Als je volgers privé gaan: van social media naar dark social
Bekijk (fake) news en katten- en babyfoto's, check je in op locaties, tag vrienden in memes, voel jezelf "relaxed" in een bericht, like, deel, interesseer je voor het WK Schnitzel Gooien, scroll terug naar die ene video, rol de ogen bij de comments van HLN, reageer met een boze emoji, haal de popcorn erbij... Op allerhande social media worden we continu bestookt met prikkels van onze vriendenkring en nieuwspagina's.
Interessante posts verdwijnen à la minute in de vergetelheid terwijl irrelevantie domineert. Elke dag opnieuw. En toegegeven, dat wordt me teveel. Dus wat doe ik (zoals vele anderen) als het te veel wordt?
Juist ja, ik zoek andere platformen op.
En laat me je daarover net meer vertellen.
- GEÜPDATET OP 14 SEPTEMBER 2019 -
Niet veel tijd? Spring naar de samenvatting!
De verschuiving van social media naar dark social
Steek je hand in de lucht als je op meer dan 3 social media kanalen aanwezig bent. Grote kans dat dat zo is, nietwaar? Volgens Hootsuite en We Are Social is 80% van de Belgen alleen al actief op grote jongens als Facebook en YouTube.
Terwijl YouTube met de meeste gebruikers gaat lopen, valt het op dat alsmaar meer mensen wegtrekken van grote favoriet Facebook. Niet dat ze hun profiel verwijderen - nee hoor - maar wel wat betreft hun activiteit op het sociaal medium. En dat heeft zo zijn redenen:
1. Social media zijn in essentie allang geen social media meer
Wat een evolutie maakte "social media kanaal" Facebook mee. Van tijden waarop elk uitje met vrienden een eigen album kreeg tot een newsfeed met memes en glitterfoto's. Massaal werden ze geliket, gedeeld, becommentarieerd of werden er mensen getagd. En tot op vandaag zijn het ook massaal voorbeelden van de vervloekte oversharing cultuur die er heerst. Het is overigens de eerste reden die ik aanhaal over waarom mensen afhaken: het merendeel van de content is te repetitief of niet meer interessant.
Maar dat had tenminste nog een sociaal karakter in de eerste plaats.
Want Facebook draait niet meer gewoon om in contact te blijven met je vrienden, nee. Nu is Facebook een platform waarop je door nieuws scrolt, tweedehands artikelen verkoopt, vacatures plaatst, geld verstuurt en geld ontvangt of verstuurt. Dat allemaal omdat Facebook wil dat je liefst zo lang mogelijk op het platform blijft plakken. Daar gaat Facebook zelfs ver in. YouTube video's worden opgeslorpt in je tijdlijn, terwijl native content de benen spreidt. Tenzij je veel cash door het raam gooit en investeert in advertenties. Jammer wel, ’cause where did the simplicity go, Zuckie?
2. Privacy is de nieuwe valuta
Zelden hebben we zoveel privacy-schandalen gezien als de de voorbije twee jaar. Niet onlogisch: Facebook (achter)volgt je. Samen met talloze derde partijen en adverteerders zoals ik. En dat is ook niet moeilijk. Wie leest het cookiebeleid nog? Wie past zijn advertentievoorkeuren nog aan? Reden te meer dus waarom mensen liever minder delen met de wijde wereld en naar private social messaging apps, ofwel dark social, overschakelen.
Daarnaast raken jongeren verveeld. Als early adopters van Facebook en Instagram, zien ze met lede ogen toe hoe oma meekijkt over hun schouder. Want ja - everyone has the joined the party. Resultaat: ze gaan naarstig op zoek naar nieuwe platformen waarin ze in alle rust met hun vrienden kunnen communiceren en oma hun online imago niet kan schaden.
3. Social messaging apps nemen het over
Je kan er niet om heen: Facebook en Youtube worden op de voet gevolgd worden door social messaging apps Messenger (62%) en WhatsApp (54%), alias de "dark social". Enerzijds door de redenen die ik zojuist opsomde, anderzijds omdat instant communiceren op mobiel nu eenmaal the way to go is in een wereld op steroïden.
Ook zorgen messaging apps ervoor dat je een kwaliteitsvol one-to-one contact kunt hebben. Geen onnodige tierlantijnen dus, enkel communicatie in zijn zuiverste vorm. Met een occasioneel lachend kakske weliswaar. Of het oor van je oma omdat het mensje videogesprekken niet begrijpt.
Welke mogelijkheden biedt dit voor mijn social media strategie?
De sterkte van messaging apps ligt ongetwijfeld in het vluchtig en persoonlijk contact. Niet enkel met vrienden of familie, maar ook met merken of bedrijven. Want wat is er beter voor een goede klantenbinding dan een persoonlijke benadering die zorgt voor een betere service en ervaring? Een blik op de mogelijkheden:
Kwaliteitsvolle customer support
Bij social messaging apps bestaat marketing niet uit het promoten van je product, maar uit het bieden van relevante gepersonaliseerde informatie aan individuen uit je doelgroep.
Dit soort apps zijn krachtige tijdsefficiënte tools om met je klanten of prospecten snel in contact te komen en relevante één op één conversaties te voeren. Al zeker als je een chatbot inzet. Want mensen hebben je nu nodig. Of net na hun werk wanneer jij ook net de deur van je kantoor of winkel achter je hebt gesloten.
Door gebruik te maken van chatbots kan je hen realtime oplossingen bieden die hun leven makkelijker maken. En bonus: je kan de Messenger bot zelfs aan je website haken of een speciaal bedrijfsprofiel met WhatsApp Business aanmaken. Van een allround customer service gesproken!
Hyperpersoonlijke advertenties
Met de alsmaar stijgende populariteit van WhatsApp en Messenger worden de mogelijkheden continu uitgebreid. Messenger is een app op zich geworden en vereist zelfs niet eens meer een Facebook account. Maar een van de meest opmerkelijke verbeteringen zijn de messenger advertenties. In deze blog wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je ze opzet. Deze kunnen heel krachtig zijn, op voorwaarde dat je ze heel goed benut. Want wees gewaarschuwd: directe advertenties als dit moeten hyperrelevant en persoonlijk zijn. Daarnaast worden ze best slechts sporadisch gebruikt. Je wil je doelgroep immers niet te pas en te onpas irriteren of stalken in de inbox waar ze zo waakzaam over zijn. Enkel dus boodschappen uitzenden als je echt wat te vertellen hebt, beloofd?
Directe integratie met e-commerce en betaalsystemen
Of het Chinese social messaging platform WeChat naar onze contreien zal overwaaien is onwaarschijnlijk, al bood de alles-in-één-app wel een mooie fundering waarmee Messenger gretig aan de slag kon gaan. Zo kon je met WeChat al een tijdje geld versturen naar of ontvangen van vrienden en allerhande producten kopen. Een paar jaar geleden nam Messenger deze functie over. Nu kan je ermee geld transfereren en eten of een Uber-taxi bestellen. Zeker eens uitproberen dus!
Maar hoe dan ook, met de diverse one-to-one social messaging apps die zich continu verbeteren blijft de vraag echter: which one will rule them all? Naar mijn gevoel zal dit vooral afhangen van de mate van privacy (WhatsApp is daar bijvoorbeeld veel beter in dan Messenger) en hoe de klant bediend wordt. En vooral op dat laatste heb jij een grote invloed, dus benut het goed!
De enige sloeber van het gezelschap: de tracking en monitoring van dark social
Hoewel we zoveel verschillende mogelijkheden voorhanden hebben om van dark social een succes te maken, kunnen we er niet onderuit dat dark social enorm moeilijk te analyseren valt. Dark social impliceert namelijk dat web analytics (zoals Google Analytics) het verkeer van social messaging apps niet kan traceren. Alles wordt gewoon onder de noemer "direct traffic" gedropt. Jammer wel, want als je via WhatsApp content deelt met vrienden, ga je ervan uit dat de content relevant wordt gevonden, wat leidt tot hogere conversies.
Roepen we dan maar "awoe, weg met social media?"
Social messaging apps winnen dus duidelijk aan populariteit. Maar wil dit alles nu zeggen dat we “traditionele” social media overboord moeten gooien? Nee, jij mallerd. Mensen zijn nog steeds op die kanalen aanwezig en je online presence is meer dan ooit belangrijk. Een bedrijf dat niet gevonden wordt, wordt automatisch dood verklaard. Ook mag je de kracht van traditioneel social media bereik niet negeren. Kijk maar naar wat de #MeToo discussie teweegbracht.
Maar wees je ervan bewust dat dankzij de oversharing cultuur, de behoefte aan privacy en het veranderde landschap van reguliere social media, mensen opzoek gaan naar alternatieven waarbij ze één op één kunnen communiceren met hun vrienden of familie. Social messaging apps zoals Messenger en WhatsApp lenen zich daar uitstekend toe. Daar kan je met je social media strategie gretig op inspelen. Hetzij met een uitstekende customer support die 24/7 beschikbaar is met een chatbot, hetzij met een full-on service waarmee je individuen kan informeren en assisteren bij het overgaan tot een aankoop in de app of een betere klantenrelatie kan opbouwen.
Gegarandeerd het experiment waard, niet?
P.S. Wil je weten of je al op de goede weg bent met je social media strategie? Vraag hier je gratis audit aan en krijg 3 praktische tips om je online presence te verbeteren!
Liefs
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts