Email marketing: het belang van segmenteren

Geschreven door Invisible Puppy
3 min leestijd
4/10/19 18:26

Email marketing is tot op vandaag een ijzersterk medium. Maar dezelfde mail sturen naar al jouw contacten, is hetzelfde als de radio aanzetten en denken dat iedereen het liedje graag zal horen. Een goede email strategie waarin je segmenteert, is dus belangrijk. Maar hoe segmenteer je nu precies?

 

Wat is segmenteren?

Segmenteren is niets anders dan het opdelen van je lijst met contacten op basis van relevante gegevens die je hebt over die contacten. Segmenteren kan je doen op basis van:

  • Demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, job
  • Geografische gegevens zoals taal, woonplaats, land, cultuur
  • Interesses die relevant zijn voor jouw business
  • Gedragsgebonden informatie zoals surfgedrag of interactie met jouw bedrijf
  • Andere voor jou relevante informatie

Waarom zou je nu in godsnaam moeten gaan segmenteren? Ik geef je hieronder al enkele redenen waarom segmenteren wel een goed idee is.

1. Klantgerichte aanpak

Segmenteren laat je toe om meer te focussen op een stuk van jouw markt. En als je beter focust, zal je return ook hoger zijn. Tussen al die klanten zijn er echter heel wat verschillen. Iedereen wil graag informatie of een aanbod ontvangen dat zoveel mogelijk toegespitst is op zijn of haar specifieke situatie.

Hoe beter je focus is, hoe relevanter jouw email zal zijn en hoe groter de kans wordt dat je mails ook effectief geopend en gelezen worden. Zo verhoog je dan ook het aantal conversies en je omzet. 

Ontdek er alles over in ons ebook rond e-mail marketing

2. Competitiever als merk

email marketingDoor te focussen op een segment, word je in dat specifieke segment een stuk competitiever en aantrekkelijker voor je klant. Door de informatie die jij over je contacten hebt slim in te zetten, creëer je namelijk een betere beleving voor die contacten en zullen zij zich meer vertrouwd voelen met jouw merk. En als hun houding tegenover je merk positiever is, zullen ze ook gemakkelijker de conversatie opzoeken en meer willen weten over je onderneming en je product of dienst.  

3. Klantenbehoud

Door te segmenteren kan je klanten in elke fase van hun customer journey op de juiste manier benaderen. De boodschap die je brengt vooraleer iemand klant wordt, is immers fundamenteel anders dan die na het aankopen van een dienst of product. Door specifiek op de tweede groep te segmenteren, kan je bijvoorbeeld een bestaande klant naar een nieuwe aankoop leiden. Een bestaande klant behouden is een stuk eenvoudiger dan nieuwe klanten zoeken, dus dit verdient zeker een plaats in je email marketing plan. 

4. Personalisatiemogelijkheden

Personaliseren

Als je meer weet over je contacten, kan je die informatie ook gebruiken om elk bericht naar dat contact te personaliseren. Mensen voelen zich immers veel meer aangesproken als je hun naam gebruikt in je bericht en informatie aanhaalt die relevant is voor hen. Let hiermee wel op: als je gaat personaliseren, ga dan zeker niet te persoonlijk. Je wil uiteraard vermijden dat je de privacy regels gaat schenden. Zorg er ook voor dat als je mensen met hun naam gaat aanspreken dat die correct geschreven is. Als je op de juiste manier met personalisatie omgaat, vergroot je de beleving van je contact met jouw merk.

5. Meten is weten

%%post%%

Door te segmenteren, kan je gemakkelijker de resultaten van email marketing campagnes meten. Elk segment zal immers wat anders met je emails omgaan. Als je naar iedereen in je lijst dezelfde boodschap stuurt, zal een groot stuk van die lijst geen interesse hebben. De resultaten zullen ook weinig relevant zijn, aangezien je boodschap zelf al weinig relevant was voor je doelgroep. Als je daarentegen gaat segmenteren, kan je segmenten met elkaar vergelijken, per segment bekijken hoe jouw campagnes scoren en bijsturen voor volgende campagnes.

Ziezo, redenen genoeg dus om toch even die denkoefening te doen en die lijst van contacten op te delen in kleinere logische blokjes. Je zal zien dat je betere resultaten zult behalen met je emails. In deze blogpost vertelt Xaveer je zelfs hoe je een echte email marketing pro wordt.

Heb je graag meer tips over hoe je segmenteert of wil je meer weten over email marketing in het algemeen? Dan kan ik je van harte ons ebook rond e-mail marketing aanraden. Hierin staan alle tips rond het opbouwen van je e-mail marketingdatabase, het schrijven van een e-mail klepper en hoe je je lezerspubliek nu het best segmenteert.

Ontvang de laatste marketingupdates