E-commerce SEO: de ultieme checklist [2024]
Hoe maak je van e-commerce een rendabele versterking van jouw sales? Eén van de meest belangrijke sleutelfactoren is een stabiele opbouw van verkeer naar je webshop. Daar komt e-commerce SEO aan te pas. Laat me je vertellen hoe dat werkt.
Waarom is e-commerce seo belangrijk?
3 feiten op een rij.
Nummer 1: 44% van de mensen start hun online shopping zoektocht via een zoekwoord in Google (nChannel).
Nummer 2: 37.5% van alle traffic op webshops komt via zoekmachines op een organische manier (SEMrush)
Nummer 3: 23.6% van de bestellingen via een webshop komen rechtstreeks via organic traffic. (Business Insider)
Punt bewezen? ;-)
Keyword Research voor e-commerce
Een keyword research (KWR) of zoekwoordenonderzoek is fundamenteel in elke zoekmachine optimalisatie opdracht, ook binnen e-commerce SEO. Zoekwoorden zijn cruciaal om je product- en categoriepagina’s op te stellen of te optimaliseren. Je gebruikt ze voor je sitestructuur, je technische seo, je content... Met andere woorden, voor alles.
Hoe je begint aan een keyword research bespraken we in een vorige blog. Wel geef ik je nog een korte recap mee.
Tips voor een keyword research
- De meeste zoekwoorden zijn informatiegericht. Zo gaan mensen vaak op zoek naar “hoe donuts maken”, terwijl je je voor e-commerce meer moet toespitsen op transactionele keywords zoals “donuts bestellen”. Hou dit zeker in je achterhoofd, je kan zo heel wat tijd winnen.
- Wil je inspiratie opdoen over zoekwoorden van categorieën, kijk dan eens naar de grote spelers zoals Amazon. In de zoekbalk kan je producten of categorieën intypen en geeft Amazon zelf een suggestie. Dit zijn vaak heel specifieke zoekwoorden, ook wel long tail zoekwoorden genoemd. Deze zijn heel specifiek en hebben vaak een bepaalde koop intentie, deze leiden tot de conversies.
- Kijk ook naar concurrenten om te kijken hoe zij het aanpakken.
- Je hebt daarnaast heel wat verschillende tools om je KWR mee uit te voeren zoals bijvoorbeeld Google Keyword Planner, Ubersuggest…
Hoe kies ik de juiste zoekwoorden?
- Kijk naar zoekvolume in de eerste plaats. Als niemand zoekt op de zoekterm, is het niet de moeite van te implementeren. Verder is een inschatting van een goed volume sterk afhankelijk van de sector waarin je je bevindt.
TIP: sommige producten zijn sterk afhankelijk van seizoenen, check zeker Google Trends om dit op te volgen. - Zorg voor een product fit. Probeer geen zoektermen te gebruiken met hoge volumes die eigenlijk niet volledig overeenkomen met je product. Juiste informatie is key! Anders krijg je gefrustreerde bezoekers.
- Bekijk de competitie op SEO vlak. Dit kan je bekijken door keyword difficulty op te zoeken. Hoe hoger die difficulty, hoe meer jij je best zal moeten doen om te ranken voor dat keyword.
Website architectuur
Website architectuur is de mapping van je website en hoe de pagina’s zich ten opzichte van elkaar bevinden. Dit is belangrijk voor elke website, maar e-commerce sites hebben vaak veel meer pagina’s door de verschillende categorieën en producten, waardoor het nog belangrijker wordt dat deze mooi samenhangen.
Dé 2 gouden regels voor e-commerce website architectuur:
- Hou het simpel en schaalbaar
- Hou elke pagina binnen de 3 kliks naar verwijderd van de homepagina.
Hoe je website er NIET moet uitzien...
Hoe ze er WEL moet uitzien...
On page e-commerce SEO
1. Meta Title & Description
De kracht van meta data wordt naar mijn mening vaak overschat. "Wat gaat een titeltje en een beschrijving doen voor m’n site?". Wel, indien goed gedaan, heel veel. CTR zal Google's rankings beïnvloeden: hoe beter je CTR, hoe meer punten.
