Behind-the-screens: wat met je video marketing strategie?
Ik weet het, jij weet het. Dat in deze tijden de kracht van video helemaal niet te onderschatten is, is niets nieuws. Video is enorm geliefd door het publiek: men bekijkt veel liever content dan men leest. Wist je dat alleen al het woord 'video' vermelden in je e-mailcampagne de open rate met 19% doet stijgen en video's plaatsen op een landingspagina zelfs conversies doen stijgen tot 80%? En dan ben ik nog niet begonnen over de impact op social media shares, organische web traffic, sales… Kortom, video marketing is helemaal hot! Maar hoe zorg je voor de ultieme video marketing strategie achter dit booming format?
Wie video al volop gebruikt, zal dit beamen: een doordachte en doelbewuste planning is cruciaal voor dit soort media. Maar zo zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten bij het maken van bedrijfsvideo’s, zeker als je het juiste materiaal wil leveren aan je doelgroep. Een goed evenwicht vinden tussen wat jij wil overbrengen en wat je doelgroep wil horen, is er alvast zo eentje. Hieronder geef ik nog enkele tips a.d.h.v. een concreet stappenplan.
1. Stel je doelen op
Natuurlijk kan een spontaan filmpje van je collega's op vrijdagavond wel eens voor een grappige touch zorgen op je Facebookpagina. Maar denk ook na over wat je precies wilt bereiken met deze content. Voordat je begint met filmen, stel je jezelf dus best de volgende vragen:
- Wat wil je bereiken met je video? Je kan je doelgroep informeren aan de hand van use cases, entertainen aan de hand van livestreams of vlogs, expertises in de kijker zetten aan de hand van testimonials, etc.
- Voor welke doelgroep is het bestemd en vooral: is het de juiste groep die je wil bereiken?
- In welke fase van de customer journey bevind je doelgroep zich? Kennen ze je al of nog niet?
- Welke kanalen ga je inzetten om de video te uploaden en/of verspreiden?
- Hoe zal de video getrackt en achteraf geanalyseerd worden?
Als je resultaten wilt boeken met je video content, zal je immers voor een doordachte aanpak moeten zorgen. Anders krijg je geen duidelijk beeld over de ROI en/of kan je geen leads aan je video marketing toewijzen. Eens deze doelen wel duidelijk bepaald zijn, kan je overgaan naar de verdere uitwerking van je video's.
2. Bepaal je video marketing strategie
Bedenk eens hoe je wil dat AL je toekomstige video's eruit gaan zien voordat je begint met filmen. Analyseer, evalueer en bepaal hoe video het beste tot zijn recht komt in je organisatie. Bekijk op welke manier je blogs en video's elkaar kunnen versterken en hoe deze video's een onderdeel kunnen worden van jouw marketing plan.
- Welke blogs presteren goed? Zijn ze geschikt voor een videoversie?
- Welke landingspagina's of campagnes kunnen goede video-ondersteuning gebruiken?
- Welke topics leven onderhuids bij jouw doelgroep en waar liggen onduidelijkheden (= kansen)?
- Welke stijl wil je hanteren?
- In welke taal zal er voornamelijk gecommuniceerd worden (link met doelgroep)?
- Welke verhouding ga je leggen tussen beeld en klank?
- ...
Zorg dat je video content geschikt is voor je merk. Elk type content dient je organisatie op een aantrekkelijke manier te presenteren naar je doelgroep. Plan dus voor je video een goede tone of voice in.
Een goed (en mooi) voorbeeld is dat van Alix Table & Jardin d'Amis. Zij kozen voor gezelligheid en familiariteit als de twee componenten die ze willen benadrukken in de video. De sfeerbeelden en het mooie Gentse accent ondersteunen dit en zorgen zo voor de gepaste tone of voice.
