Blog - Invisible Puppy

Creëer betrokkenheid met user generated content!

Geschreven door Invisible Puppy | 4/07/23 9:00

 

In de digitale wereld is user generated content uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor succesvolle content marketing. Toch maakt het vaak (nog) geen deel uit van de digitale strategie van menig marketeer. Bedrijven die hun gebruikers aanmoedigen om content te creëren, profiteren nochtans van authentieke aanbevelingen, groter bereik en diepgaande betrokkenheid, dus zeker het proberen waard! 

Wat is user generated content?

User generated content wordt, zoals de naam al impliceert, gemaakt door gebruikers, followers of fans (brand advocates) van een product of service. Dit kan op allerlei manieren, zoals een social media post, video, foto, blog of review die de gebruiker deelt met zijn of haar (persoonlijk) netwerk.

Het merk kan die content vervolgens gebruiken als promotiemiddel. Het is dus een grote meerwaarde voor je content- en social media marketing. Met UGC creëer je geloofwaardige content, meer betrokkenheid, verhoogde merkbekendheid en kan je een community opbouwen.  

De kracht van user generated content

De persoonlijke touch in user generated content vervaagt de grens tussen inhoud en reclame. Het zien van content gecreëerd door echte klanten verbetert je geloofwaardigheid en zet je merkbelofte in een ander, interactief, perspectief

Wek vertrouwen

Consumenten staan sceptisch tegenover traditionele advertenties en marketingboodschappen (diverse bronnen geven al jaren aan dat 60 à 70% van het publiek aangeeft marketing niet te vertrouwen). Ze willen enerzijds advertenties zien die voor hen relevant zijn - lees hierover meer in onze blogpost over Facebook targeting - en anderzijds zoeken ze naar de bevestiging en het advies van anderen.

Als consumenten content zien die gemaakt is door andere gebruikers, weten ze dat het niet gemanipuleerd of gefabriceerd is door marketeers. In plaats daarvan is het een authentieke weerspiegeling van de tevredenheid en betrokkenheid van andere gebruikers.UGC is eerlijker, menselijker en er zit geen verkooppraatje achter.  

Zet je klanten aan tot actie en interactie

Wie kent de behoeften van een doelgroep nu het best? Een gebruiker die tot die doelgroep behoort natuurlijk. Hierdoor zorgt user generated content voor een boost in engagement en interactie (volgens website-social toolbouwer Flowbox zelfs tot 5x meer). Er ontstaat een dynamische omgeving waar consumenten actief deel van uitmaken. Ze delen sneller hun mening en raken betrokken in het gesprek. Ze voelen zich ‘gezien’ door het merk en zullen sneller overgaan tot actie.  

Creëer een betere band

Je klanten zullen je niet alleen meer gaan vertrouwen, je geeft hen ook het gevoel van betrokkenheid en verbondenheid met je merk. Door de gebruikers van je product of service een stem te geven, creëer je een gemeenschap en ontstaat er een loyaliteitsband die resulteert in langdurige relaties, herhaalaankopen en positieve mond-aan-mondreclame.  

Zet je merk vaker in de schijnwerpers

Om de interactie aan te gaan met je klanten moet je op de eerste plaats vindbaar zijn. Frequente updates, correcte tags en linkbuilding zijn een must als je je vindbaarheid wil verbeteren. UGC kan je daarbij helpen. De content die afkomstig is van je klanten zorgt automatisch voor meer brand exposure. Ook in de zoekmachines worden je merk en content vaker weergegeven, waardoor je alsmaar beter te vinden bent en langzaam maar zeker hoger in de zoekresultaten komt te staan.  

Positioneer je klanten centraal

Het laatste maar zeker niet het minste voordeel is dat user generated content de ultieme tool is om de focus op de consument te leggen en je klanten centraal te zetten. Het is een win-win situatie aangezien je klanten de waardering krijgen die ze verdienen, maar tegelijkertijd jouw verhaal voor je vertellen. Op deze manier zet je je marketing niet langer in voor een publiek, maar samen met je publiek.  

Zijn er ook nadelen? 

Naast de vele voordelen, komt UGC jammer genoeg ook met enkele nadelen.  

Minder controle over de content 

Je geeft de touwtjes deels uit handen en geeft je klanten de vrijheid om hun stem te laten horen. De gebruiker beslist zelf wat hij/zij zegt en hoe hij/zij het brengt. Het risico bestaat dat de inhoud niet voldoet aan de gewenste kwaliteitsstandaarden of merkrichtlijnen, wat kan leiden tot inconsistentie van de merkidentiteit of negatieve representaties van het merk. 

Negatieve content 

User generated content geeft consumenten de controle om te bepalen welke content ze delen. Deze content kan echter een negatieve impact hebben op je merk en brand image. Klanten kunnen ook hun negatieve ervaringen delen, vooral in reviews, wat een aanzienlijke invloed heeft op de perceptie van je merk. 

Behoefte om te monitoren 

Het liefst zou je je klanten de mogelijkheid willen geven om alles te delen wat ze maar willen zonder hen hierin te belemmeren. Maar helaas kunnen negatieve reacties en discussies al snel leiden tot online moddergooien, met de nodige beledigingen. Het is dan ook een absolute must om content gemaakt door users te monitoren. In onze blogpost rond community management ontdek je enkele tips om op een persoonlijke en professionele manier te interageren met je doelgroep. 

