SEO

17 SEO tools die ik elke dag gebruik

Geschreven door Invisible Puppy
14 min leestijd
8/04/16 16:57

 

Ik beken: SEO-audits zijn één van mijn favoriete bezigheden.

Normale mensen zullen het uitpluizen van een website en onderzoeken van ieder afzonderlijk onderdeel eerder als vermoeiend en technisch beschouwen.

17 SEO tools die ik elke dag gebruik

 

 

 

 

 

Ik niet, voor mij is dit een schattenjacht. Je begint met de voor de hand liggende checks en de ‘no-brainers quick wins’.Vervolgens graaf je steeds dieper om alsmaar geavanceerdere seo-technieken te kunnen toepassen. Op het einde van de rit, heb je een mooie buit aan quick wins en verborgen schatten om de website te verbeteren.

In m’n vorige blogpost werd duidelijk dat deze schattenjacht en het permanent optimaliseren van een site hard werk is. SEO is immers geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ben je nog niet helemaal into SEO, lees dan zeker deze vorige blogpost.

Vandaag wil ik jullie een paar handschoenen aanbieden. Met behulp van een aantal tools en enkele SEO quick wins kan namelijk iedereen beter scoren in Google.

Wat wil je meten? 

Alvorens willekeurige tools op te zetten en allerlei zaken te gaan onderzoeken, is het belangrijk op voorhand vast te leggen wat je wil gaan meten. Welke objectieven en KPI’s heb je voorop gesteld en hoe ga je deze bijhouden?

Enkele vragen die je je hierbij moet stellen:1. Waar staan we vandaag?

Wat is de huidige SEO status? Hoe ranken je rankings, genereren we organische trafiek, hoeveel inbound links hebben, hoeveel pagina’s indexeerde Google reeds?


2. Waar kan het beter?

Bij een SEO audit wil je zowel een aantal technische checks alsook een aantal inhoudelijke checks uitvoeren om vervolgens stap 3 te kunnen formuleren.


3. Hoe gaan we dit aanpakken?

Op basis van de bevindingen van je onderzoek in combinatie met je vooropgestelde doelen werk je een strategie uit. Deze zet je vervolgens om in een plan van aanpak en een prioriteitenlijst.

Wanneer je deze vragen goed hebt bestudeerd en een duidelijk doel voor ogen hebt, wordt het tijd om de tools te bekijken en diegene te selecteren die jij nodig hebt.

De SEO tools 

En  dan nu ‘without further ado’ … de tools 

1. Google 10. Screaming Frog
2. Google Search Console 11. SEO tools for Excel
3. Google Analytics 12. Yoast SEO plugin voor Wordpress
4. Moz Pro 13. GTmetrix
5. AWR Cloud 14. Pingdom
6. View Source Code 15. Google PageSpeed Insights
7. Woorank 16. Ghostery
8. SEO Site Checkup 17. Google Tag Assistant
9. Xenu  

 

1. Google
Google

“Well, thanks a lot Captain Obvious.” En toch. Heb je reeds volgende zaken gecheckt in Google?

  • Komen mijn meta titles en description correct door?

  • Worden al mijn pagina’s geïndexeerd? (tip: Google eens “site:www.mijnvoorbeeldsiteurl.be")

  • Vindt Google mijn afbeeldingen?

Key-Features-icon.png

Key features: Geïndexeerde pagina’s detecteren en analyseren

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Ontdek volgende 25 Google searches

 
2. Google Search console
Google Search Console

Ik vond de vorige naam beter: Google webmaster tools. Want dat is wat de tool effectief is. Het geeft webmasters de mogelijkheid om de zoekresultaten in google te analyseren en bugs op te sporen. Je kan er, via sitemaps, urls aan Google kenbaar maken.

De robots.txt file (die pagina’s bevat die je niet in zoekresultaten wil) kan je hier eveneens testen. Verder geeft Google een aantal technische aanbevelingen om jouw site te optimaliseren. Deze tool is een absolute must voor iedere SEO-er. 