Hoe zorg je er nu voor dat je een betere CTR haalt? Door actiegericht en overtuigende meta data! Voor je meta title kan je gebruik maken van modifiers in e-commerce SEO, door deze modifiers toe te voegen, maak je meer kans ook te verschijnen voor meer long tail keywords.
Wil je bijvoorbeeld online webcams verkopen, dan kan je volgende modifiers in je meta title gebruiken: Webcams kopen, goedkope webcams, webcam deals, webcam reviews, beste webcams…
Hetzelfde geldt voor je meta description of de beschrijving die je toevoegt aan je pagina.
2. Content
Optimaliseer je content van product- en categoriepagina’s. Enkele tips:
- Schrijf 1000+ woord product beschrijvingen. Langer stukken content ranken beter. Natuurlijk kan dit vaak niet voor élke pagina, dus focus zeker op je top meest belangrijke producten en categorieën.
- Verspreid je keywords in je content (3 tot 5 keer)
TIP: keywords bovenaan je content wegen meer door.
3. LSI Keywords
Latent Semantic Indexing keywords zijn zoekwoorden die dicht bij het oorspronkelijke keyword liggen. Het zijn vaak synoniemen die Google automatisch linkt aan je hoofd keyword. Op die manier kan het er ook voor zorgen dat Google je pagina beter begrijpt.
Hoe je best LSI keywords kan achterhalen is via de Google Keyword Planner. Wanneer je daar een term ingeeft, geeft Google je automatisch enkele suggesties waarvan hij denkt dat die past bij je zoekopdracht. Enkele van deze keywords kan je ook gaan gebruiken in je content.
4. URL's
Uit een studie van Backlinko blijkt dat de lengte van een URL samenhangt met rankings. Korte URL's ranken doorgaans hoger dan lange URL's.
Net zoals bij de gouden regel voor je site architectuur, hou je je URL's best kort, simpel en duidelijk.
VS.
Zeker in e-commerce zorg je er beter ook voor dat je zoekwoorden terugkomen in je URL's.
5. Internal Linking
Net zoals bij elke website, hou je best ook de linkstructuur van je website in de gaten. Goed nieuws: bij e-commerce sites gebeurt dat vrijwel automatisch door de vaak uitgebreide navigatie. Toch kan je een extra effort doen.
Je linkt best in je pagina’s met hoge autoriteit naar product- en categoriepagina’s die hoge prioriteit hebben.
Stel dat je een stuk content schreef dat enorm aansloeg bij bezoekers en je ontvangt veel backlinks. Door in dit goed scorend stukje content te linken naar een belangrijk product of categorie, is de kans groot dat dit positief Google's zoekresultaten zal beïnvloeden. Zorg er wel voor dat je in je anchor tekst (tekst van de link) een zoekwoord gebruikt.
Bijvoorbeeld je content gaat over de voordelen van tablets. Toevallig verkoop jij tablets, link dan in je content naar de tablets categoriepagina door een link achter het woord ‘tablets’ te steken.
6. Product Schema Markup
Er is een type schema mark up dedicated voor producten. Schema markup is het proces van extra informatie hangen aan je pagina opdat deze beter begrijpbaar zou zijn voor Google. Als dit goed geïmplementeerd is, zal Google dit belonen met extra features in de zoekresultaten.
Zo kan je sterrenratings doorgeven aan Google, maar ook je categorie extra in de verf zetten, gerelateerde producten instellen, de prijs weergeven…
Dit ziet er zo uit:
Je kan het zelf gaan implementeren in de code via schema.org of je kan er tools voor gebruiken. Er bestaan verschillende plugins en ook deze schema markup generator is een goede tool daarvoor.
Het enige wat je hoeft te doen is de gegevens links invullen en je code wordt automatisch gegenereerd. Deze code plak je nadien op de bijhorende productpagina.
