Instagram Stories voor bedrijven: hoe begin je eraan?
Met dagelijks meer dan 400 miljoen actieve gebruikers is Instagram Stories hot en trending. Toch staan vele bedrijven er sceptisch tegenover. Waarom zou je tijd investeren in Instagram, laat staan in Instagram Stories? Wat is de meerwaarde ervan voor je algemene marketingstrategie? Aan de hand van 5 vragen licht ik je daarom de voornaamste zaken toe die je moet weten over deze tool.
Een overzicht:
1. Waarom gebruik maken van Instagram Stories?
2. Wat kan ik plaatsen als bedrijf?
3. Hoe promoot ik zaken op stories?
4. Hoeveel mag ik plaatsen op Instagram Stories?
5. Wanneer plaats ik het best deze stories?
WAAROM gebruik maken van Instagram Stories?
Instagram Stories is een leuke tool waar je je creativiteit de vrije loop kan laten. Maar voor bedrijven specifiek is het een zeer interessant middel om awareness, traffic en zelfs sales te genereren. Wist je bijvoorbeeld dat, van alle social media platformen, het engagement het hoogst is op Instagram? Instagram Stories bestaan vooral uit real-life content, en net die authentieke manier van communiceren wordt gewaardeerd door gebruikers.
Stories hebben ook een grotere visibiliteit in vergelijking met je gewone Instagram posts. Ze zijn het eerste wat je ziet bij het openen van de app en daarbovenop zijn ze prominent aanwezig bovenaan en doorheen je feed. Net zoals bij de Instagram feed algoritmes, zorgen de Stories algoritmes er tevens voor dat je content sneller gevonden wordt op basis van interesse, zelfs bij personen die je account (nog) niet volgen. Lekker makkelijk!
En vergis je niet, Instagram wordt niet meer gedomineerd door een jonge doelgroep. De gemiddelde leeftijd ligt tussen 25 - 34 jaar wereldwijd, met een toename bij de oudere groepen tegenover vorig jaar. Om te weten in welke leeftijdscategorie jouw doelgroep zich bevindt op Instagram, kan je een bedrijfsprofiel aanmaken. Dit laat toe om de statistieken te raadplegen van al je posts, zelfs je stories. Zo kan je analyseren welke content voor jouw bedrijf het beste scoort. En bonus: sinds kort kan je ook, als jouw account gelinkt is aan de Facebook Bedrijfsmanager, ook via Facebook deze statistieken checken!
Let wel, Instagram is niet voor elk bedrijf het geschikte kanaal. Stel jezelf dus deze vragen:
- Is mijn doelgroep aanwezig op Instagram?
- Kan dit wel kanaal een waarde toevoegen aan mijn strategie?
Instagram is bijvoorbeeld vooral belangrijk om awareness campagnes op poten te zetten. Logisch ook: maar liefst 60% van de gebruikers ontdekt nieuwe producten via het kanaal. Bezint dus eer ge begint! .
WAT kan ik plaatsen als bedrijf?
Je kan ontzettend veel zaken delen op je Stories. Het goud zit hem vooral in de afwisseling tussen ad-hoc content die je bedrijf een menselijk karakter en persoonlijkheid geven en "gestijlde" elementen om je branding consistent naar voor te kunnen brengen. Authenticiteit is key!
Combineer ook gerust foto’s en video’s. Zorg hierbij voor een mooi evenwicht tussen informele, creatieve en promotionele content. Dit om de charme van het informele karakter niet teniet te doen.
HOE promoot ik zaken met stories?
Omdat Instagram Stories kort en tijdsgebonden zijn, kunnen ze een krachtig medium zijn voor promotionele content. Organiseer je een event? Maak je publiek enthousiast over de voorbereidingen. Hou ze ook tijdens het event zeker op de hoogte: selecteer de belangrijkste keynotes uit het evenement en deel een foto en/of video.
Enkele andere tips:
-
Onderschat de kracht van user-generated content niet: durf content van aanwezigen op je evenement te delen.
-
Vernoem en tag de personen en/of bedrijven die zich op je foto’s of video’s bevinden om je visibiliteit te verhogen, mits je hun toestemming krijgt natuurlijk!
-
Maak ook zeker gebruik van hashtags in je copy. Instagram Stories maakt het mogelijk om je content terug te vinden op basis van de geselecteerde hashtags. Wees dus zeer bedachtzaam in je keuze hiervan. Hetzelfde principe geldt voor locatiestickers!
-
Durf de ‘stel een vraag’- of de poll tool gebruiken. Niet alleen kan je daarmee je engagement verhogen, maar kan je daarmee ook interessante inzichten over je doelgroep verzamelen.
Naast behind-the-scenes en eventcommunicatie, kan je ook producten verkopen via Instagram Stories. Daarvoor dient je bedrijfsaccount wel gekoppeld te zijn aan je Facebook Bedrijfsmanager. Hoe dat verkopen nu precies werkt en hoe je het opzet, lees je hier.
Wil je eerder een gewone link plaatsen naar een blog of jouw website? Dat kan met een swipe-up, maar helaas dient je Instagramaccount hiervoor wel over minstens 10 000 volgers te beschikken.
En wat met advertising?
Je hebt het wellicht al gemerkt tijdens het swipen tussen stories: tussen de Stories door worden advertenties getoond. Iedereen met een bedrijfsprofiel kan Instagram Stories advertenties maken. Je kan kiezen tussen een afbeelding of een video. Let op: er bestaat geen mogelijk om tekst toe te voegen. Zorg er dus voor dat je alle benodigde informatie verwerkt in je afbeelding of video en hou rekening met de volgende specificaties voor fotobestanden:
-
zorg dat het afbeeldingsformaat op 1080 x 1920 pixels staat ingesteld
-
de aanbevolen afbeeldingsverhouding is 9:16
-
gebruik om het aantal advertentieweergaven te maximaliseren een afbeelding met weinig of geen tekst op de voorgrond.
En voor video:
-
Aanbevolen indeling: .mp4 of .mov
-
Een resolutie van minstens 720p
-
Maximale bestandsgrootte van 2,3 GB
-
de aanbevolen beeldverhouding is ook hier 9:16
-
maximaal 15 seconden
HOEVEEL posts mag ik plaatsen op Instagram Stories?
In tegenstelling tot andere platformen, is de grens tot oversharing net iets vager bij Instagram Stories. Dit is vooral te wijten aan het kortstondige karakter: je posts blijven maximaal 24 uur beschikbaar. Toch overdrijf je hier best niet in. Mensen hebben de mogelijkheid om je stories te muten / uit te schakelen. Het is dus een kwestie van trial and error: wat verwachten je followers op dit kanaal en hoe maak je ze nieuwsgierig naar jouw content?
Het plannen van je stories kan een lastige zaak zijn. Deze posts worden vaak on the go gemaakt en het is mogelijk dat niet voor iedere dag even belangrijke content is. Probeer doorgaans inconsistentie te vermijden, bijv. de ene dag 10 stories en de volgende 3 dagen helemaal niets. Ga op zoek wat voor jouw bedrijfsstrategie het beste werkt om deze tool optimaal te benutten.
WANNEER plaats ik het best deze stories?
Nog een groot voordeel van Stories, is dat je je weinig tot geen zorgen hoeft te maken over de timing van je posts. Piekmomenten zijn, in tegenstelling tot reguliere Instagram posts of andere sociale media, hier veel minder aan de orde. Je posts blijven immers 24 uur beschikbaar, remember? ;-)
Extra tips & tricks
Instagram Stories wordt overigens voortdurend geüpdatet. Om je posts van meer dynamiek en schwung te voorzien, kan je bijvoorbeeld inspelen op een van deze updates:
>15 seconden content
Sinds kort laat Instagram Stories ook video content langer dan 15 seconden toe! MAAR, bij het uploaden zal je video automatisch opgesplitst worden in deeltjes van 15 sec. Je hebt wel steeds de mogelijkheid om elk individueel stukje aan te passen met tekst, emojis en dergelijke.
Nametags
Je kan je eigen Nametags creëren. Deze tags kunnen gescand worden door andere gebruikers om je account te volgen. Dit kan de (soms lange) zoektocht naar jouw account veel makkelijker maken, zeker als je verschillende vestigingen met een gelijkaardige naam hebt.
Snelle antwoorden
Op bedrijfsprofielen zijn Quick Replies ook mogelijk. Via de bedrijfsinstellingen kan je vaste antwoorden instellen die de communicatie met je followers makkelijker kan maken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er vaak naar je openingstijden wordt gevraagd.
Gepersonaliseerde GIFs
GIFs zorgen ervoor dat je heel makkelijk en op een creatieve manier je Stories in de verf kan zetten. Recent voegde Instagram daar nog een specifieke feature aan toe: de mogelijkheid om zelf je eigen GIFs te maken. De ideale boost voor je awareness campagne!
Ziezo, dit was een kleine gids. Overtuigd? Bedenk hoe je Instagram Stories het best binnen je strategie kan integreren en ga aan de slag!
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts