Video Marketing - Hoe begin je eraan?

Geschreven door Invisible Puppy
6 min leestijd
3/02/17 14:53

Presentatie_INVP_Blog_fbheader2.003

Laten we het over één ding eens zijn: video marketing is een must in jouw marketingstrategie! Maar waarom nu precies video marketing? En wat zijn de succesfactoren van goede video content?

In mijn vorige blogpost legde ik reeds het belang van visual content uit. Video marketing is hier een enorm groot deel van. Wist je bijvoorbeeld dat...

  • We veel liever kijken dan te lezen? Vier op de vijf viewers bekijkt effectief een video en herinnert zich ook wat erin verteld wordt.
  • Video’s 10 keer vaker worden gedeeld op social media dan tekst?
  •  Google rekening houdt met video search, gevolgd door Youtube als 2de grootste zoekmachine? 

En als de video bovendien ook goed is, creëert deze sowieso meer betrokkenheid en reacties. Dit zijn slechts enkele argumenten waarom video content marketing zo goed is. Overtuigd? Let’s go!

De droom van een virale video

Begin je al weg te dromen bij het idee van een virale video? De gedachte alleen al dat jouw video op alle social media kanalen staat en overspoeld wordt met likes en shares? Geeft toe, het is dé droom van iedere marketeer.

Helaas zal ik je moeten wakker schudden uit deze mooie droom. Want voor slechts enkele video’s (en dit op miljarden) is het succes van een virale video weggelegd. Sta me toe de keerzijde van een virale video toe te lichten. Een branded virale video kost vaak enorm veel geld en slechts 'the lucky ones' bereiken ook hun doel. Maar wat bereik je ermee? Want zeg nu zelf, wat is het nut te investeren in een video die door miljoenen gezien wordt, maar misschien je doelgroep niet aanspreekt...

Marketeers leggen dus te vaak de focus op het vinden van de perfecte formule voor een virale video. Maar er zijn wel enkele trucjes om zoveel mogelijk views te bekomen zoals:

  • Gebruik humor.
  • Hou het kort.
  • Maak het relevant.
  • Maak het memorabel.
  • Gebruik emotie.

SMART-Goal

Het maken van een video met als doel viraal gaan is dus niet zo'n goed idee. Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties, of goede voornemens. Om succesvol je doel te bereiken zet je beter een zelf bepaald SMART-goal voorop. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Deze doelstelling helpt je bij het opstellen van een gedetailleerde strategie, het motiveert je team met een gemeenschappelijk doel en het geeft je een realistische maatstaf van hoe goed je video is als je je doel bereikt hebt. Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans op slagen veel groter.

  • Specifiek
    Omschrijf het doel dus duidelijk en concreet. Het moet een waarneembaar resultaat beschrijven waaraan een getal is gelinkt. Als je doelstellingen te vaag zijn, zal je video niet het gewenste resultaat hebben.
  • Meetbaar
    Kies je KPI’s goed uit om zo via metrics de data te kunnen analyseren.
  • Acceptabel
    Niets is meer demotiverend als het niet slagen van je doelen. Daarom is het belangrijk om een realistisch doel voorop te stellen.
  • Relevant
    Is het doel relevant en past het wel binnen je huidige content strategie?
  • Tijdgebonden
    Maak een goede planning met haalbare deadlines. Wanneer beginnen we met filmen? Wanneer zijn we klaar? Wanneer is het doel bereikt?

Een goed voorbeeld: Tegen 1 januari 2018 willen we 15% meer bezoekers dan vorig jaar op onze website krijgen via ons Facebook kanaal.

Een slecht voorbeeld: We willen meer bezoekers op onze website dus gaan we inzetten op video marketing.

Type video

Er is een enorm uitgebreide keuze aan soorten video’s. Eerst en vooral moet je een overweging maken tussen een animatie of een reële video. Graag geef ik je enkele adviezen mee om makkelijk de keuze te maken.

Emotie versus concept

video shooting.jpgWanneer mensen een grote rol spelen in je boodschap of als je je kijkers een sterke emotie wil laten voelen is een live action video toepasselijker. Het gevoel en de connectie is groter met een persoonlijke weergave.

Maar vaak heeft een video als doel het uitleggen van een abstract concept, of een business idee dat nog moet gerealiseerd worden of een proces binnen een organisatie. Deze zijn allemaal gemaakt met gevisualiseerde data. In deze gevallen is een animatie video de perfecte toepassing.