3. Kies doelgericht de setting en andere visuele elementen
"Aah, ja da's een filmpje van …". Deze zaken willen we horen! De kunst zit 'm in de video consistent te maken voor jouw bedrijf. Consistentie zorgt namelijk voor een hogere herkenbaarheid. Elke organisatie heeft een eigen huisstijl en deze dient ook binnen je video's geïntegreerd te worden. Enkele tips:
- Bekijk goed op voorhand welke kleuren prominent aanwezig zijn in je organisatie / logo
- Pas eventueel je kleding aan. Denk stropdassen, T-shirts met het logo, accessoires…
- Toevallig gepersonaliseerde koffiemokken in huis? Geef ze een subtiele plaats binnen de frame.
- Veel groen binnen de organisatie? Zet een plantje op de achtergrond.
Lijst al deze elementen op en zet ze vast voor toekomstige video's. Probeer op deze manier de setting van je video te bepalen. Op deze manier zorg je voor een persoonlijke look.
4. Bereid je (niet al te veel) voor
Mensen kijken graag videocontent, maar raken jammer genoeg ook snel verveeld. Wist je dat de aandachtsspanne binnen social media video's amper 6 seconden bedraagt?! Een sterk begin is dus enorm belangrijk (zeker bij mobiele video's): kom meteen ter zake, wees duidelijk en to the point.
Even een babbeltje slaan met een camera op jou gericht: het is nochtans niet voor iedereen even gemakkelijk! Een moeilijkheid hierbinnen is een evenwichtige voorbereiding:
- Bereid je niet te weinig voor: hier heb je de kans dat de core message niet of op een ongewenste manier wordt overgedragen
- Ga ook niet vanbuiten leren: een vleugje spontaniteit is altijd wenselijk. Het valt snel op als iemand een tekstje opzegt. Dit kan invloed hebben op de aantrekkelijkheid en de sfeer van de video.
Kortom: zorg voor voldoende voorbereiding opdat de juiste informatie naar de doelgroep wordt verstuurd.
5. Let op je non-verbale communicatie
Eens de camera aan het rollen is, zijn er toch een paar zaken waar je zeker op moet letten: je lichaamshouding is hier een goed voorbeeld van. Vergeet niet: non-verbale communicatie is helemaal zichtbaar bij video! Jouw boodschap is belangrijk dus wil je dat mensen graag naar je luisteren en niet van de video wegklikken.
Bekijk het als de regels van een sollicitatiegesprek: probeer een gesloten houding te vermijden, maar een hou het ook netjes. Een iets te nonchalante houding kan wat onprofessioneel of soms arrogant overkomen. Andere tips wat betreft je houding zijn:
- Het liefst recht in de camera kijken voor een persoonlijke sfeer
- Durf gerust wat armbewegingen te maken (maar overdrijf zeker niet!). Probeer een stijve houding te vermijden
- Lachen is zeker toegestaan (maar overdrijf zeker niet!)
Wist je dat je stemintonatie een belangrijke rol speelt wat betreft communicatie? Met name de de toon en tempo waarmee je een zin begint en eindigt, kan de betekenis van je woorden flink beïnvloeden. Blijf rustig en let op je intonatie. Adem in...Adem uit… een paar keer je tekst voor de spiegel oefenen kan ook wonderen doen!
Een aangename spreker heeft een grote invloed op de click-rate van je video. Probeer binnen je video strategie de juiste personen voor de juiste topics naar voor te schuiven.
Conclusie: we kunnen er niet meer tegenop! We evolueren naar een wereld waarin video meer dan ooit in de kijker staat. Tegen 2021 zou 80% van ons internetconsumptie uit video bestaan. Dit betekent dat je zeker niet de enige bent die deze content naar voor zal schuiven in je marketingplan. Strategie en planning zijn dus zeker aangewezen wat betreft het videoverhaal.
Ik zou zeggen: lights, camera, action!
Vond je deze blogpost interessant? Lees dan zeker ook:
- Video Marketing doorheen je customer journey + VOORBEELDEN
- Video Marketing: hoe begin je eraan?
- Tips om je visual identity op social media te verbeteren
Angélique
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts