YouTube is een populair medium. Toch wordt het kanaal vaak overgeslagen wanneer het marketingbudget wordt verdeeld. En dat terwijl je met Youtube goed kunt scoren. Zeker op vlak van zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO! Maar hoe optimaliseer je voor YouTube SEO in 2025?
In deze blog geen bloemlezing met de voordelen van videomarketing, maar praktische quick wins om je vindbaarheid te verhogen en de ranking van je video's in YouTube te doen stijgen. Want laten we eerlijk zijn: een aantrekkelijke video maken is één ding, ervoor zorgen dat je video gevonden en bekeken wordt, is een heel ander paar mouwen.
Hier zijn onze YouTube SEO tips voor je opgelijst:
1. Begrijp hoe het YouTube algoritme werkt (en blijf up-to-date)
2. Houd rekening met de lengte van je video
3. Publiceer kwalitatieve content
4. Maak gebruik van ondertitels en/of closed-captions
5. Optimaliseer de meta van je video met relevante zoektermen
6. Besteed voldoende aandacht aan de promotie van je video
Het YouTube algoritme houdt vooral rekening met interactie. Bekijkt je publiek je video's volledig? Reageren ze op jouw videomateriaal? Klikken ze tussen hun aanbevelingen op jouw video's? Volgen ze jou?
Kortom, één van de meest cruciale factoren voor je YouTube SEO is dus eigenlijk iets waar je weinig vat op hebt. En ik zeg "weinig", omdat je er nog steeds iets aan kan doen: relevante video's plaatsen die je viewers oprecht boeien en hen een reden geven om meer van je te willen zien. Een stukje contentmarketing, om het zo te zeggen.
Het algoritme kan je dus niet 1-op-1 aligneren met je account, maar je kan wel de nieuwste YouTube updates nauw in de gaten houden om alsnog hoog te scoren met je YouTube SEO in 2025. Pas dan heb je werkelijk een gouden ticket te pakken.
Op dit moment werkt het YouTube algoritme meer dan ooit op gepersonaliseerde suggesties. Die suggesties krijgen een wegingsfactor afhankelijk van de prestaties en kwaliteit van de video. Alsook de interesses en het gedrag van de gebruiker spelen mee.
Van zodra je op de homepage komt, zie je al zaken die jou interesseren. De homepage wordt voor jou gecureerd op basis van:
Dit zijn de video’s die worden aanbevolen bij het bekijken van een video. Die suggesties zijn terug op basis van jouw interesses, kijkgedrag, kanalen die je volgt. Als contentcreator vertellen deze suggesties jou veel over wat je ook moet gaan maken om jou doelgroep vast te houden.
Hoe bepaalt YouTube welke resultaten ze toont op basis van een zoekopdracht? Het algoritme baseert zich daarbij in de eerste plaats op het kijkgedrag en en de specifieke zoektermen.
Daarna wordt de uitgebreide lijst herleid tot een beperkt aantal resultaten gerangschikt volgens engagement, relevantie en populariteit.
In lijn met het YouTube algoritme, is de gemiddelde kijktijd die bezoekers aan jouw video spenderen en de gehele lengte van je video. Logisch ook, want hoe langer je gebruikers op het platform blijven plakken, hoe blijer YouTuber (en zijn adverteerders).
Eens je zo'n video hebt gepubliceerd, is het opnieuw aan de kijker. Bekijkt hij het volledige filmpje, de helft of slechts enkele seconden? Scoort jouw video hoog op deze variabele, dan impliceert dit dat je de bezoeker exact geeft waarvoor ze gekomen zijn. Investeer daarom in kwalitatieve, relevante video’s die echt een boodschap overbrengen en aansluiten bij datgene waarnaar je bezoeker op zoek is. Het resultaat is niet alleen een hogere ranking, maar ook een loyale fanbase.
Ook de beeldkwaliteit heeft een belangrijke impact op de ranking van je video’s. Beeldkwaliteit wordt door YouTube beschouwd als een belangrijk aspect van de viewer experience. En zeg nu zelf: blijf jij naar een filmpje kijken waarvan de beeldkwaliteit van een abominabel niveau is?
HD videos krijgen daarom doorgaans een betere ranking van YouTube dan video’s met een slechte beeldkwaliteit. De kans is immers groot dat niet-kwalitatieve beelden resulteren in dislikes of unsubscribes.
In YouTube kan je ondertitels en closed captions toevoegen aan je video. Hiermee help je niet alleen slechthorenden of kijkers die moeite hebben met de taal de video interpreteren, maar ook zoekmachines zoals YouTube en Google.
Wil je je video's ondertitelen maar ontbreekt het je aan technische skills? YouTube genereert automatisch ondertitels en onderschriften. Die kan je daarna zelfs exporteren en hergebruiken op Facebook of LinkedIn. Let wel: deze automatische ondertitels zijn doorgaans niet zo accuraat, dus je past ze best aan in YouTube zelf.
De voorlaatste tip, maar niet zomaar de minst belangrijke. Naast interactie, is een andere factor voor het scoren in YouTube namelijk het toevoegen van de zoektermen van tip 4 in je meta data. Zeker als je kanaal nieuw is, is het cruciaal dat je belang hecht aan een degelijke YouTube SEO keyword research. YouTube heeft immers geen gemiddelde kijktijd van je video's om op terug te vallen.
Je kan die keyword research al heel makkelijk doen door in de zoekbalk al een zoekterm in te geven. Op basis daarvan zal YouTube Suggest je een overzicht tonen van zoekopdrachten gerelateerd aan die term.
Eens je inzicht hebt in de zoektermen die het best aansluiten bij je doelpubliek en de inhoud van je video, kan je verder gaan met je meta data daaraan aan te passen. Deze data omvatten de titel, de beschrijving en de tags van je video. Enkele vuistregels per element.
Een sterke titel is een titel die aanspreekt, de aandacht trekt, en de bezoeker overtuigt om je video te gaan bekijken. Maar ook vanuit SEO standpunt is een titel heel belangrijk. Als jouw titel niet aansluit op de zoekopdracht van je kijker, dan zal hij je ook niet vinden. Een extra tip hierbij: ga vooral voor vraagstellingen zoals wat/hoe/waarmee. Mensen gaan op YouTube vaak zoeken naar tutorials die hen helpen.
Denk in eerste instantie voldoende na over de lengte van je titel. Te lange titels kunnen afgebroken worden op bepaalde devices of browsers. Opteer daarom voor een korte titel van maximaal 50 tekens (incl. spaties).
Zonder duidelijke omschrijving heeft YouTube geen enkel idee waarover je video gaat, wat resulteert in een lagere ranking. In een geoptimaliseerde beschrijving omvatten de eerste 150 tekens dus best de essentie van je video, waarbij voldoende aandacht wordt besteed aan het gebruik van de juiste keywords.
Wil je meer verkeer naar je website of promo maken op je social media kanalen? Vergeet dan zeker geen links in je videobeschrijving op te nemen.
Ook de video (hash)tags mogen niet over het hoofd gezien worden. Door adequaat gebruik van tags geef je zowel YouTube als de bezoeker een duidelijk en snel beeld over de inhoud van je video, en de topics die er in aan bod komen. Idealiter stemmen de tags overeen met je keywords.
Tip: verplaats jezelf in de YouTube gebruiker, en ga na welke woorden jij zou gebruiken om je eigen video op te zoeken. Zo krijg je een sterke indicatie van welke zoekopdrachten tot jouw video kunnen leiden.
Naast de bovenstaande drie elementen, is het belangrijk om in de filenaam en de eigenschappen van je video keywords toe toevoegen. YouTube gaat tot op een bepaalde mate ook hiermee rekening houden.
Een ander niet onbelangrijk aspect is de thumbnail van je video. Hoewel deze niet onmiddellijk effect heeft op de SEO van jouw video's, heeft deze wel een grote impact op de mate waarin mensen geneigd zijn om te klikken op je video. Het is het eerste wat mensen zien, dus je maakt 'm best zo aantrekkelijk en clickable mogelijk. Gebruik voldoende contrast en plaats tekst groot genoeg zodat het leesbaar is.
Gefeliciteerd, je bent nu bijna een echte YouTube SEO specialist. Ware het niet dat er nog een belangrijke tip voor je in het verschiet ligt: besteed voldoende aandacht aan de promotie van je video’s. Zo is interactie key voor je YouTube SEO strategie, maar is de juiste distributie van je video's op andere kanalen dat des te meer.
Delen op andere social media kanalen is bijvoorbeeld mogelijk, maar doe je beter niet. Elk platform prefereert eigen content (native content) het meest in de algoritmes. Wil je dus uitpakken met YouTube video's op Facebook, dan ga je maar half zoveel bereik halen als dat je normaal zou doen. Misschien maar goed ook, want niet elke video is op elk kanaal geschikt.
Een beter alternatief is e-mailmarketing, waarin je video's verwerkt in e-mailupdates of nieuwsbrieven. Ook kan je je eigen video's embedden in blogs en/of cases op je eigen website. Indien beiden geoptimaliseerd zijn voor één bepaalde zoekterm, dan gaan ze jouw ranking zelfs nog een extra boost geven.
Ziezo. Je merkt het: er zijn heel wat SEO quick wins om je YouTube video's een grote boost te geven. Toegegeven, met de tonnen video's en shorts die dagelijks op YouTube verschijnen, is het geen eenvoudige klus om gevonden en bekeken te worden. Maar als je minstens één van bovenstaande richtlijnen volgt, dan kom je al een heel eind.
Ben je ook benieuwd hoe goed de SEO van je website is toegepast? Vraag je SEO audit aan en krijg gepersonaliseerd advies door onze experten.