7. Facet Navigatie
Zeker op e-commerce sites kan het gemakkelijker zijn voor mensen om op voorhand hun zoekopdracht te filteren zodat ze sneller tot hun gewenste product(en) komen. Deze verzameling van filters noemen we een facet navigatie. Het zet bezoekers op weg en navigeert hen naar de juiste producten.
Als ik schoenen wil kopen kan ik bijvoorbeeld filteren op kleur ‘zwart’ en prijscategorie tussen de 50 – 80 euro en een lijst krijgen op basis van deze filters.
Uit gebruikerstesten is gebleken dat je deze navigatie best links plaatst, rechts werd door de helft van de bezoekers genegeerd en is dus niet aan te raden.
Aan deze navigatie zijn er wel enkele voor- en nadelen verbonden:
- UX gewijs top, mensen vinden wat ze zoeken
- Conversies nemen toe
- Sales stijgt
Nadelen zijn:
- Door de filters worden enorm veel verschillende URL's opgemaakt
- Wat leidt tot duplicate content
- Daardoor gaat heel wat crawl budget verloren
- Link equity is gesplit (seo-waarde)
- Vaak slechte en dunne (thin) content
Hoe kan dit duplicate content veroorzaken? Wel doordat mensen niet steeds dezelfde manier kiezen om filters aan te duiden. Als je eerst filtert op kleur zwart en dan op de prijs, kom je op dezelfde pagina terecht als wanneer je dezelfde filters gebruikt maar andersom. De pagina blijft hetzelfde maar er is een andere URL = duplicate content.
Hoe kunnen we deze nadelen tackelen? Er zijn verschillende manieren:
- Noindex op je filter, op die manier komen ze:
niet in de SERP's, worden ze nog steeds gecrawld, wordt SEO waarde gedropt. - Canonical tag naar de bovenliggende categoriepagina:
URL niet in de SERP's, is een hint dus kan genegeerd worden. - URL van filters plaatsen in robots.txt (disallow):
kan nog steeds gecrawld of geïndexeerd worden indien link van buitenaf - nofollow internal links naar filter
kan nog steeds gecrawld of geïndexeerd worden indien link van buitenaf
Let hier wel mee op, want door deze filters te blokken, kan je longtail keywords uitsluiten. Daarbovenop zullen misschien andere pagina’s met een slechtere UX daarvoor ranken met gefrustreerde bezoekers tot gevolg.
Bouw dus echt een goede strategie rond deze navigatie, cluster je zoekwoorden en overdrijf niet met filters, keep it simple. Gebruik enkel degene die echt meerwaarde bieden voor jouw webshop.
Mijn advies, gebruik de noindex tag op duplicate content die geen traffic binnenhaalt en voeg nadien een canonical toe naar de juiste pagina om zo de SEO-waarde door te sturen.
Technische E-commerce SEO
1. Analyse
Het is aangeraden op regelmatige basis een crawl te doen van je website via bijvoorbeeld Screaming Frog om zo op een efficiënte manier issues te spotten. Denk maar aan duplicate meta titles en beschrijvingen. Schrijf voor elke pagina een unieke titel en beschrijving, anders verval je in duplicate content en beconcurreer je jezelf in de SERP's.
2. Duplicate & thin content
- Hoe gebeurt het?
Hoe we aan duplicate content geraken, gaf ik al eerder aan, maar ook thin content is vaak een probleem. Thin content zijn pagina’s met heel weinig content die ook helemaal niet veel wijzigen. Deze geven vaak een 200 statuscode (die aangeef dat alles oké is), maar wordt behandeld als 404. Dit noemen we een soft 404.
En denk niet, "och wie boeit dat"… Ebay kreeg ooit eens een penalty van Google omwille van thin content die geleid heeft tot 33% minder organische bezoekers. Pijnlijk... en had vermeden kunnen worden.
Waarom er veel thin content is? Het is niet altijd gemakkelijk of haalbaar om sterke, unieke content te schrijven voor producten die sterk op elkaar lijken.
- Wat kan je eraan doen?
