Why SEO is so freaking hard.

Geschreven door Invisible Puppy
8 min leestijd
29/01/16 13:00

Blog SEO

Scoren in Google is hard werk. Niemand kent de steeds veranderende regels en wie bovenaan wil staan moet vandaag authentieke en waardevolle content creëren. Als je een echte SEO specialist wil worden, moet je bereid zijn de nodige tijd en energie te investeren in de toekomst van je site.

 

Waarom is SEO belangrijk?

 Alvorens over te gaan waarom zoekmachine optimalisatie zo hard werk is, een korte schets waarom je in zoekmachine optimalisatie móet investeren:

GrafiekSEOZoekmachines.png

- 82% van de Belgische surfers zit dagelijks online (Google Consumer Barometer)
- 95,9% hiervan maakt gebruik van zoekmachines (FOD economie)
- 94,1% van de Belgen gebruikt Google als zoekmachine versus 3.84% Bing en 1,09% Yahoo (Statcounter)

Het is dus cruciaal om gevonden te worden in zoekmachines. Sta je bijvoorbeeld niet bovenaan bij Google voor jouw favoriete zoektermen? Dan belanden deze surfers allicht bij de concurrentie.

En dan nu, Without further ado: Waarom is SEO zo moeilijk?

1. Niemand kent de regels

Dont-hate-the-player-hate-the-game

SEO is geen exacte wetenschap en niemand (Behalve Google zelf) kent alle spelregels. Zoekresultaten hangen af van tientallen cruciale factoren en een hele hoop bijkomende elementen. Niemand heeft echter het perfecte recept voor SEO en zelf verklaarde Google Guru’s zijn digitale kwakzalvers. Specialisten die elke dag opnieuw het beste uit zoekmachine marketing halen? Die bestaan wel.

Iemand die boven jou staat in de Google ranking? “Don't hate the player, hate the game.”

Ps: Toch een aantal spelregels te weten komen?
- Moz durft 90 ranking factoren vast te leggen
- Backlinko waagt zich aan 200 ranking factoren

2. De regels veranderen constant

Het is al heel vervelend om een spel te spelen als niemand de regels echt kent. Hier komt nog eens bovenop dat de scheidsrechter de spelregels om de haverklap aanpast. Google werkt elke dag aan hun algoritme om in het intussen onbevattelijke aanbod van online content, zo snel mogelijk het juiste antwoord te vinden op de vraag die hen gesteld is.

Naast de vele kleine doordeweekse updates, zijn er ook al enkele grote updates geweest die de spelregels heel ingrijpend hebben veranderd. Zo hoorde je allicht al van de Panda, Pinguin, Hummingbird of Mobilegeddon update. Deze allen beschrijven zou me te ver leiden, daarom verwijs ik graag naar de Google Algoritme thread van Search Engine Land en het overzicht van alle updates van Moz.

Onthoud: Het kan gebeuren dat technieken waar je vandaag punten mee scoort, je morgen de nek kosten. Up-to-date blijven is een absolute must.

[Update 2017] Recente Google updates

Google Snippet Feedback Functie

De Owl Update

Dit is een update tegen fake news. Voor Google is nep nieuws slecht voor hun imago als ‘beste zoekmachine te wereld’. Hoe pakken ze dit aan?
Websites met veel autoriteit krijgen meer waarde. Websites van lage kwaliteit met potentieel tot kwetsende of misleidende inhoud krijgen minder waarde.

Google introduceerde ook een nieuwe functionaliteit, waarbij gebruikers feedback kunnen geven op de voorgestelde zoektermen en resultaten.

De Fred update

Dit was een niet aangekondigde Google update die voornamelijk impact heeft op websites die veel advertenties of affiliate links hebben alsook content van lage kwaliteit.

De kenmerken van zo een website:
- Veel zoekwoord gebaseerde content die duidelijk enkele zoekwoorden viseert.
- Een onnatuurlijke verhouding van advertenties of affiliate links in en rond de content op de site.
- Bijna alle content is tekstueel.
- De content is meer geschreven om inkomen te genereren dan om de gebruiker te helpen.

De vraag is nu, hoeveel advertenties is teveel? Helaas is er geen duidelijk antwoord op deze vraag.
Een vuistregel die je kan gebruiken is om niet meer dan 3 advertenties per pagina te hebben.

De mobile first update

Deze update zal ergens dit jaar in werking gaan. Google zal websites gaan ranken aan de hand van hun mobiele website in plaats van de desktop versie. Wat is het gevolg hiervan?

Het komt erop aan om een responsive website te hebben. Bovendien dient deze website kwaliteitsvolle content te hebben, voldoende snel te laden én genoeg backlinks te hebben. Zo niet zal je in de toekomst een pak van je organische trafiek mislopen.

Heb je echter een aparte site voor mobiele bezoekers, waar minder waardevolle content op staat en waar minder links naartoe gaan, dan zal je ranking hierdoor zakken.

3. Je moet er een behoorlijke nerd voor zijn

Mossie-nerd.jpg

SEO betekent enerzijds website optimalisatie door content (teksten, foto’s, URL’s, etc.) beter af te stemmen maar anderzijds jouw website ook op technisch vlak zo goed mogelijk laten presteren. Op een goede site vindt zowel de bezoeker als een zoekmachine alle content makkelijk en snel terug. Goed opgebouwde en mooie code is voor een zoekrobot wat een duidelijke navigatiestructuur is voor ons.

(NERD ALERT) Het gaat dan bijvoorbeeld om een meta title’s en descriptions, H1 en H2 tags, alt tags, sitemap.xml, een robots.txt, canonical tags, href language, site speed, indexable JS, etc…

Je moet met anderen worden voldoen aan een reeks technische vereisten. Een doorgedreven kennis van html-code, Javascript en CSS is daarom een basis kennis voor elke SEO specialist.

4. Je moet er een inventieve marketeer voor zijn

SEO gaat niet alleen om de technische aspecten. Je mag dan nog de best geoptimaliseerde website ter wereld hebben, indien niemand interesse heeft in wat je te vertellen hebt, zal je weinig resultaten boeken. Een goede online marketeer kent zijn business en potentiele klanten van binnen en van buiten. Zo ook een goede SEO specialist.

- Wat zijn de onderwerpen die mijn klanten interesseren?
- Welke problemen hebben ze?
- Welke oplossingen zoeken ze?

Wie rekening houdt met deze informatie creëert content die gevonden wíl worden. Meer hierover in punt 6 over content.

5. Rome wasn’t built in one day.

One-does-not-simply-get-to-the-top-of-google.jpg

SEO is een proces van lange adem, heel lange adem. Al wie beweert dat hij jouw website in no time op de eerste plaats in Google kan krijgen, heeft magische krachten of kan ontzettend goed lucht verkopen…

Zulke SEO’ers vallen binnen de kortste keren door de mand. Omdat het uberhaupt al onmogelijk is om positie 1 te garanderen. Laat staan dat het snel kan. Het uitwerken van een strategie, creëren en implementeren van goede content, het verkrijgen van kwalitatieve links, het opbouwen van jouw online autoriteit: al deze zaken en meer hebben nu eenmaal tijd nodig.

Als digitale marketer moet je durven denken op lange termijn. Geen gemakkelijke opdracht om verkocht te krijgen in een sales meeting. Maar hey… “Rome wasn’t built in one day”. En wil de sales manager toch “meteen resultaat”? Dat kan. Maar dan moet hij advertentiebudget ophoesten.

6. Content, content en nog eens content

De dagen waar je snel een pagina kon opmaken, een slap tekstje uitwerken en deze volstampen met zoekwoorden zijn voorbij.
Google is harder, beter, sneller, sterker en complexer geworden. Om competitief te blijven en kwalitatief verkeer naar jouw website te trekken via SEO heb je kwalitatieve content nodig. En dat is hard werken, heel hard werken.

Stel jezelf de vraag: lever ik écht een antwoord of oplossing aan de persoon die op zoek is naar “x”?
Indien het antwoord nee is, herbekijk dan je publicatie want je zal er niet hoog mee scoren.

Content gaat ook verder dan het schrijven van een blogartikel. Denk er aan te diversifiëren. Content is ook video, infographics, checklists, interactieve quizjes, vragenlijsten, en nog zo veel andere vormen.

Verder zijn er naar mijn mening twee opties bij het creëren van deze content: Actualiteit & Top-topicals aan de ene kant en Evergreen content aan de andere kant.

