Blog - Invisible Puppy

Digitale versus traditionele marketing: vijanden of bondgenoten?

Geschreven door Jeroen Meuleman | 19/09/24 9:30

Doorheen de jaren is marketingcommunicatie geëvolueerd van eenrichtingsverkeer naar een conversatie tussen bedrijf en consument. De digitalisering heeft hierin een grote rol gespeeld. De verstandhouding verloopt beter en resultaten zijn makkelijker te meten. Als bedrijf kan je dus maar beter 100% inzetten op digitale marketing en alle traditionele marketingtechnieken laten voor wat ze zijn. Of toch niet?

In deze blog:

  1. Het juiste verhaal
  2. Nieuwe trends in het marketinglandschap
  3. Voordelen van digitale marketing
  4. Digitale media is niet hetzelfde als digitale marketing
  5. Wat met de 4 P's?

Het juiste verhaal vinden

Het aanbieden van producten of diensten is slechts het begin van een succesvolle marketingstrategie. Het draait allemaal om gezien worden, gehoord worden, en vooral onthouden worden. Het slim combineren van traditionele en digitale marketingmethoden is dus de boodschap.

Digitale marketing omvat een breed scala aan online kanalen om producten en diensten te promoten. Het voordeel ten opzichte van traditionele marketing is de mogelijkheid van gerichte targeting, meetbaarheid en directe interactie met het publiek. Als je meer te weten wil komen hierover, dan helpt het e-book digitale organisatiestructuren je zeker op weg.

Betekent dit dat traditionele media achterwege mogen worden gelaten? David Meerman Scott schreef in 2020 in zijn boek “Marketing in the Digital Age al een quote neer die relevanter is dan ooit. "Traditionele media zijn niet dood, ze zijn getransformeerd. In een wereld die overspoeld wordt met digitale content, kunnen traditionele kanalen zoals televisie, radio en print nog steeds een krachtige impact hebben op consumenten. De sleutel is om ze op een slimme manier te gebruiken, in combinatie met digitale marketing, om een ​​synergie te creëren die je merk naar een hoger niveau tilt." 

Mensen zijn van nature geneigd om zich aangetrokken te voelen tot verhalen die hen raken, amuseren of inspireren. Traditionele media bieden het perfecte platform om zulke verhalen te vertellen. In een wereld die gedomineerd wordt door digitale schermen, zou je haast denken dat traditionele marketing passé is. Niets is echter minder waar! 

De sleutel tot succes in beide vormen van marketing ligt in het vinden van het juiste verhaal en het vertellen op een manier die resoneert met je doelgroep. Het is belangrijk om creatief te zijn, op te vallen en een unieke boodschap te creëren die zich onderscheidt van de concurrentie.

Nieuwe trends in het marketinglandschap

Wat belangrijk is om marketingstrategieën optimaal in te zetten is dat klanten zelf expert geworden zijn. Ze zoeken informatie via online zoekopdrachten of gaan in online communities om advies te krijgen van hun peers. Dus je kan maar beter daar zijn, waar de (potentiële) klant ook is. 

Digitale marketing is een dynamisch en voortdurend evoluerend vakgebied. Door op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen en door je te focussen op klantgerichtheid, storytelling, omnichannel marketing, data-gedreven inzichten en innovatieve technologie, kan je een succesvolle digitale marketingstrategie creëren die je helpt om je marketingdoelstellingen te bereiken. Het zorgt er ook voor dat je boodschap gevonden wordt.

Wat zijn de voordelen van digitale marketing?

Naast het aanwezig zijn daar waar jouw doelgroep online is, zijn er nog voordelen van digitale marketing, waaronder:

  • Mits een goed uitgekiende digitale marketingstrategie, is digitale marketing heel kostenefficiënt en dus ook voor kleine bedrijven interessant. Met een relatief klein budget kan je vaak al leads en klanten vinden voor jouw business.
  • Je kan klanten volgen doorheen het ganse aankoopproces. De meetbaarheid van de performantie van een digitale campagne stelt jou in staat om op basis van data snel bij te sturen richting wat werkt in termen van conversie.
  • Het is op maat van de doelgroep dankzij de diverse mogelijkheden om boodschappen te personaliseren op basis van interesses en engagement.
  • De grote flexibiliteit van digitale marketingtools stelt je in staat heel snel te schakelen in een wereld waar de noden en verwachtingen soms snel wijzigen.

