SEO is interessanter dan ooit. Dat bewijst de grote opkomst tijdens de recente SEO-webinar waarin onze Invisible Puppy experten enkele hot topics in de wereld van zoekmachine-optimalisatie bespraken.
Kon je niet aanwezig zijn? Download de opname en de handouts van de presentatie. Deze topics kwamen aan bod:
1. SEO in de marketingmix
2. De misbegrepen voordelen van SEO
3. SEO of SEA: wat kies je?
4. 5 stappen om je eigen business case te bouwen
5. Opvallende SEO-trends voor 2023
6. ChatGPT inzetten voor zoekmachineoptimalisatie
7. 4 meest voorkomende SEO-fouten
Een marketingmix bestaat uit verschillende tactieken, strategieën en kanalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat die marketingmix meer teruggeeft dan wat je erin steekt: return on investment.
Bij paid media zie je vaak meteen resultaten, maar bij SEO is dat niet het geval. SEO bouwt gradueel op. Je gaat van start met een initiële investering en ziet de resultaten gestaag stijgen. Wanneer de optimalisaties eenmaal goed opgezet en onderhouden worden, zie je de return dan ook steeds meer groeien.
Zoekmachine-optimalisatie is dan ook niet iets wat zomaar vanzelf gaat. Je moet er op lange termijn in investeren om de beste resultaten te zien.
Een eenmalige investering in zoekmachine-optimalisatie is dan ook niet the way to go. Je kunt niet langer één keer optimaliseren en dan gewoon afwachten. Organische topresultaten in zoekmachines zijn niet makkelijk te krijgen. Je moet er wat voor over hebben.
Maar, op organisch verkeer is wel degelijk een waarde te plakken. Zo kan je dan ook meten wat SEO je kan opleveren en kan je afwegen in welke mate de investering voor return zal zorgen. Hoe langer je data verzamelt, hoe beter je kan afwegen of SEO je effectief vooruit helpt.
Tijdens onze eerste SEO-webinar bespraken we kort de misbegrepen voordelen van SEO. Waar de meeste marketeers SEO zien als de weg naar meer bezoekers, willen we ook aanhalen dat het niet meteen een losstaand gegeven is dat op magische wijze meer bezoekers binnenbrengt. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines zorg je meteen ook voor:
Dat SEO je meer organische bezoekers bezorgt, is dus niet de enige reden om je website te verbeteren!
We hebben het in onze webinar ook over de verdeling tussen SEO en SEA. Wat kies je wanneer (als je al moet kiezen)? Spijtig genoeg kunnen we geen pasklaar antwoord geven op dit vraagstuk. De exacte verdeling tussen beide investeringen hangt af van:
Er zijn dus heel wat zaken om rekening mee te houden voordat je een budgetverdeling kan maken. Vaak wordt er, omwille van het gemak en de snelheid, eerder voor SEA gekozen. Toch mag je de lange termijn voordelen van SEO niet uit het oog verliezen.
Twijfel je of een investering in SEO rendabel zal zijn voor je onderneming? Dan doe je er goed aan om je eigen business case eens uit te tekenen. Het doel van die business case:
Als resultaat krijg je een beeld van de termijn waarop SEO rendabel begint te worden voor je onderneming.
Je kunt in vijf stappen je eigen business case bouwen:
Het digitale landschap blijft in beweging. Dat is ook het geval voor zoekmachines en de optimalisaties die daarmee gepaard gaan. Technieken die enkele jaren geleden perfect dienst deden, zijn vandaag achterhaald. De kans is zelfs groot dat Google je straft voor het gebruik van verouderde en spammy technieken.
AI en chatbots zijn nu al niet meer weg te denken uit ons leven. De manier waarop internetgebruikers gegevens opzoeken, verandert continu.
Ook de manier waarop we als marketeers gebruik maken van AI is al stevig gewijzigd. Zo kan je ChatGPT inzetten voor bepaalde SEO-gerelateerde taken.
We vroegen het aan ChatGPT zelf en die was behoorlijk optimistisch over het eigen kunnen.
Als nieuwsgierige SEO-experten konden we het niet nalaten om enkele tests uit te voeren. De ene test was al iets meer succesvol als de andere.
Op gebied van zoekwoordenonderzoek kunnen we alvast concluderen dat de chatrobot je eerder kan inspireren dan dat deze het complete zoekwoordenonderzoek van je kan overnemen.
De uitgevoerde rapportage (het laatste puntje in de bovenstaande lijst) was meteen een no-go. ChatGPT meldde meteen dat het, spijtig genoeg, toch niet mogelijk was om real time rapportage uit te voeren.
Voor de creatie van content kan je ChatGPT zeker inzetten, zolang je ervan bewust bent dat je geen vernieuwende of compleet unieke inhoud zal krijgen. Het is altijd beter om je eigen ervaring en expertise in de content op je website te tonen.
Wil je meer weten over de tests die we uitvoerden met onze nieuwe vriend ChatGPT? Bekijk dan zeker onze SEO webinar, waarin we iets dieper ingaan op het onderwerp.
Als afsluiter van deze webinar, bespreken we kort de meest voorkomende SEO vergissingen bij bedrijven. In veel gevallen zien we de combinatie van verschillende fouten.
Deze samenvatting is slechts het topje van de ijsberg! Wil je meer informatie over de verschillende topics in deze webinar? Dan kan je die gerust opnieuw bekijken. Weet je genoeg en wil je meteen een specifieke vraag aan onze experten stellen? Neem dan gerust contact met ons op.