Ga op zoek naar je pagina’s met thin content, dat kan manueel of je kan hier tools voor gebruiken. Dan raden we aan unieke en kwaliteitsvolle content te voorzien op die pagina’s. Dit kan veel efficiënter door template te gebruiken. Implementeer bijvoorbeeld unieke features, voordelen, prijzen, afbeeldingen, FAQ’s en meer.
3. Broken links
Doe regelmatig check-ups als alle interne en externe links nog werken en geen 404 weergeven. Niets is meer frustrerend voor bezoekers dan op een 404 Error pagina terecht te komen in hun zoektocht naar het juiste product.
Je kan nooit alle 404’s uitsluiten, iedere website heeft ze, maar probeer ze te beperken. Voor degene die er toch insluipen, maak je de 404 pagina zo aangenaam mogelijk. Bied alternatieven, gebruik een mopje, maak het 'minder frustrerend'.
4. Page Speed
Waarom vormt paginasnelheid vaak een probleem?
Mensen willen snel vinden waar ze naar zoeken, een trage webshop helpt daar niet bij.
Dit is vaak te wijten aan:
- E-commerce platformen die vaak uitpuilen van de code en alles vertraagt
- Heel veel en grote afbeeldingen
- Heel veel pagina’s
Zorg er dus zeker voor dat je al je afbeeldingen comprimeert en optimaliseert voor webgebruik.
Werkt dat niet? Herbekijk je hosting, misschien zit het probleem daar.
Out of stock producten
Elke e-commerce site zal producten hebben die tijdelijk niet in voorraad zijn en dus niet beschikbaar zijn. Wat kan je hiervoor doen, zodat je SEO hier niet onder lijdt?
Er zijn hier 2 mogelijkheden:
1) Maak het product tijdelijk niet verkrijgbaarWat je hier kan doen:
- Maak heel duidelijk dat het product niet meer beschikbaar is.
- Geef een korting voor mensen die bereid zijn te wachten tot het product weer binnen is.
- Komt het product terug? Integreer een countdown op je website zodat mensen een idee hebben van hoelang ze nog moeten wachten.
- Laat ze een mini-formulier invullen waardoor ze een notificatie krijgen als het product weer beschikbaar is. Dit is trouwens een heel goede lead generator! ;-)
- Geef gelijkaardige producten mee die bezoekers als alternatief kunnen gebruiken. Hierdoor kan je de frustraties voor een stuk tegengaan.
In al deze voorbeelden kan je je resultaat behouden in de SERP’s.
2) Verwijder het product (en de pagina)Wat moet je je hier afvragen?
- Heeft deze pagina enige link waarde?
- Krijgt de pagina een degelijk aantal bezoekers binnen?
Is het antwoord neen, dan kan je deze verwijderen en op natuurlijke wijze laten verdwijnen uit de SERP’s. Zorg er zeker voor dat alle links verwijderd worden, zodat ook Google geen manier meer heeft om aan de pagina te geraken.
Is het antwoord ja, dan heeft deze pagina een bepaalde waarde en is het wat zonde om die zomaar te laten gaan. Zorg hier voor een 301 redirect naar een gelijkaardige, waardevolle pagina.
Seizoensgerelateerde Producten
Wat doe je met producten die enkel gedurende een bepaalde periode of tijdens een bepaald event beschikbaar zijn. Denk maar aan Black Friday, Valentijn, Kerst…
Vele e-commerce sites halen deze eruit, doe dat niet en laat ze bestaan!
Bouw je linkwaarde voor die pagina verder op en geef een extra boost tijdens de periode waarin je wilt gezien worden.
Is de periode of het event gedaan? Verwijder de pagina niet, maar bedank je bezoekers en leidt ze naar andere deals. Amazon doet dit goed!
Blijf werken aan die pagina zodat je SEO waarde wordt opgebouwd en je een sterke pagina creëert, zo wordt het ook gemakkelijker om jaar na jaar hoog te scoren in de periode waarin je actief bent.
Zo, dat waren mijn voornaamste E-commerce SEO Quick Wins! Ga er zeker mee aan de slag, je kan hiermee echt een verschil maken op heel korte termijn. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw SEO? Vraag je online audit aan en laat ons je website testen.
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts