Heeft TikTok zin voor mijn kmo?

Geschreven door Invisible Puppy
6 min leestijd
5/03/21 11:45

Na de herontdekking van Pinterest voor bedrijven, verschijnt ook TikTok op de radar. Jongeren gaan er gretig mee aan de slag, en dat is duidelijk merkbaar: hypes schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat kunnen bedrijven uit TikTok halen? 

Inhoud van deze blog:

 1. Wat is TikTok?
 2. TikTok voor bedrijven
 3. Content plaatsen op TikTok
 4. Adverteren op TikTok

Ben je er klaar voor? Let's go!

Wat is TikTok?

TikTok is een Chinese social media app waarmee je video's van maximaal 3 minuten kan maken, bewerken, inplannen en delen. In 2018 werd de app uitgebreid met concullega Musical.ly, die tot dan toe de Amerikaanse markt beter bereikte.

Inmiddels is TikTok overal ter wereld terug te vinden en, net als voorloper Vine, razend populair bij jongeren. Toch vind je er steeds meer mensen van alle leeftijden terug. Zo is in België de grootste groep TikTok gebruikers tussen 18 en 24 jaar oud (42%) en 35% zelfs ouder dan 25.

Wil je met je bedrijf je doelgroep op een leuke en speelse manier bereiken? Dan is TikTok het ideale middel!

Hoe werkt de video-app?

Het idee van TikTok is simpel: gebruikers maken en uploaden filmpjes van zichzelf waarin ze dansen, zingen, knutselen, humoristische sketches maken of op een andere manier bezig zijn. 

Net als bij concullega's Instagram (Reels), Triller en Snapchat is het mogelijk om je creatie vorm te geven met leuke filters en effecten. Zo kan je zo creatief zijn als je zelf wil.

De mogelijkheden: 

 • Bekijk en creëer video’s:  je kan video’s uploaden en inplannen of ze in de app zelf aanmaken waarop je filters, tijdseffecten, overgangen, GIFs, emojis... kan toepassen. Deze kan je nadien delen op andere sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram.
 • Voeg muziek toe: zelfs muziek kan op zichzelf viraal gaan. TikTok’s bevat een zeer uitgebreide muziekgalerij om je video’s op te smukken. De galerij laat je toe om nieuwe muziek te ontdekken via playlists, te mixen en op te slaan.    
 • Ontdek: de Discover feed bestaat vrijwel alleen maar uit hashtags (zoals #voorjou of #foryou) en ook gebruikers kunnen zoeken op basis van zoektermen, andere gebruikers, video’s en sound effects. Je kan vrienden toevoegen via hun gebruikersnaam of met behulp van een unieke TikCode.
 • Ga in interactie: als TikTok gebruiker kan je andere accounts volgen, hen hearts of kadootjes sturen, reageren of filmpjes delen.

TikTok voor bedrijven

TikTok is een platform dat grotendeels draait rond User Generated Content. Jij lanceert een campagne, en gebruikers kunnen daarop inspringen met hun eigen video's. Het is de ideale manier om je product of service te tonen aan je doelgroep vanuit een volledig nieuw perspectief. 

TikTok's algoritme staat nog in de kinderschoenen, waardoor je als kleine gebruiker relatief viraal kan gaan. Enkele opties die je kan ondernemen: 

1. (Micro) influencers

Net als op Instagram, zijn er meerdere gebruikers uitgegroeid tot ware celebrities op het platform. Micro influencers hebben een groot bereik en kunnen jouw kanaal of video naar een hoger niveau tillen. Je kan ermee een doelgroep bereiken die je voorheen minder makkelijk kon toespreken

Als bedrijf kan het dus interessant zijn als ze een product van jouw merk laat zien in een video. Ook hier geldt de regel: zorg dat je product of merk goed aansluit bij de influencer.

2. #Challenge

Het gebruik van hashtags is enorm belangrijk op TikTok. Eén van de factoren die ervoor heeft gezorgd dat het platform zo populair is geworden, zijn challenges, ofwel opdrachten die viraal gaan en die je op je eigen manier kan uitvoeren. Deze worden gekoppeld aan een bepaalde hashtag (bijvoorbeeld #tumbleweedchallenge).

Zelfs bekende personen wagen zich eraan! Een leuk voorbeeld hiervan is Jimmy Fallon van de Tonight Show.

jimmyfallon

Als bedrijf kan je meedoen aan populaire challenges of zelf een challenge starten om op die manier meer naamsbekendheid en betrokkenheid te genereren. Enkele grote bedrijven deden het al voor:

 • Coca Cola activeerde hun propositie op TikTok onder de hashtag #shareacoke, waarna gebruikers massaal video’s maakte met een flesje Coca Cola in de video.
 • Colgate lanceerde #SmileDaychallenge, waarbij ze een eigen sticker creëerden om de challenge te boosten.
 • Het Rode Kruis blijft met hun challenges en hashtags dicht bij hun missie door informatie te delen over bijvoorbeeld EHBO, maar met een ludieke insteek die makkelijk blijft plakken.
shareacoke2colgaterodekruis

Om een challenge onder de aandacht te brengen kan je de eerder genoemde influencers gebruiken, die als voorbeeld kunnen dienen voor hun volgers, of door je eigen klanten, leden of werknemers te motiveren om deel te nemen.

Maar let op: populaire challenges zijn de ene dag "in" en de andere weer uit. Wacht dus niet te lang met je eigen campagne te lanceren.

TikTok content strategie

Wat willen we? Viraal gaan! Hoe doen we dat… Wel, elke nieuwe post zal sowieso bijdragen tot de volledige score van je account. Hier zijn tips om je TikTok video’s te boosten:

1. Meerdere accounts

TikTok laat meerdere accounts toe, waardoor je tussen je privé-account en bedrijfsaccount makkelijk kan wisselen. Met een bedrijfsaccount krijg je toegang tot uitgebreide statistieken, zoals aantal videoviews, volgers, profielweergaven, jouw meest trending video’s en demografische gegevens van jouw volgers. 

Kleine tip: met meerdere accounts via één smartphone krijg je snel de stempel van een bedrijfsaccount. Dit heeft als gevolg dat je content het algoritme minder snel haalt tenzij je actief adverteert. Limiteer je login dus best tot één apparaat. 

2. Bepaal je thema

TikTok wil dat je je binnen je account houdt aan één thema. Als je eerste video’s bestaat uit dansvideo's, zal TikTok je indelen bij dansaccounts. Maak dus duidelijk vanaf dag 1 waarvoor je staat en plan voorop!

Veel bedrijven wenden TikTok aan om hun bereikbaarheid en bedrijfscultuur in de verf te zetten. Zo zijn ZeemanDampuurte, stofzuigerslang Retraflex en verschillende radiozenders al heel actief op het platform. Doe-centrum Technopolis en de Vlaamse Gymfed sporen gebruikers dan weer aan met tips & tricks om thuis te experimenteren of te oefenen.

3. Aantal views

Om de populariteit van je kanaal te meten, gelden een aantal regels. Halen je video’s minder dan 100 views? Dan krijg je de stempel van een zombie account: je content zal aan minder accounts getoond worden. Delete & start over! Haal je tussen de 1000 en 3000 views, dan heb je en mid-tier account. Bij meer dan 10k views heb je een head account. 

Let op! Een view telt maar wanneer je video volledig is uitgekeken. Zo hou je je publiek geboeid:

 1. Maak korte video’s: TikTok video’s kunnen tot 60 seconden lang zijn, maar er wordt geopteerd voor 9 -15 seconden. 
 2. Looping video’s: wanneer een video herhaaldelijk bekeken wordt, heeft dit een grote impact op de performance rating. De kunst zit hem in het creëren van loops zodat viewers misleid worden de video opnieuw te bekijken. Will Smith past deze regels met glans toe!

  willsmith
 3. Handel/beweeg op de muziek! Dat is veel aangenamer om naar te kijken.
 4. En last but not least: post regelmatig! 

Wat met TikTok advertising?

Bij een platform zo groot als TikTok zou je verwachten dat er al een goed advertentiemodel achter zit. Dit is echter nog niet het geval.

Er zijn manieren om te adverteren op het platform, maar dit staat nog erg in de kinderschoenen en is slechts voor een aantal bedrijven in een paar geselecteerde landen beschikbaar.

Even geduld dus nog als je aan de slag wilt gaan met gesponsorde video, display en pre-roll advertenties.

Ga jij TikTok inzetten met jouw bedrijf? Laat het ons weten! 

Ontvang de laatste marketingupdates