19 creatieve blogpost types, waarover je kan schrijven!

Geschreven door Invisible Puppy
8 min leestijd
1/08/17 11:50

Blog 19 creatieve blogposts

Deze week was het mijn beurt om in mijn pen te kruipen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen stond te springen om een blogpost neer te schrijven - de Gouden Uil is echt wel een ver-van-mijn-bed-show en ik dank steeds mijn lieve collega’s om de kemels van dt-fouten te corrigeren - maar het is niet omdat er geen schrijfcarrière voor mij is weggelegd dat ik jullie geen interessante post kan meegeven.

Maar dan start ook meteen mijn grootste uitdaging die steeds begint met diezelfde vraag: “Waar moet ik nu weer over schrijven?”

Ik hoop dat dit een beetje herkenbaar is voor iedereen die ooit gestart is met bloggen en die dit wil blijven volhouden. Waarover schrijf je nu het best, hoe blijf je het creatief aanpakken en hoe blijf ik relevant? Aangezien ik vaak zelf met deze vraag zit, ging ik ten rade bij mijn collega’s (en het internet) om een oplossing te vinden op mijn vraag. Het belangrijkste antwoord is eigenlijk dat je een grote diversiteit moet hebben aan blogformaten of blogtypes. Het is een fantastische manier om je blog wat op te frissen en zo vermijd je dat je lezers verveeld raken met steeds opnieuw hetzelfde formaat. Plus het geeft je voldoende ruimte om creatief aan de slag te gaan en blijft je motiveren om nieuwe zaken uit te proberen op lange termijn.

Hieronder vind je een lijst van 19 types blogs die je kan hanteren:

1. How-to tutorials

how-to tutorial

Een blogpost waar iets in uitgelegd wordt, krijgt al snel veel aandacht. Een how-to blogpost wordt steeds opgebouwd in verschillende stappen, met een bepaald eindresultaat als doel. Hierbij zijn foto’s en video’s geen overbodige luxe om zo je klanten of lezers inzicht te geven in wat je wil tonen.

2. Probleem – oplossing

Hier kaart je een probleem aan en geef je aansluitend de oplossing mee. Vaak zijn er verschillende methodes om het probleem aan te pakken. Als lezer is het interessant om deze allemaal te overwegen en de methode te kiezen die zijn voorkeur heeft. 

3. Verslag

Als je naar een evenement bent geweest, kan je een verslag schrijven over de interessantste zaken die aan bod kwamen. Voeg er wat foto’s, leuke quotes en je eigen ervaringen bij. Voor ons evenement Twenty Thoughts Before Noon vroegen we aan Nele Geeroms of ze een verslag wou schrijven over haar ervaring. Dit publiceerden we als gastblog, misschien een idee dat je zelf ook kan toepassen? #20thoughts predikt straffe content | Gastblogger Nele Geeroms

4. Cheat Sheet / spiekbriefjes

Social media sizes infographic

Het content type dat scoort voor SEO als het top uitgewerkt is. Het is een soort van technische fiche of spiekbriefje dat mensen graag dicht bij de hand hebben omdat het hun werk vergemakkelijkt. Zo heb ik steeds een cheat sheet bij de hand als ik banners maak voor de sociale mediakanalen. De formaten veranderen zo snel dat ik altijd even naga of het formaat nog steeds klopt. 

Bron:http://pixelwhizz.com/social-media-image-sizes-2017

 

 

5. Video

Van het belang van video hoop ik je niet meer te moeten overtuigen, indien wel lees dan mijn Video Marketing: Hoe begin je eraan?. Want mensen kijken veel liever naar beelden dan lange artikels te lezen. Video posts zijn dus perfect om in je blog te implementeren. Onlangs gingen we er zelf ook mee aan de slag. Heb je de video's van Sven, Tom en Jonas al bekeken?

Augmented reality en virtual reality in Beglië         De toekomst van marketing binnen 5 jaar       

Een blog hebben: is dat nog van deze tijd?                                                       

 

6. Case studie

Ben je met een klant een uitdaging aangegaan en heb je hiermee mooie en inspirerende resultaten mee behaald? Dan is dit heel mooie content om te delen in een blogpost. Leg stap voor stap uit wat de uitdagingen en doelen waren, hoe je dit aangepakt hebt en welke resultaten je bereikt hebt.

7. Favoriet

Favorieten lijstje

Dit is een blogpost waarin je een samenvatting maakt van je favoriete items. Het is een heel ruim type met enorm veel mogelijkheden. Som je favoriete producten, boeken, bloggers, films, werktools, ... en schrijf hoe ze je leven hebben veranderd of beïnvloed en hoe handig ze zijn.

 

8. Wat als?

Dit is één van de meest aantrekkelijke blogpost types aangezien mensen van nature uit nieuwsgierig zijn. Je kan dit type uitbouwen op twee mogelijke manieren: ofwel ga je voor iets dat reeds is uitgevonden en stel je in vraag hoe een leven zonder zou zijn. Ofwel kan het ook dat je fantaseert over iets dat ons leven zou veranderen mocht het er wel zijn.