Actualiteit &Top-topicals: 

Schrijf content die vandaag in de schijnwerper staat. Google alsook de online zoekers houden van nieuwe, verse berichten wanneer het over de actualiteit van de dag gaat.
+ Voordeel: Je kan inpikken op de actualiteit en indien jouw website reeds enige reputatie heeft opgebouwd, snel scoren in Google
- Nadeel: Wanneer het onderwerp en dus ook jouw bericht oud nieuws is, zak je zo weg in de zoekresultaten

Evergreen content:
Dit is content die nooit oud wordt en altijd vers en groen is. Zoals de dennenbomen waarnaar deze content vernoemd is. Hierbij ga je geen actualiteits-, trend- of seizoensgebonden content maken. Wat je wel gaat creëren is content die, ongeacht de datum, relevant blijft. Ik denk hierbij aan een vakantie checklist, een how to artikel of een wikipedia-achtig artikel zoals bijvoorbeeld: “Wat is de Google Panda update?
+ Voordeel: Dit type content gaat langer mee
- Nadeel: deze artikels vereisen een pak meer werk én zullen trager bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

De ideale oplossing is een combinatie van beide types content in jouw content plan opnemen.

7. De belangrijkste SEO ranking factoren:

Belangrijk om te weten: SEO is meer is dan alleen zoekwoorden!

SEO Blogpost Belangrijkste factoren.png

On-Page SEO

-Unieke & relevante content
-Gedragsfactoren (pagina's per bezoek, tijd op de site, bounc rates)

Off-page SEO

-Inboud links: ook in 2017 blijft linkbuilding werken.
-sociale interactie (shares, comments, traffic)   
-Reviews

Technical SEO

-Domein en pagina autoriteit

8. Cheaters will get caught

SEO is als Temptation Island: “Cheaters will get caught.” Google maakt hierin geen onderscheid naar rang, naam of stand.
Wie niet volgens de spelregels speelt, wordt gestraft (aka Google penalty).

Ook de grote spelers komen niet met een slippertje weg. Zo werd BMW volledig verwijderd uit de Google index. Maar ook Forbes magazine kreeg een tik op de vinger van Matt Cutts (hoofd van Google’s webspam team).

Het komt er dus op aan je website te optimaliseren op een manier die Google aanvaardt.
Hoewel niet alle regels gekend zijn, geef ik je twee tips mee:

1. Don’t be evil! (Google’s oude interne baseline, tegenwoordig: Do the right thing)
2. Indien een techniek niet koosjer lijkt, doe het niet.

9. Google knows best

Seo is soms ook als voetbal, behalve dat op het einde Google wint i.p.v. Den Duitser.
Wat ik wil zeggen: uiteindelijk beslist Google nog altijd zelf wat wel en niet op hun felbegeerde zoeklijsten staat.

Je kan de posities waarop je belandt niet aanvechten of betwisten. Als content marketeer kan zoveel mogelijk regels in acht houden en AAA+ content creëren, uiteindelijk beslist Google.

Conclusie: SEO is hard werk.

Google-panda-hummingbird-pidgeon-pinguin3.jpg

Indien je écht bovenaan de zoekresultaten wil staan zal je een serieuze commitment moeten aangaan. Én deze volhouden.
Beschik je niet over de nodige technische kennis? Laat je op weg helpen door een expert. Bepaal daarna de onderwerpen en keywords die jouw doelgroep interesseren. Zorg vervolgens dat je over een team beschikt dat de onderwerpen op jouw content plan kan omzetten in waardevolle content.

Up-to-date blijven

Er is allicht geen onderwerp online waar meer over geschreven wordt dan SEO.
Up-to-date blijven in de snel veranderende wereld van SEO is dan ook geen lachertje.

Wie bij wil blijven en het bos door de bomen niet meer ziet, geef ik deze blogs mee:
- Google’s eigen SEO blog: https://googlewebmastercentral.blogspot.be/
- Het toonaangevende MOZ: https://moz.com/blog 
- Onze eigenste blog: http://www.invisiblepuppy.com/blog

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Heb je vragen in verband met SEO, contacteer me gerust.

Groeten

Xaveer Rumbaut

Ontvang de laatste marketingupdates