijd en ruimte om extra maaltijden te voorzien? Check dan eens de voorwaarden van Deliveroo of UberEats. Via deze platformen kan je makkelijk je bestellingen gaan regelen.
Zo zie je maar dat een kleine inspanning voor een (digitaal) plan kan leiden tot een pak extra voordelen. En wat de lunch van de middag betreft… Eet smakelijk!
P.S. Heb je vragen over hoe je je het best kan positioneren op sociale media? Of weet je niet waar te beginnen bij een online marketing strategie? Neem dan gerust contact op met ons.
Groeten,