9. Nieuws & events

Deze blogpost focust zich op recente evenementen en nieuws. Dit is heel tijdsgevoelig, dus je moet er snel bij zijn als je een actueel onderwerp wil aansnijden, de lengte van de post is van minder belang. Onze best scorende post van vorig jaar speelde trouwens goed in op de actualiteit: Pokémon Go: De hype uitgelegd

10. Lijstjes

Pokémon-Go: De hype uitgelegdLijstjes blog

Deze blogpost is hét perfecte voorbeeld van een lijstje. Blogposts met lijsten erin verwerkt zijn vaak één van de meest interessante types. Het is een fantastische manier om de aandacht van 

je lezers te trekken want het is vlot leesbaar voor je lezers. Als tip geef ik je mee dat de lengte van je lijstje eigenlijk niet van belang is. Maak het gewoon fun en kies voor een niet voor de hand liggend aantal opsommingen, dan trek je nog meer de aandacht.

 

 

11. Achter de schermen

Je kan ook altijd schrijven over je werkplek, de omgeving, een collega… Laurens schreef ooit een blog over de 5 tools die zijn leven op kantoor makkelijker maken. Ook de afscheidsblog van Tess waarin ze een terugblikt werpt op 3,5 jaar werken bij Invisible Puppy is een goed voorbeeld.

12. Een definitie

Wat is Marketing Automation

Dit is ongeveer wat Wikipedia doet. Je kiest een term, onderwerp of topic uit waarover je iets wil vertellen. Je legt het grondig uit op een informatieve manier, maar het is belangrijk om dit in heel verstaanbare taal te doen. Anders bestaat het gevaar dat je je lezer snel dreigt te verliezen, want geef toe wie leest nu een volledige Wikipediapagina? Jonas waagde zich alvast aan een enkele blogpost waarin hij Marketing Automation uitgelegde.

13. Inspiratie

Mensen gaan graag op zoek naar inspirerende, vernieuwende of motiverende posts. Schrijf een blogpost waarin je ze inspireert om nieuwe zaken uit te testen. De blogpost van Tom over de toekomst van marketing is hierbij het perfecte voorbeeld. 

De toekomst van Marketing

14. Handige links lijst

Dit type is eigenlijk hetzelfde als een lijstjes-blog maar hier maak je een opsomming van enkele links. Je gaat dus op zoek naar andere bloggers of vakpers die ook relevant zijn voor je doelgroep. Je kiest er de interessantste uit en lijst deze op in je persoonlijke content. Easy content die bovendien goed is voor je SEO.

15. Frequently asked questions (FAQ)

Veel klanten stellen je waarschijnlijk vaak dezelfde vragen. Gebruik deze vragen als inspiratiebron om er een blogpost over te schrijven. Je lezers zullen je dankbaar zijn en misschien sharen ze dit wel met medecollega’s die ook met deze vragen zitten. Zorg er wel voor dat je antwoord met feiten is gesterkt en niet misleidend is.

16. Een interview

Een interview blog

Ga op zoek naar mensen die leuk zijn om te interviewen. Je hoeft niet te zoeken naar bekende persoonlijkheden, maar probeer eerder iemand die iets interessants te vertellen heeft of iets buitengewoon bereikt heeft te strikken voor een interview. Zo ben je niet altijd zelf aan het woord, maar laat je anderen ook mee jouw verhaal te sterken.

 

17. Roundups

Roundups zijn meestal een samenvatting of opsomming. Dit type post kom je vaak tegen op het einde van het jaar. Bij Invisible Puppy maken we telkens op het einde van het jaar een recap van de meest gelezen blogposts van het afgelopen jaar.  Onze beste blogpost van 2017.

18. Een vergelijking

In dit type post vergelijkt men 2 of meerdere producten/keuzes. Vaak worden de pro’s en contra’s tegenover elkaar afgewogen om zo een duidelijke vergelijking te kunnen maken. Xaveer maakt een enorm uitgebreide vergelijking tussen Facebook en Google Adwords op het vlak van adverteren: Facebook advertising of Google Adwords: Waar adverteren in 2017 . Hij lijste enkele aspecten op en bekeek per platform wat er goed en minder was.

19. Biografie

Bij een autobiografie, focus je op het schrijven over een persoon - in de meeste gevallen een bekend persoon of een influencer. De blog gaat over deze persoon zijn achtergrond, wat hij/zij bereikt heeft, zijn talenten, en wat hij/zij onderscheidt van de rest.

 

 

Zo, ik hoop dat ik je wat meer inspiratie heb kunnen geven om verder te blijven bloggen!
Twijfel je nog of bloggen wel iets voor jou is, laat je dan zeker overtuigen door de posts van Sven:  Een blog hebben is dat nog van deze tijd? 

Gr. 
Ine

Ontvang de laatste marketingupdates