“De afgelopen jaren is content marketing uitgegroeid tot een vaste waarde in de wereld van online marketing”. Dat is een uitspraak die je kan verwachten van een content marketeer hoor ik je al zeggen. Gelukkig wordt deze bewering gestaafd door harde feiten en cijfers; onlangs nog gepubliceerd door The Content Marketing Institute.
Het belang van content marketing als belangrijke marketing tactiek in 2016 werd bevestigd in deze studie:
Toch worstelen nog steeds veel bedrijven met de omschakeling van de traditionele, “gewone” content die ze brengen naar volwaardige content marketing. Content marketing is immers niet zomaar een artikel met wat “inhoud”, het is niet het “snel online zetten van die productbrochure” en het is al evenmin “een toffe flitsende video die iedereen wel zal delen op zijn facebook-pagina”.
Content marketing is heel anders dan traditionele marketing en reclame. Met reclame ga je de “doelgroep” (inhoeverre die je al perfect kan aflijnen) kortstondig blootstellen aan inhoud over of een promotie voor je merk, maar daarna ga je hun aandacht voor jou en je merk alweer snel verliezen.
Content marketing betekent wel dat jij en je (marketing)organisatie zich gaan gedragen als een uitgever, door consequent content te creëren die je klanten echt willen lezen en delen. Content marketing is de manier waarop je inspeelt op de noden van je doelgroep en zo een publiek opbouwt.
Allemaal goed en wel, maar hoe begin je daar als bedrijf dan aan? Ik heb alvast enkele basisregels opgelijst:
Tot zover de theorie. Maar wat maakt een content marketing aanpak tot een succes? Verderop bespreek ik enkele geslaagde cases, maar analyseer ik vooral waarom ze precies werkten, en breng ik enkele inzichten naar voor om ze te laten werken binnen jouw aanpak en jouw bedrijf. Want hoewel de cases voorbeelden zijn van grote bedrijven (en daarmee gepaard gaand vaak grote budgetten); zijn de ideeën en tactieken toepasbaar binnen elk bedrijf.
Bij content marketing denken velen nog spontaan aan geschreven content. Het laatste jaar is online video echter uitgegroeid tot hét meest gebruikte content formaat. Het is dan ook maar logisch dat GoPro, de Amerikaanse producent van actioncamera’s volop inzet op video. In een reeds verzadigde markt zijn ze erin geslaagd zich te onderscheiden door een duidelijke focus te leggen op de core van hun product: het vastleggen van actie sport beelden.
Zo maakt GoPro zelf fascinerende beelden van hallucinante sportmomenten en landschappen (met een GoPro YouTube kanaal al meer dan 4 miljoen abonees), maar ze zijn er vooral in geslaagd hun eigen gebruikers content aan te laten leveren, de zogenaamde User Generated Content. De klanten zelf delen dan hun eigen filmpjes op social media (en leveren zo dus extra visibiliteit op voor het merk GoPro), maar bovendien worden deze beelden voortdurend bewerkt en samengesteld door andere gebruikers, bijvoorbeeld in deze GoPro Compilatie.
Waarom het werkt:
Hoe kan jij het gebruiken?
Elk merk probeert de gegeerde doelgroep van de Millennials aan zich te binden en de Banco Santander is hierop zeker geen uitzondering. In tegenstelling tot vele andere banken doen ze dat niet alleen door zich in hun communicatiecampagnes tot die doelgroep te richten, ze hebben een specifiek content marketing programma opgezet naar de Millennials.
Om geloofwaardig over te komen bij je doelgroep (en al zeker bij Millennials) is het belangrijk om authentiek te zijn en inhoud te brengen die aangepast is aan de interesses van je doelgroep.
De Amerikaanse tak van de Spaanse bank Banco Santander lanceerde de content website “Prosper and Thrive”; in design en layout duidelijk aangepast aan de doelgroep. Maar het is vooral de inhoud die je op de site kan vinden die het verschil maakt.
De inhoud is nauw afgestemd op Millennials die werken én leven, en hun (meestal beperkt) budget zo optimaal mogelijk in moeten zetten. Daarom brengt men niet alleen inhoud die past bij de core activiteiten van de bank (inhoud dus over sparen, beleggen, creditcards…) maar ook bredere verhalen die wel aansluiten bij hun levensstijl en interesses, zoals goedkoop maar stijlvol reizen, goedkope manieren om je appartement of huis te renoveren… Daarnaast is onderaan elk artikel een feedback-button voorzien, die Santander meer inzicht geeft in de waardering van hun artikels, en zo constant kan weten of hun inhoud al dan niet waardevol is naar de –toch wel kieskeurige- doelgroep van Millennials.
Waarom het werkt:
Hoe kan jij het gebruiken?
Zowel op de JetBlue blog als op hun verschillende social media kanalen brengt JetBlue content vanuit een menselijk standpunt. Hierbij brengen ze de –bijna obligate- content rond reizen en vliegen, maar deinzen ze zeker ook niet terug om minder relevante thema’s naar voor te brengen.
Een mooi voorbeeld hiervan is de “FlyBabies” video uit 2016:
JetBlue bracht daarin een duidelijk herkenbare en stressvolle ervaring - vliegen met baby's - onder de aandacht en wijdde er ook nog een artikel aan vol bruikbare tips. Door het artikel te eindigen met “Don’t worry too much about what others think” stellen ze de (potentiële) reiziger zelfs gerust.
Waarom het werkt:
Hoe kan jij het gebruiken?
Deze cases zijn slechts enkele voorbeelden van hoe content marketing jouw doelgroep en je bedrijf dichter bij elkaar kunnen brengen. Leer van elkaar, blijf op de hoogte van wat je doelgroep wil en zoekt en betrek hen –waar mogelijk- bij je communicatie.
Honger naar meer interessante cases en inzichten in content marketing? Kom dan zeker naar 20Thoughts Before Noon en til je content naar een hoger niveau.
Gegroet,