Het prijskaartje

Bij een reële video kan de kostprijs nogal snel oplopen. Het inschakelen van acteurs, cameraploegen, geluidsopnames, … het is een enorme investering. Indien je daarna nog aanpassingen wil doorvoeren wordt het prijskaartje al snel de hoogte in geduwd.
Bij een animatievideo is het belangrijk om niet zomaar de eerste de beste animatiestudio in te schakelen. Animaties video’s zijn een echte trend en de competitie is groot. Investeer dus in een video van goede kwaliteit en onderscheid je met originele en sterke animaties. Een groot voordeel van een animatie-video is dat deze makkelijker aanpasbaar is tijdens het proces.

Live movies

Als extraatje laat ik je graag kennismaken met live video’s. Want de laatste tijd wordt enorm veel ingezet op dit type video content. Facebook zet vol in op Facebook Live en YouTube Live wordt steeds groter. Vergeet zeker ook niet Snapchat, Google Hangouts On Air of zelf de nieuwste tool Instagram Live Stories.

Het succes van live content is de aantrekkingskracht van het meemaken ‘as it happens’. Volgers willen belangrijke historische momenten, de nieuwste trends, de leukste weetjes en de gekste grollen niet missen. In een wereld waar alles snel gaat wil elke gebruiker op de hoogte zijn van wat er speelt. 

Geen idee hoe jij hiermee aan de slag kan? Dan vind je hier wat inspiratie:

  • Deel live beelden van behind the scenes
  • Kondig je nieuw product aan
  • Beantwoord de vragen van je volgers
  • Tips & tricks

Kies je kanaal

Eindelijk, je video is klaar om te publiceren. Joehoe!
Nu hoef je enkel nog het kanaal te kiezen. YouTube, Facebook en Vimeo zijn allemaal populaire platformen die je kan overwegen. Vergeet zeker ook Google video’s, Vine, Bing, of Reddit niet. Kies niet zomaar het kanaal dat je leuk vindt, maar maak een grondige overweging op basis van je vooraf bepaalde doel en marketing strategie.

Hier enkele overwegingen voor de meest gebruikte kanalen YouTube, Facebook en Vimeo.

Vergelijk video platformen.png

  • Wanneer je wil gevonden worden door organische zoektermen, kies zeker voor Youtube. Youtube is het grootste zoekplatform op Google na. Zorg voor de juiste meta-tags, descriptions en keywords en je video wordt snel vindbaar.
  • Als je een grote community van fans hebt op Facebook en je bent bereid wat geld uit te geven aan het ‘pushen’ van je video is Facebook je perfecte kanaal. Maar de andere advertenties en content van concurrenten moet je erbij nemen.
  • Als je video een creatief doeleinde heeft en je wil het in een rustige omgeving plaatsen, kies dan eerder voor Vimeo. Helaas ben je wel minder vindbaar via organische zoekresultaten.

Niets houdt je tegen om je video op alle kanalen te posten, maar doe het met een goal!

Publiceren

Voor en tijdens het publiceren zijn er nog verschillende zaken die je moet bekijken. Want video marketing is niet enkel een video posten en hopen op views. Ik geef jullie nog wat tips & tricks mee om van jullie video een succes te maken.

1) Voeg ook steeds een call to action toe op het einde van je video. Kies voor een CTA die toepasselijk is voor je doelgroep en het doel van je video. En wees vooral creatief want ‘koop nu’ of ‘contacteer ons’ zijn zo standaard dat ze het CTA-effect volledig missen.

2) Maak gebruik van een zelf gecreëerde thumbnail wanneer je je video post. Want het is niet de beschrijving onder de video die de meeste invloed heeft van het al dan niet bekijken van de video. Nee, het is de thumbnail, want mensen zijn zeer visueel.

3) Natuurlijk onderschat ik het belang van SEO niet. Volg onderstaande 3 simpele stappen om je video via organische search vindbaar te maken. Wil je meer info over SEO specifiek voor Youtube? Lees dan de blogpost van Bram: YouTube SEO: 5 voorzetten om beter te scoren.

  • Zoek uit welke keywords cruciaal zijn voor je video.
  • Voeg de main-keywords in je titel en beschrijving toe.
  • Gebruik relevante tags en meta-tags.

4) Vergeet zeker niet om je behaalde resultaten van je video te analyseren om te bepalen of je campagne succesvol was of niet. Het hosten en tracken van je data is een must. Via deze manier krijg je een beter inzicht in je publiek en de opportuniteiten om je video’s te verbeteren.

 

Ziezo, nu is het aan jullie! Ga aan de slag en integreer video content marketing in je digitale strategie.

Ine

 

 

Ontvang de laatste marketingupdates