Influencer marketing. Een tipje van de sluier.

Geschreven door Lien Heirbaut
5 min leestijd
27/01/17 11:38
21

Laten we het deze week eens hebben over mijn enthousiasme voor marketing, guilty pleasures en, bovenal, het hippe kindje binnen content marketing: Influencer Marketing. Hoewel “kindje” hierbij misschien wel een verkeerde woordkeuze is, daar het al in 1940 neergepend werd in de studie 'The People's Choice' van Lazarsfeld en Katz die handelde over politieke communicatie en opinieleiders.

Influencer marketing wordt omschreven als het promoten van producten en diensten naar een of meerdere specifieke doelgroepen door, al dan niet tegen betaling, gebruik te maken van derden die erom bekend staan een sociale, emotionele, opiniegerichte en gedragsgerichte invloed uit te oefenen op die doelgroep(en). Het wordt vaak vergeleken met Word-Of-Mouth, maar het gaat veel verder dan dit.

Deze vorm van promotie heeft drie grote voordelen:

1. influencers worden als “zeer betrouwbaar” aanschouwd door de doelgroepen.

2. het is een efficiënte en vaak goedkope manier van reclame voeren.

3. het zorgt ervoor dat zeer specifieke doelgroepen getarget kunnen worden.


Ik hoor de meesten al denken: “ OK. Dit is de theorie, maar wat met de praktijk?” Wel, dat is nu net datgene wat mijn enthousiasme rond marketing aanwakkert.

Wat de Kardashians, Taylor Swift en Donald Trump gemeen hebben

instagram kardashiansIk beken. De Kardashians en Jenners zijn één van mijn guilty pleasures. In gedachten zie ik mijn collega’s al met hun ogen rollen. Toegegeven niet iedereen is fan en ze krijgen, al dan niet terecht, vaak kritiek. Maar één ding moet je de dames wel meegeven: met een gezamelijke som van meer dan 320 miljoen volgers op Instagram hebben ze een verbazingwekkende influencer marketing praktijk opgezet.

Gaande van eigen kledinglijnen, make-up en apps tot #gift’s, #ad’s en #spon’s voor andere bedrijven, ze lijken met alles weg te kunnen komen. Ware het niet dat de Federal Trade Commission (FTC) de zussen al meermaals op de vingers heeft moeten tikken.

 

 

Instagram taylor swiftOok Taylor Swift weet aardig om te springen met haar bekendheid en invloed. Haar vele volgers percipiëren haar als authentiek, eerlijk en bereikbaar. Swift is hét voorbeeld bij uitstek dat aantoont dat earned media werkt. De media, bedrijven en andere celebs (aka Squad) surfen maar al te graag mee op de Swift-golf die raast over social media.

Het is niet overdreven te zeggen:“Tay Tay changed marketing forever” (Martin Kihn – Gartner Analyst). Eigenhandig heeft ze een nieuw soort merk het leven ingeblazen, the Unbrand. Met de “relevance is the new reach”, “listen a lot” en “brands are us” principes als voornaamste kenmerken.” Voer voor een volgende blogpost,” denk ik dan.

 

Ironisch genoeg heeft ook een zekere D. Trump, 75 jaar na het verschijnen van de eerste influencer marketing vermelding, de wereld doen verstomd staan met de influencer aanpak. Hoewel het in een moderner jasje zat. Weinig mensen hadden er twee jaar geleden geld op durven zetten, maar Donald Trump is er in geslaagd zichzelf in het presidentsschap te tweeten dankzij #makeamericagreatagain, zijn vastberaden strijd ten aanzien van kritikasters en de niet te onderschatten social media influence van dochterlief, Ivanka.

%%post%%

Blog, blogger, blogst

Hierboven werd aangetoond dat het inzetten van een bekende kop als promoter van je product of dienst succesvol kan zijn. Toch zijn het vooral de zogenaamde micro-influencers die geloofwaardigheid aan de dag leggen en vaak heel specifieke doelgroepen kunnen bereiken. Want, sorry Kim Kardashian, maar ik krijg toch liever informatie over een product dat ik eventueel wil kopen van iemand die dichter bij me staat en eerlijkheid uitstraalt.

Veel bloggers hebben de laatste jaren aan aandacht en vertrouwen gewonnen. Dit komt doordat bloggers over het algemeen gepercipieerd worden als experts in hun vakgebied. En ze kunnen het vaak nog goed te berde brengen ook! Velen onder hen hebben een persoonlijke walhalla gecreëerd, waarin zij zelf een god-achtige status invullen ten aanzien van hun volgers.

instagram janitv belmodoNeem nu bijvoorbeeld JaniTV van Jani Kazaltzis, Belmodo van Tiany Kiriloff en het Vijf-programma Pink Ambition. Ja, daar zijn die guilty pleasures en rollende ogen weer! Alle drie zijn het Belgische voorbeelden van bloggers die zeer succesvol zijn in het creëren van een eigen community, waarin de promotie van (eigen) producten en diensten steeds met veel enthousiasme worden onthaald door de vele volgers.

De dames van Pink Ambition doen daar nog een schep bovenop door hun tv-programma en social media kanalen ook in te zetten voor de promotie van elkaars blog en producten.

 

instagram dolce gabbana

 

Een ander overdonderend voorbeeld om aan te tonen dat micro-influencer marketing in de lift zit, was onlangs nog te vinden op de mannenmodeweek in Milaan. Op de catwalk van Dolce & Gabbana liepen deze keer geen modellen, maar wel 51 zorgvuldig uitgekozen fashion bloggers van over heel de wereld.

Als ik een tip mag meegeven: Gebruik eens een dood moment om een aantal bloggers, in expertgebied naar keuze, te volgen via Instagram. Je zult weggeblazen worden door de manier waarop sommigen een minutieus uitgekiemde strategie kunnen neerzetten.

Tips & Tricks

Om deze blog te besluiten hebben we bij Invisible Puppy nog een aantal tips & tricks geselecteerd:

1. Maak gebruik van micro-influencers. Dit is goedkoper én efficiënter. Daarenboven kan het inzetten van (verkeerde) celebs de credibiliteit van het merk naar beneden halen, het imago schaden of verkeerde doelgroepen aanspreken.

2. Zowel de influencer als het bedrijf met een te promoten product of dienst hebben baat bij “nog meer influence”. Eerder dan door een grote verloning, zullen influencers getriggerd worden door het feit dat de promotie van het product of dienst hen meer volgers zal opleveren.

3. Steeds meer wordt de aandacht gevestigd op earned influencer marketing. Bedrijven die content aanleveren waarin influencers zichzelf kunnen terugvinden en/of waarnaar volgers opzoek zijn, maken meer kans om te slagen in hun opzet dan concurrenten die gebruik maken van paid influencer marketing.

4. Commitment is key! Influencer marketing gaat niet over één nacht ijs. Bedrijven die willen inzetten op influencer marketing moeten eerst en vooral een doelstelling opmaken. Daarnaast gaan ze ook moeten inzetten op het creëren en behouden van relaties met influencers. Je had al gehoord van client management, maar nu is er ook influencer management.

Warme Winterse groetjes,

Lien Heirbaut

 

Ontvang de laatste marketingupdates