Misvatting: digitale marketing is hetzelfde als digitale media

Digitale media zijn de kanalen waar we online gebruik van maken, digitale marketing is vooral de manier waarop je verschillende contactpunten opbouwt. 

Ook hier breng je een boodschap over, net zoals bij traditionele marketing. Alleen doe je dit subtieler, in meerdere online contactpunten en op maat van de klant. Je schreeuwt niet langer uit hoe goed je bent. Integendeel: uit je online aanwezigheid moet vooral blijken hoe goed je bent in wat je doet en wat anderen over je vertellen. Met andere woorden, “show, don’t tell.”

Wat zijn dan de verschillen tussen 'nieuwe' & 'oude' marketing?

Digitale marketing is efficiënter en flexibeler dan traditionele marketing. Een foutje in een geprinte folder corrigeren vraagt meer energie en kosten dan snel even de landingspagina van je nieuwe productcategorie aan te passen.

In de online wereld is zeer competitief, waardoor een klantgerichte online marketingstrategie het verschil maakt. Deze aanpak draait om het creëren van persoonlijke connecties en het opbouwen van langdurige relaties met klanten. Het bijhouden van trends op sociale media en populaire videoplatformen zoals YouTube is van essentieel belang, net zoals het slim gebruikmaken van data-analyse voor diepgaande klantinzichten. 

Een omnichannel aanpak zorgt voor een naadloze klantreis. Klanten verwachten dat bedrijven op meerdere kanalen aanwezig zijn. Enkele voordelen van deze aanpak zijn een verhoging van de klanttevredenheid, loyaliteit en verkoop. Hou hierbij in je achterhoofd wie de doelgroep is, creëer een consistente merkidentiteit, integreer kanalen, analyseer data en train medewerkers.

Online is een klant veel meer in controle over de boodschappen die gezien worden en met wie een conversatie aangegaan wordt. Kijk naar het succes van adblockers. Daarnaast kunnen bezoekers in één klik beslissen of ze je nieuwsbrief al dan niet willen ontvangen, je Facebook-pagina willen liken of dat ze  op je website klikken of niet.

Alvorens je van start gaat wordt met online marketing, is het van belang dat je de interesses, motivaties en probleemstellingen van je doelgroep begrijpt en hierop inspeelt. Dit kan gedaan worden aan de hand van gerichte buyer persona's.

Trigger je klant dus met relevante informatie en help hen bij hun probleem. Of nog beter gezegd: stel hen centraal. Dit doe je door hem de juiste informatie aan te leveren in de juiste fase van de weg die hij aflegt vooraleer hij een product koopt.

Digitale marketing versus traditionele marketing

Zoals Brian Halligan, CEO van Hubspot zei: “Het is niet langer genoeg om online aanwezig te zijn, je moet online betekenisvol zijn." Het is niet of traditionele marketing of een digitale aanpak, maar en

De combinatie van online en offline marketing geeft je vele touchpoints en kansen om je klant te overtuigen. Eén struikelblok blijft wel overeind, al verandert deze samen met je aanpak; zo is de vraag niet langer hoe jij een (nieuwe) consument vindt, maar of hij jou vindt. Zo zorgen de fysieke winkels van webshop Coolblue voor een sterkere online verkoop. 

Fysieke winkels blijven daarbij van belang. Desalniettemin komen klanten al lang niet meer onvoorbereid naar je winkel of kantoor. Meestal hebben ze al online informatie opgezocht op je website, webshop of sociale media kanalen. Ze zijn misschien zelfs al fan van je op Facebook en hebben reeds reviews gezien of opgezocht over je product of dienst. 

Een mooi voorbeeld van een goede mix tussen online en offline is aanwezig bij Albert Heijn. Elke week krijg je een folder met promoties in je brievenbus en ze hebben ook een bonuskaart waarmee je korting krijgt. Maar hoe Albert Heijn uitblinkt is door hun klanten aan te zetten om hun app te gebruiken. Ze krijgen dan speciale kortingen op basis van wat er al eerder in de winkel gekocht werd. Een mix tussen verschillende kanalen zorgt voor een sterke verbondenheid met klanten. 

Wat met de 4P's van traditionele marketing?

Zelfs in het moderne digitale tijdperk gelden de 4P’s van marketing, volgens Philip Kotler, nog steeds. Het gaat hem dus nog steeds om het juiste product op het juiste moment aan de juiste prijs via de juiste plaats aan de man te brengen. Maar hou er wel rekening mee dat het voor klanten veel makkelijker is om prijzen te vergelijken en ze hetzelfde product makkelijk ergens anders kunnen kopen (webshop of fysieke winkel). 

Meer dan ooit is het belangrijk om je USP’s uit te spelen en waarde voor de klant te creëren. Maar er zijn een aantal nieuwe P’s bijgekomen die je hierbij kunnen helpen. En die zijn evenzeer van toepassing op je offline marketing activiteiten.

  • People
  • Process
  • Physical environment/evidence

People: de menselijke factor

Zelfs in een wereld waar vaker meer online gecommuniceerd wordt dan in het echte leven, blijft persoonlijk contact belangrijk. Meer dan ooit kan je in online marketing het verschil maken door je bedrijf een gezicht te geven. Want mensen doen nog steeds graag zaken met mensen.

Daarnaast geven klanten de voorkeur aan praten met medewerkers boven een chatrobot. Persoonlijke hulp bij het kiezen van het juiste product of bij problemen is een grote plus. Zo zorgen de fysieke winkels van webshop Coolblue voor een sterkere online verkoop, doordat twijfelaars altijd nog op het advies kunnen rekenen van de medewerkers in de winkel.

Vergeet ook hier de kracht van online reviews niet! Het gemak waarmee we de dag van vandaag een mening vragen aan onze online vrienden is zeker een factor om rekening mee te houden. Een foto maken van twee nieuwe broeken en doorsturen naar een vriend is immers snel gepiept. Binnen de vijf minuten heb je al vaak de mening van de mensen rondom je. En dat is handig! Je hoeft niet langer te wachten tot het volgende feestje waar je mogelijks raar bekeken wordt voor je vestimentaire keuze of de kleur van je nieuwe broek.

Process: hoe verloopt het aankoopproces?

Process verwijst hierbij vooral naar het zo vloeiend mogelijk laten verlopen van het aankoopproces. Klanten in de 21ste eeuw zijn ongeduldig. Alles moet zo snel mogelijk voor hen verlopen. Te lang in de rij staan aan de kassa, een te lang online bestelproces, ontbrekende product informatie kunnen ervoor zorgen dat iemand afhaakt.

Een onmisbare factor in je aankoopproces is daarnaast een goede klantenservice. Niet alleen in je fysieke winkels, maar ook online met een transparant retourneerbeleid. Hierbij verwijs ik graag terug naar ‘people’. Je klantenservice is vaak het gezicht van je bedrijf en bij online aankopen je enige ‘persoonlijke’ contact met je klanten.

Physical environment of evidence: de omgeving waarin je aankopen doet

De omgeving waarin een klant zijn aankopen doet, wint met de dag aan belang. Of dit nu een verzorgde website is of een mooie fysieke winkel. Klanten zijn hoe langer hoe meer op zoek naar een totaalbeleving of customer experience. En er schuilt vaak de grootste kracht in het koppelen van een online en offline ervaring.

Om klanten een betere customer experience te geven, zijn vele combinatiemogelijkheden tussen offline en online touch points met de klant mogelijk.

Enkele voorbeelden:

  • De mooie blauwe branded dozen van Coolblue met hun leuke opschriften.
  • Het toevoegen van een "geschreven" bedankingsbrief of papieren magazine/folder bij je online bestellingen.
  • Augmented reality oplossingen waarbij je virtueel objecten kan positioneren in een ruimte.

Hulp nodig met het uitdenken van je marketingstrategie?

Kan je toch nog wat hulp gebruiken om je marketinginspanningen op punt te zetten? Neem dan zeker contact met ons op!