Social media kanalen: kiezen is verliezen

Geschreven door Invisible Puppy
4 min leestijd
16/08/16 14:37

We werden de laatste weken weer overstelpt met nieuwe features en trends in social media land: Stories op Instagram, Pinterest verbetert zijn video weergave, Facebook 360° foto’s, Twitter probeert ook nog eens met wat nieuwigheden de rest bij te benen, en dan hebben we nog eens die Pokémon hype waar we kost wat kost iets mee willen doen... Wordt het niet allemaal wat te veel? Op welke kar(ren) moeten we nu als bedrijf écht springen?

Social media kanalen: kiezen is verliezen

De klant staat centraal

Allemaal goed en wel, die hypes en nieuwe features op social media. Maar voordat je je hier als bedrijf in smijt, stel jezelf eerst eens de vraag op welke kanalen jouw doelgroep zit. Waar kan je ze bereiken? Wanneer je dat weet, kan je gaan uitzoeken hoe je dat kanaal mogelijks kan inzetten als communicatiemiddel naar jouw (potentiële) consument.

We houden allemaal wel een beetje van social media. Geef toe. Het geeft ons een tripje down the rabbit hole, het neemt ons weg uit het moment waar we in leven. Zo kunnen we bijvoorbeeld even met onze tenen in het zand zitten op andermans strandvakantie in Bali. Om diezelfde reden vinden we social media dan ook wel al eens minder leuk. Ik vind dan ook niets zo vervelend als scrollen door mijn nauwkeurig geselecteerde Instagram feed die dan plots vol staat met advertenties die helemaal niets bijdragen aan mijn Instagram experience… En jij wil helemaal niet het bedrijf zijn dat de consument zijn “happy place” gaat bevuilen. Dus hoe brengen we dan wel onze boodschap over?

Content in alle geuren en kleuren

Om een social media kanaal te onderhouden heb je content nodig. Want jaja, content is nog steeds king. Elke kanaal heeft zo zijn eigen sterktes, zwaktes en types content die het goed doen. Content die je maakt voor Facebook is daarom nog niet nuttig voor Instagram of LinkedIn. Welk type content interesseert jouw (potentiële) doelgroep, welke content/inhoud vinden ze leuk, of waar zijn ze naar op zoek? Dit zijn allemaal vragen die je je als merk moet gaan stellen voordat je begint.

En dan komt het zware werk: het maken van content die een perfect evenwicht biedt tussen wat jouw bedrijf of merk wil vertellen, en waar de mens in geïnteresseerd is. Dat kan in de vorm van een blogpost, foto’s, video, infographics, whitepapers, enz. Helaas heb je deze content niet ergens op de plank liggen. Deze moet speciaal worden gemaakt voor een kanaal. Want neen, een brochure inscannen, in een pdf gieten en online smijten is geen optie.

Als een kanaal of een hype niet past bij jouw boodschap of imago, laat ze dan ook maar gewoon varen. Zo zag ik de laatste weken heel wat pogingen om Pokémon Go in een advertentie of communicatie te verwerken. Slechts weinigen deden het goed.

De ROI van een kip

Onlangs gaven wij op Social Media Day #SMDay16 een presentatie over de ROI van de kip. In het kort: er zijn vandaag nog te veel bedrijven die social media in het bakje van "ons Lindsey" schuiven, want die heeft naast wat administratie en het uitkuisen van de koffiemachine nog wel wat tijd om op dé Facebook te zitten. Dat is niet hoe het moet. Er zijn heel wat manieren om iemand binnen het bedrijf een volwaardige social media functie te laten uitvoeren en zo ook meerwaarde biedt aan het bedrijf. Als je onze presentatie daar gemist hebt en toch de volledige versie wil, contacteer ons dan gerust. Ik drink al eens graag een koffie, en ik babbel graag dus bel me, schrijf me, laat me toch iets weten.

Wat veel bedrijven onderschatten, is de invloed van het internet op de reputatie van het bedrijf. Eén foute reactie of post kan namelijk een serieuze impact hebben op de reputatie van een brand. Daarnaast is het is hard labeur om de juiste boodschap in de juiste vorm, via het juiste kanaal, tot bij de juiste mensen te krijgen. Dus je kan het maar beter goed doen, een volwaardige verantwoordelijke aanduiden om de social kanalen te gaan beheren of een externe partner zoeken die dit sociale pad samen met Lindsey gaat bewandelen.

Laat maar komen die sales!  

Laat die sales maar komen!- Ja wij willen graag op Facebook

- Waarom wil je dat?

- De concurrent doet dat ook.

- En wat wil je bereiken met Facebook

- Sales!

Veel bedrijven willen op Facebook om meer sales te genereren. Het spijtige nieuws is dat dat maar weinig direct gebeurt. Social media is er om brand awareness te creëren, om jouw fans samen te brengen in een platform, om jouw community te voeden, brand advocates te zoeken, te stimuleren, jouw bedrijf een gezicht te geven…

Wanneer je over alle bovenstaande vragen hebt nagedacht en kwalitatieve content kan serveren, pas dan kan je kans maken dat mensen in jouw sales funnel terecht komen.

Dus even op een rijtje

  • Op welke kanalen zit jouw doelgroep?
  • Kan je hen content bieden waarin ze geïnteresseerd zijn - die ze leuk gaan vinden - waar ze naar opzoek zijn?
  • Heb je de juiste resources om het kanaal te onderhouden?
  • Wat zijn jouw doelstellingen?

De moraal van het verhaal

Ook al zegt het spreekwoord 'kiezen is verliezen'; toch zal je keuzes moeten maken online. Er zijn maar 24 uur in een dag en maar een bepaald aantal resources. Je zit dus maar beter op het juiste kanaal bij je doelgroep in plaats van op 27 verschillende hypes te schieten zonder langetermijnvisie. Stel jezelf bovenstaande vragen. Maak keuzes. Gebruik je gezond verstand en doe wat je doet dan ook maar ineens goed.


Tess Vlaminck

 

 

Ontvang de laatste marketingupdates