Social media beheren met weinig tijd en weinig middelen

Geschreven door Invisible Puppy
4 min leestijd
10/03/17 15:52

 

Als bedrijf beschik je niet altijd over een uitgebreide communicatiedienst. Zo is de kans groot dat je geen voltijdse social media manager, community manager of een gelijkaardig soort beestje in dienst hebt. Daardoor zijn er allicht vaste communicatiepatronen in je bedrijf geslopen die veel tijd van je vragen, met als gevolg dat je social media weleens achteraan in het rijtje komt te staan.

 

Blog sociale media

 

Laat mij even toe te zeggen: “Dat is jammer”. Want met een beetje aandacht, wat liefde en de juiste voeding kan je van jouw social mediakanalen volwassen communicatieplatformen maken. Ik leg je in vier tips uit hoe:

 

1. Planning, planning en nog eens planning

%%post%%

Planning is cruciaal in je social media strategie, maar dat wil niet zeggen dat het moeilijk is. Zo kan je heel eenvoudig de volgende zaken op je to do-lijstje zetten en uitwerken:

Stel een contentkalender op

Content planning Stel een contentkalender op waarbij je samen met enkele collega's een planning maakt voor de komende twee maanden. Hou daarbij rekening met belangrijke momenten voor je bedrijf en denk na over welke feestdagen of andere toptopicals er die maanden zijn.

Gebruik datzelfde moment ook om terug te kijken naar de voorbije twee maanden. Welke posts scoorden goed? Welke posts konden verbeterd worden? Waar heb je de bal helemaal misgeslagen? Social media is immers continu bijsturen. Rome was ook niet op één dag gebouwd.

Gebruik halve dagen

Plan elke week één tot twee halve dagen in waarop jij je kan focussen op je social mediakanalen en de posts kan uitwerken die je die week gaat doen. Daarnaast kan je de tijd ook gebruiken om even rond te surfen en te kijken wat jouw concurrenten en doelgroep(en) zeggen. Daar valt namelijk veel uit te leren.

Plan je posts op voorhand

Drukke week voor de boeg? Dat betekent niet dat je je social media achterwege moet laten. Zo kan je bijna op elk social mediakanaal posts inplannen. Tijdens je halve dag hoef je gewoon je post op een bepaalde tijd in te stellen en hij gaat automatisch online zodra jij rustig in de zetel zit. Het kan natuurlijk geen kwaad om even vlug te kijken hoe mensen er op reageren. Een kwartiertje in je privétijd kan een onlinestorm voorkomen.

2. Kiezen is winnen

“Hoe meer kanalen, hoe zichtbaarder”, toch? NeeKiezen is deze keer niet verliezen. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Snapchat, LinkedIn, musical.ly, WeChat, WhatsApp… Dat is voor die voltijdse social media manager ook te veel om kwalitatief te beheren.

Denk daarom goed na op welke kanalen jouw doelgroep aanwezig is. Zijn jouw klanten bijvoorbeeld 30-plussers, dan zal Snapchat bitterweinig bijdragen aan de commmunicatiestrategie van jouw bedrijf.

Het goed beheren van twee social media kanalen vraagt veel tijd een goede aanpak. Kies daarom een hoofdkanaal en een secundair kanaal. Facebook is een mainstream kanaal geworden, daar kan je bijna niet meer rond. Laat dat je echter niet beletten om aan branding te doen via Instagram of YouTube of een meer professionele content marketing via LinkedIn.

In deze blogpost helpt Bram je met het kiezen van het juiste kanaal.

3. Betrek jouw collega's

Sociale media met je team bepalenJouw voelsprieten zijn essentieel. Bij alles wat je opvangt op teamvergaderingen, bij de koffiemachine of op het intranet zou jij automatisch moeten denken: “Oh, dat zou leuk zijn voor op Facebook” of “Oh, trek je zeker foto’s op jouw volgende werfbezoek?”.

Probeer je collega’s mee te krijgen in het social mediaverhaal. Zorg dat zij zelf de reflex gaan krijgen om jou te contacteren als ze leuke content tegenkomen. Breng een tas koffie naar die ene collega en vraag langs je neus weg wat zij deze week allemaal gaat doen. Een workshop met klanten? Oké, top. Leuk kiekje erbij en posten maar!

De eerste maanden zal dat misschien wat onwennig overkomen, maar op lange termijn is het de investering des te meer waard. Jij zal niet meer naar de content op zoek moeten gaan; de content zal naar jou komen. Het halve werk is dan al gedaan. Aan jou om te selecteren wat je wanneer gaat communiceren.

4. Beperkte maar gerichte advertising

Als laatste wil ik nog meegeven: adverteren op social media, daar is niets mis mee. Je kan het vergelijken met een flyer, maar dan enkel gezien door een doelgroep met potentieel meer interesse in jouw product of dienst. Zowel bij Google als bij Facebook krijg je zoveel mogelijkheden om jouw doelgroep te segmenteren dat je met een beperkt budget veel meer mensen op jouw website kan krijgen.

Probeer eens het budget voor die nieuwe flyer, affiche of advertentie in de krant opzij te zetten voor een Facebookcampagne. Welke offline campagne kan jou achteraf evenveel cijfers geven?

Zo, dat waren mijn tips. Meer weten over sociale media of hoe je je digitale strategie het best aanpakt? Laat het me weten.

Groetjes

Freek 

Ontvang de laatste marketingupdates