Social Media Marketing

Begeef je in de leefwereld van je doelpubliek

Social media marketing is een onmisbaar onderdeel van je digitale strategie. Verzorg je marketing door slim om te gaan met je aanwezigheid op verschillende platformen en je community management te optimaliseren.

11-1
Home_under_section_geel-1

Social media marketing: wat is het?

‘Kan jij nog eens een postje op onze Facebook zwieren?’, een vraag waarvan de haren van menig marcom-medewerker overeind gaan staan. Wanneer jouw social media-aanwezigheid bestaat uit een gekke foto bij tijd en stond, het delen van de laatste openstaande vacature en jullie jaarlijkse actie voor Music for Life, dan hebben we slecht nieuws.

Klanten, sollicitanten en aandeelhouders verwachten meer van je. Ze zijn benieuwd naar je bedrijf en vinden online graag terug waar jullie voor staan en wat jullie allemaal in huis hebben. Met social media marketing kan je jouw boodschap aan de wereld tonen.

Je social media aanwezigheid

Social media marketing betekent niet dat je elke dag elk nieuwtje moet delen. Absoluut niet. We deelden al dat less vaak more is op social media. Het belangrijkste is dat je je beste beentje voorzet op de sociale kanalen die relevant zijn voor jouw onderneming en waar jouw doelgroep actief is.

13

Community management

Social media marketing is geen eenrichtingsverkeer. De meeste platformen zijn interactief en open. Posts krijgen reacties, bedrijfsaccounts ontvangen recensies of vragen. Zorg dat je bereikbaar bent voor je volgers en maak tijd om in dialoog te gaan. Antwoord op de vragen die je krijgt, ze kunnen ook informatief zijn voor andere volgers. Hou in de gaten welke reacties er op jouw content komen en vergeet niet te reageren op berichten.

Community management is een goede methode om klanten om te toveren in trouwe volgers.

12
Home_under_section_top_groen

Welke social channels passen bij mijn merk?

Reddit, Facebook, Twitter of Instagram - elk kanaal heeft zijn eigen publiek en onderwerpen. Hoewel een omnichannel aanpak bijzonder effectief is, kan je bij aanvang beter één kanaal goed uitwerken, dan op elk platform aanwezig te zijn met posts die dateren uit 2018. Stel jezelf deze vragen om te weten welk kanaal relevant is voor jou.

Facebook

Facebook is het bekendste kanaal van Meta en de populairste social media-app. Je kan er als bedrijf je openingsuren kwijt, maar even goed reageren op actualiteit of je nieuwe collectie showen. Let op: Facebook laat al enkele jaren het organische bereik van bedrijfspagina’s dalen. Het is dus nuttig om af en toe social media ads in te zetten hier.

img_facebook

Instagram

Terwijl Facebook het laatste jaar minder actief wordt gebruikt, is het omgekeerde waar voor Instagram. Dit kanaal wordt de laatste jaren meer gebruikt (33% van de IMEC-respondenten gebruikt het dagelijks, bij de 16- tot 24-jarigen is dat zelfs 76%). Stories en Reels zijn hier enorm populair, dus plaats niet enkel posts in je feed.

img_instagram

Pinterest

Pinterest is het ideale platform voor architecten, mama’s, DIY-lovers, reislustigen en meer. Gebruikers ‘pinnen’ hun ‘interests’ en op die manier ook inspiratie opdoen. Visuals zijn erg belangrijk op Pinterest

img_pinterest

LinkedIn

Linkedin is een professioneel sociaal netwerk. Als bedrijf is het interessant als je een B2B-aanbod hebt, of om je employer branding uit te werken.

img_linkedin

TikTok

Terwijl TikTok in het begin vooral door Gen-Z werd gebruikt, zien we tegenwoordig dat ook oudere doelgroepen het kanaal gebruiken. De grafische content is kort, krachtig en springt in het oog. Het is zeker niet de makkelijkste content om te maken, maar er zijn opties om samen te werken met influencers of een team van marketeers om jouw bedrijf op TikTok te plaatsen.

img_tiktok
Home_under_section_groen_under

Heb ik een social media strategie nodig?

Ja, als je aanwezigheid op social media meer wil zijn dan ‘af en toe iets op Facebook zwieren’ moet je een strategie uitwerken. Een efficiënt social media-plan bestaat uit een contentkalender met enkele vaste, terugkerende topics die duidelijk maken wat je doet en in lijn liggen met wat je volgers rond jouw onderwerp, product of dienst willen horen. Het heeft regelmaat en zorgt daardoor voor een consistente aanwezigheid met relevante content op de juiste kanalen

IP-team-2024-228

Je social media uitbesteden aan een performance driven team?

Ondersteuning nodig bij de setup van je social media accounts of uitvoering van jouw social media plan? Wil je graag beter op de hoogte blijven van de performance van je socials, een contentplan of actiepunten uitwerken voor jouw team?

Werk samen met professionals van een online marketing agency en wees overal aanwezig, zonder al te veel moeite. Onze social media experten denken met veel plezier na over jouw social media plan en geven zelfs 1-op-1 opleidingen. 

Contacteer Invisible Puppy

IP-team-2024-104

FAQs of veelgestelde vragen

We merken dat er bij onze klanten regelmatig vragen zijn, waar wij zeker mee kunnen helpen. Dit zijn enkele van de meest gestelde vragen.

Hoe vaak moet mijn bedrijf op posten op social media?

Kies 4 à 6 duidelijke thema’s die onderstrepen waar je mee bezig bent en breng deze met regelmaat naar voor. Dagelijks is al snel te veel, maandelijks te weinig. Bekijk welke content jullie allemaal kunnen delen en maak op basis daarvan een plan. Laat je bijstaan door een social media agency als je niet weet hoe hieraan te beginnen.

Waar kan ik een opleiding over social media marketing volgen?

Invisible Puppy geeft opleidingen aan bedrijven. Wil jouw bedrijf of marketingteam leren hoe ze digitaal kunnen groeien? Bekijk het opleidingsaanbod in de Digital Academy, de cursus ‘Social Media Marketing Strategie’. Niet gevonden waar je zocht? Contacteer ons en we bekijken graag of we jullie verder kunnen helpen.

Wat kan ik delen op social media?

Denk ook goed na over welke content jouw merk kan communiceren. Kies 4 à 6 duidelijke onderwerpen die onderstrepen waar je mee bezig bent en breng deze met regelmaat naar voren. Ter inspiratie:

  • Expertise
  • Productcategorieën
  • Nieuws & evenementen
  • Waarden van het merk (bijv. innovatie, ecologie, employee centricity)
  • Fun content (o.a. top topicals)

Wat is een goed voorbeeld van een social media marketing campagne?

Invisible Puppy heeft enkele mooie cases die de voordelen van social media marketing in de kijker zetten. Zo zorgden we voor een succesvolle opstart en doorlopende campagne voor de vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis in Oost-Vlaanderen.

“Invisible Puppy heeft de social media van het nieuwe vroedvrouwenteam van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen mee opgestart. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van hun expertise en knowhow om onze nieuwe dienstverlening bij de doelgroep bekend te maken. Fijne samenwerking!”
 
Annelies Vermandel
Marketing Manager Wit Gele Kruis Oost Vlaanderen

Andere vragen?

Vraag je je af hoe je best aan de slag gaat met specifieke doelgroep targeting of welke tools het makkelijkst te hanteren zijn door jouw team?

Neem contact op met onze experten
tim square