Blog - Invisible Puppy

5 niet te missen trends in digitale marketing

Geschreven door Invisible Puppy | 28/02/19 10:37

 

We zijn ondertussen 2 maanden ver in 2019 en opnieuw valt het op hoe snel de wereld rond ons eigenlijk aan het evolueren is. Technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit, waardoor onze manier van werken telkens wordt gechallenged. Dat heeft vanzelfsprekend ook een impact op digitale marketing. Het zorgt ervoor dat er online telkens nieuwe vormen van marketing ontstaan. Je moet als marketer mee evolueren door op zoek te gaan naar het beste formaat om mee te adverteren, de origineelste content te creëren of het beste sociale mediakanaal te kiezen. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken, we lijsten hier een aantal trends op in digitale marketing die niet te missen zijn als marketer in jouw digitale strategie.

1. Video marketing

Binnen de marketingsector hoor je in de wandelgangen dat 2019 het jaar van de video is. Maar klopt deze assumptie?

Volgens de 'State video marketing survey', die jaarlijks wordt afgenomen, blijkt dat maar liefst 87% van de marketers aangeeft video te hebben gebruikt in 2018. Wat betreft de kanalen, zijn Youtube, Facebook en Instagram de grootste afnemers van het formaat. Zeker op Instagram beweegt video in stijgende lijn.

Een absolute meerderheid (97%) van de bevraagde consumenten geeft aan afgelopen jaar een video te hebben bekeken om meer over een product of service te weten te komen. Een cijfer dat niet te ontkennen valt.

 

Maar dan hoor ik je denken, wat met mijn ROI? Want zeg nu zelf, er kruipt soms veel tijd en effort in het monteren van een filmpje ter promotie van jouw bedrijf. Het belangrijkste is de manier waarop je de video gaat inzetten en waar je video gaat gebruiken in je customer journey. Mijn twee belangrijkste tips: 

  • Zorg ervoor dat je video volledig aansluit bij jouw doelpubliek. Denk niet louter vanuit jouw product of dienst, maar meer vanuit waar jouw doelpubliek naar op zoek is, en welke meerwaarde video biedt aan hen.
  • Pas ook het formaat aan naargelang het kanaal. Dient deze om te adverteren of om organisch te gaan posten? Ook naargelang je doelpubliek bepalen welke kanalen te gebruiken, zo trekt Instagram bijvoorbeeld een jonger doelpubliek aan dan Facebook.

Een nieuw formaat van video die een hot topic vormt het komende jaar is ‘Live video’. Vandaag telt live video voor 5% van het internetverkeer online. Cisco voorspelt zelfs dat deze zal groeien naar maar liefst 17% in 2022 (Cisco). Dus waarom deze niet eens uittesten?

Geraak je er niet aan uit hoe hieraan te beginnen? Onze Video Marketer Angélique zet je al op weg in enkele stappen! 

2. Chatbots

Chatbots zijn artificieel intelligente (AI) tools die computergestuurd antwoorden kunnen formuleren op vragen van jouw klanten. Het zijn in principe robots die jouw dienstverlening versterken. Je kunt ze instellen als een deel van jouw klantenservice, en staan zo 24/24 paraat voor je klant. Dit jaar zijn ze meer dan ooit aan het groeien. Facebook publiceerde recent een datastudie die aantoont dat 53% van de mensen liever bij een bedrijf koopt waar ze onmiddellijk mee kunnen chatten of directe berichten naar kunnen sturen. Meer dan de helft van de mensen vindt het communiceren via directe berichtjes dé moderne manier van communiceren. Mensen communiceren graag met chatbots omdat ze onmiddellijk reageren, altijd ter beschikking staan en nooit hun geduld verliezen. 

Chatbots hoef je niet enkel te zien als een deel van jouw dienstverlening, maar ook als een manier om je online sales te verhogen. Chatbots kunnen ingezet worden als een tool voor online lead generation.

 

Facebook geeft hiervan een prachtig voorbeeld in samenwerking met LEGO, waarbij een chatbot ontwikkeld werd die ten dienste stond van de consument via Messenger. De chatbot verbeterde de klanten ervaring door ze te helpen met het kiezen en aankopen van het perfecte LEGO-product tijden de kerstperiode.

Er is dan gekozen om te adverteren met de nieuwe tool. De omzet op de chatbot advertentie was maar liefst 3,4x hoger dan de omzet met de advertenties die naar de websites leiden. 

 

3. Voice Search

“Hi Siri, which movies are playing tonight in the theatre?”

“Siri, could you look up at what time store x is closing tonight?”

Herken jij jezelf hier ook in?

We kunnen ook het belang van voice search niet langer negeren. In België doet zelfs 18% maandelijks beroep hieropVoice search is een manier van zoeken online waarbij consumenten aan een technologie (zoals Siri van Apple, Echo van Amazon, Google home…) een vraag stellen en de technologie vervolgens zoekt naar de oplossing online en je instant de correcte informatie bezorgt.

Dit is een technologie die zeker niet nieuw is dit jaar, maar die zichzelf zodanig heeft geoptimaliseerd dat ze intussen bijna foutloos werkt. Een vat vol opportuniteiten voor Belgische marketeers dus, want enerzijds zijn er de voice assistants, anderzijds de toestellen die je aankoopt en een deel worden van je thuis

 

Volgens een studie van Brightlocal heeft 58% in 2018 gebruik gemaakt van voice Search bij het zoeken naar informatie over lokale bedrijven of zaken, 1 op 4 bezoekt de website van een zaak/bedrijf na het zoeken ernaar via voice search.  

 

Aangezien Google daarnaast claimt dat tegen 2020 meer dan de helft van alle zoekopdrachten via voice search zullen verlopen, kunnen we er ons maar beter op voorbereiden. Maar hoe kun je hier als marketer op inspelen, want het is een een technologie die je zelf niet in handen hebt, toch? Maar is dit werkelijk zo?

In principe kan je hier wel op anticiperen, namelijk via Voice Search Optimization (VSO), een onderdeel van SEO (Search Engine Optimization): je gaat je website aanpassen op een manier dat je zal gevonden worden in de zoekresultaten via Voice Search. Zo blijven keywords belangrijk, maar voice search werkt via conversatie, dus de keywords moeten doorheen jouw website verwerkt zitten in het formaat van vragen en antwoorden. Zo word je gemakkelijk gevonden bij een stem gestuurde zoekopdracht.

Een voorbeeld hiervan is, in plaats van een tabel met de openingsuren op jouw website te plaatsen, zinnen te formuleren als  “We zijn elke dag open van 10:00 tot 17:00”. Dergelijke vorm van content wordt opgepikt door voice search omdat het een duidelijk antwoord formuleert op een vraag die de consument zou kunnen stellen. Werk dus gerust met een FAQ-pagina, gezien dergelijke pagina ook inspeelt op de conversationele manier van communiceren.

Voor meer tips rond VSO, lees zeker eens de blog van gastblogger Pauline Swinnen. 

4. Personalisatie & automatisatie in e-mail marketing

E-mail marketing blijft ook dit jaar nog een rots in de branding binnen digitale marketing. Om er dit jaar uit te springen moet je inzetten op personalisatie en automatisatie. Maar wat houdt dat nu in?

In de massa aan e-mails die consumenten op dagdagelijkse basis ontvangen moet je er uitspringen met jouw boodschap. Personalisatie blijkt meer dan ooit de sleutel tot succes. Maar er doen zich dit jaar nieuwe trends voor waar ook jij gemakkelijk op kan inspelen. Ooit al van surprise personalisatie gehoord? Je spreekt de ontvanger niet enkel aan met zijn naam, maar laat zijn naam nog eens vallen ergens in het midden van een alinea. Dit verwacht de persoon niet en voelt zich daardoor opnieuw aangesproken. Giet daar ook nog een sausje over met uitgebreide data en je bent uiterst relevant. 

 

Vervolgens is er nog het aspect van automatisatie, wat inhoudt dat je geautomatiseerde e-mail flows opstelt. Deze flows kan je opstellen rond een thema naar keuze. Je stelt vervolgens het beoogde doel voorop en bouwt een e-mail flow uit die automatisch loopt wanneer een persoon hierin terecht komt. Dit zorgt ervoor dat je een bepaalde consistentie creëert in de e-mails die worden verstuurd. Ze vormen immers één geheel en werken naar een gemeenschappelijk doel. Bovendien bespaart het je ook heel wat manueel werk: eens de flow opstaat hoef je je er zelf niet meer mee bezig te houden. Wil je er meer over te weten komen? Kijk dan eens naar onze Marketing Automation opleiding.

5. Local influencer marketing

Influencer marketing is meer dan ooit belangrijk. Hoe zet je personen met een breed bereik in op sociale media om jouw merk te promoten? Iets weer heel wat merken op zijn gesprongen, maar die ook dit jaar niet minder relevant blijkt. Al zien we een tendens binnen influencer marketing, namelijk local influencer marketing. We spreken ook wel van Micro influencers, ze zorgen voor een invloed op lokaal niveau. Micro influencers hebben een kleiner aantal volgers dan de grote influencers en bekende personen, maar bevinden zich vaak in een niche en hebben een hogere relevantie. Op die manier komt jouw merk of boodschap terecht in de leefwereld van de juiste consument, dit voelt ook persoonlijk en authentiek aan.

 

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het kiezen voor een micro influencer:

  • Ze zijn goedkoper: Micro influencers zijn toegankelijker om in te zetten, ook als je niet beschikt over gigantische marketingbudgetten.
  • Micro influencers hebben een authenticiteit die vaak aantrekkelijker is dan de commerciële insteek die influencer marketing met zich meebrengt
  • Ze hebben een specifiek doelpubliek, aangezien micro influencers vaak in een niche markt zitten kan je exact het doelpubliek gaan targetten die bij je merk past
  • Er is meer betrokkenheid tussen micro influencers en hun volgers, de relatie is minder oppervlakkig 

Dus als het van mij afhangt ga je op zoek naar micro influencers, en zet je hier jouw eerste stappen in.

 

Wil je graag weten op welke trends jij moet inzetten in 2019? Kom er meer over te weten in onze Puppy Academy. Zit je met digitale vragen of wil je graag jouw online ideëen bespreken? Aarzel niet om ons te contacteren. Samen zoeken we uit hoe we je kunnen helpen.