Copyrights 

User generated content brengt het probleem van rechten met zich mee. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een selfie post met jouw product, is deze eigendom van de uploader, dus de gebruiker. Dit houdt in dat je toestemming nodig hebt van de gebruiker om deze content te gebruiken op je eigen pagina’s en website.

Je zou dus op z’n minst moeten aangeven dat de content niet jouw eigendom is om problemen te voorkomen. Ook al is het mogelijk om wettelijke problemen te krijgen, zolang je je aan de regels houdt en transparant bent, zou UGC geen problemen mogen opleveren. 

Stappenplan voor user generated content

Hopelijk heb je nu een goed idee van wat user generated content inhoudt en hoe het jouw merk en bedrijf kan helpen. We helpen je op weg om een contentstrategie uit te stippelen in 6 stappen. 

1. Definieer wat je wil bereiken 

Elke strategie begint bij je doelstellingen. Wat wil je bereiken met user generated content? Wil je een specifiek product promoten, leads genereren, je merk in de spotlight zetten, meer verkopen… Het is belangrijk om te weten wat je wil bereiken zodat je achteraf je succes kan meten. 

2. Ga na wie je klanten zijn 

Nu je je business objectieven hebt bepaald, is het belangrijk om te weten wie je klanten zijn en aan welke content zij de voorkeur geven. Zijn ze bereid user generated content te delen? Welke content zullen jouw klanten creëren? Wat willen zij eruit halen? Allemaal vragen die de insteek van je UGC campagnes bepalen. Om hierover meer inzichten te verwerven, kan je social analytics tools gebruiken zoals Emplifi, zodat je een duidelijk beeld hebt van het gedrag van je klant en de content die het meeste engagement genereert

3. Bepaal je kanalen 

Weet je waar je klanten naar op zoek zijn en hoe ze zich gedragen op sociale netwerken, dan wordt het tijd om de juiste kanalen te kiezen. Social mediakanalen hebben allemaal een verschillende insteek dus het is belangrijk om te bepalen op welke kanalen je die content gaat plaatsen en delen. Hoe je nu weer het juiste kanaal kiest, ontdek je hier.  

4. Probeer de verwachtingen van je klanten te achterhalen 

Consumenten hebben graag wat sturing in welke content ze nu kunnen creëren voor een merk en hoe ze deze nu het beste kunnen realiseren. Geef je klanten de juiste tools, regels en instructies zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt en er geen verwarring ontstaat. Op deze manier ben je er zeker van dat je user generated content in lijn ligt met je strategie en business objectieven. 

5. Kies een type content 

Een populaire vorm van user generated content die je vaak in je tijdlijn ziet verschijnen zijn wedstrijden. Maar er zijn talloze andere vormen mogelijk zoals tekst, beoordelingen, hashtags, foto’s, selfies, stories of reels. Het is dan ook belangrijk om te bepalen welk type content je van je klanten en gebruikers wilt ontvangen. Vragen die je helpen het gewenste contenttype te bepalen zijn:

  • Waar wil je de content gebruiken? Social media, je website of in een advertentie?
  • Wat is het thema van je campagne? Avontuur, fun, creativiteit, enz.
  • Welke content is relevant voor het product of de dienst die je verkoopt? Voor een restaurant zijn foto’s van gerechten een goed voorbeeld, terwijl tutorials natuurlijk een must zijn voor beautymerken.  

6. Analyseer en meet 

Je wil natuurlijk wel nagaan of je user generated content strategie werkt en dat doe je door de impact en data te meten. KPI’s zoals de engagement rate, conversies, verkopen, contactopnames, organisch bereik en het aantal nieuwe volgers zijn goede indicatoren van het succes van je strategie

Voorbeelden van user generated content

1. Coca Cola: 'Share a Coke'

De "Share a Coke" campagne van Coca-Cola is een uitstekend voorbeeld van een succesvolle user generated content campagne. Het merk verving hun bekende logo door veel voorkomende voornamen, waardoor mensen werden aangemoedigd om foto’s te delen met hun gepersonaliseerde colaflessen op sociale media. Dit creëerde verbondenheid met het merk.

2. Apple: '#ShotOniPhone'

De #ShotOniPhone campagne moedigde mensen aan hun beste foto’s, gemaakt met iPhones, te delen op sociale media. Wat maakte de campagne nu zo succesvol? Ze inspireerde de gebruikers om hun passie voor fotografie te delen én de kwaliteit van iPhone-camera’s te benadrukken.

3. Calvin Klein: '#MyCalvins'

De #MyCalvins campagne van Calvin Klein is een weerspiegeling van de diverse en gedurfde cultuur van het merk. Ze vroegen de gebruikers de slogan van de campagne ‘I ___ in #MyCalvins’ aan te vullen. De campagne creëert nauwe betrokkenheid bij het merk.

4. Mustela

Ook Mustela integreerde user generated content in hun marketingstrategie. Meer uitleg over de case van Mustela vind je hier

Hulp nodig met het uitdenken van je digitale strategie?

Met dit artikel hebben we je (hopelijk) wegwijs gemaakt in de wereld van user generated content en contentstrategie. Kan je toch nog wat hulp gebruiken? Neem dan zeker contact met ons op