Key-Features-icon.png

Key features: Indexatie in Google pushen en monitoren, technische bugs opsoren

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Wil je snel een aantal pagina’s door Google laten indexeren? Gebruik dan de optie ‘Fetch as Google’, waarna je de link kan indienen voor indexatie.3. Google Analytics

Google Analytics is een tool die iedere marketer zou moeten beheersen. De inzichten die je hier uithaalt zijn cruciaal om je marketing efforts te evalueren. Zo ook je SEO-inspanningen. Ontdek hier hoe jouw website verbeteren met Google Analytics.

In de linkerkolom onder de tabs 'aquisitie> alle verkeer > bron/medium'  vind je hoeveel mensen via zoekopdrachten in Google (google / organic) op jouw website terecht komen. Link je Analytics met Search Console en kom te weten welke keywords hiervoor gebruikt werden (meer info hier).

Key-Features-icon.png

Key features: Online trafiek monitoring, keywords monitoring

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Custom segmenten, dashboards en rapporten kunnen je extra SEO-inzichten verschaffen (bekijk deze bundel gemaakt door het Google Analytics team).

 
4. Moz Pro
Moz

Moz is de koning van de SEO-jungle. Tought leaders op de markt, super blog en cutting edge tools. Hun Moz Pro tool bevat dan ook een heel aantal features en komt in de buurt van de perfecte tool.

Bovendien is het een zeer sterke tool indien je meerdere websites wil bijhouden. Deze tool is dus ideaal voor (SEO-) agentschappen.

Enige nadelen: 

  • Nogal prijzig (goedkoopste versie 99$ per maand)

  • Sommige rapporten lopen nogal traag (hun site diagnostics tool kan je bijvoorbeeld best een dag op voorhand laten draaien)

Key-Features-icon.png

Key features: Rank tracking, on page analyse, links profile analyse, keyword research, site crawl tool

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Na het uitvoeren van een rank trackingrapport krijg je per keyword de scorende pagina en een aantal tips hoe je hoger kan scoren met die pagina voor dat specifieke keyword. Aanrader.

 
5. AWR Cloud

AWR CloudRank tracking made easy.” Een duidelijke slogan én niet gelogen!

Wanneer het gaat over keyword rankings bijhouden is dit voor mij de beste tool op de markt.

Gebruiksvriendelijk, snel én met degelijke rapportage mogelijkheden.

Vooral de mogelijkheid om heel eenvoudig keywords te groeperen per thema en/of taal of Google versie maken deze tool een topper.

Key-Features-icon.png

Key features: Rank tracking

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Label al je groepen duidelijk van bij de start (minstens per taal of per thema), zo kan je later degelijke analyses uitvoeren.

 
6. View Source Code
View Source Code

Ok dit is geen echte tool, eerder een trukje of cheat. Via de shortkey Ctrl+U (althans op pc) en cmd-alt-U (op Mac) zie je de HTML-code waaruit een website bestaat. 

Ik vind het belangrijk dat je effectief ziet of alles wel correct geïmplementeerd werd.

Key-Features-icon.png

Key features: Technische implementatie valideren

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Gebruik Ctrl+F om bepaalde SEO-onderdelen (zoals meta info) snel terug te vinden. Plus hier een goed artikel dat uitlegt welke zaken in de code op te sporen.

 
7. en 8. Woorank en SEO site Checkup

WooRankStel: Je staat tegenover een strakke deadline, wil enkel een eerste inzicht hebben in SEO en je hebt nog nooit een SEO-audit uitgevoerd? Dan zijn deze tools de ideale oplossing.

WooRank en SEO Site Checkup bieden namelijk snel en eenvoudig een eerste inzicht in hoe goed jouw website opgebouwd is vanuit een SEO-perspectief.

Het enige nadeel aan de tool is dat het je weinig gedetailleerde informatie kan bieden. 

Key-Features-icon.png

Key features: Snelle SEO-audits

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Nu ja, niet veel ‘Pro’ aan, url copy past en klaar is kees :)

 
9. Xenu

Xenu

Ja, dat is de correcte website. Hij lijkt niet echt te vertrouwen, maar kijk eerst even wat deze tool kan. 

Xenu is namelijk de krachtigste gratis website crawler momenteel beschikbaar. Wil je weten hoeveel en welke URL's jouw website bevat, dan is Xenu uw vriend.

Bovendien ontvang je een gratis rapportje van alle pagina’s waar een broken link te vinden is. Vergelijk deze crawl data met het aantal geïndexeerde pagina’s in Google en je weet of Google al jouw pagina’s geïndexeerd heeft.

Key-Features-icon.png

Key features: Website crawlen, broken links detecteren

Pro-tip-icon.png

Pro tip 1: Sluit de folders of URL's uit waarvan je weet dat ze geen waarde voor SEO hebben

Pro tip 2: Combineer deze tool met Screaming frog (zie hieronder)

 
10. Screaming Frog
Screaming Frog

Waar Woorank je een indicatie geeft, geeft Screaming Frog je de details. Wil je echt in de diepte jouw volledige website analyseren dan is Screaming Frog een absolute must.

De tool haalt snel en eenvoudig de belangrijkste SEO parameters per URL of afbeelding binnen en maakt aparte rapporten per topic. Zo vind je makkelijk alle pagina’s zonder of niet geoptimaliseerde meta title, description, H1, afbeeldingen zonder alt tag etc...

De gratis versie kan wel slechts 500 url's crawlen. 

Key-Features-icon.png

Key features: Technische én inhoudelijke analyse

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Crawl je volledige site met Xenu en laad deze lijst op in Screaming frog (onder Mode > ‘List’ aan te duiden ipv ‘Spider’). Zo omzeil je de 500 URL crawl limiet. 

 
11. SEO tools for Excel
SEO tools for Excel

Je houdt van SEO, statistische data en hebt een lichte crush voor Excel? Wist je dan dat je een SEO-plugin kan installeren in Excel?

Ik ondekte deze nog maar onlangs. Voor vele van de features heb je de betalende versie nodig, maar voor een mooi aantal checks, zoals HTTP-status, meta title description , … werkt de gratis versie prima.

Let wel op: bij de gratis versie krijg je een popup banner te zien telkens je Excel opent. 

Key-Features-icon.png

Key features: SEO-checks uitvoeren in Excel

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Combineer deze tool met URL-lijsten uit andere tools

 
12. Yoast SEO plugin voor Wordpress
Yoast

Heb je een Wordpress website? Heb je de Yoast SEO-plugin nog niet geïnstalleerd? Laat alles nu vallen en installeer deze plugin. Zowat alle onpage optimalisaties die er zijn, worden gecovered door Yoast. 

Key-Features-icon.png

Key features: SEO-optimalisatie voor Wordpress. Alle features lees je hier

Pro-tip-icon.png

Pro tip: In het tabblad extra kan je zelfs het htaccess-bestand aanpassen waardoor je redirects kan opzetten (en dit in Wordpress)! 

 
13. 14. en 15. GTmetrix, Pingdom en Google PageSpeed insights
GMetrics

Google gaf zelf aan dat de snelheid van je website bepalend is voor jouw rankings. Een snelle website scoort beter. 

GTmetrix, Pingdom en Google PageSpeed Insights maken elk een analyse van je website en geven elk een aantal verbeterpunten mee.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar GTmetrix vanwege hun gedetailleerdere aanbevelingen.

Key-Features-icon.png

Key features: Site speed checks en optimalisatie

Pro-tip-icon.png

Pro tip 1: Maak een gratis GTmetrix account aan, en hou je progressie bij.

Pro tip 2: Google heeft ook een aparte test voor Mobile speed en Mobile friendliness.

Pro tip 3: Google biedt zelf een aantal site speed modules voor Apache en Nginx aan.

 
16. en 17. Ghostery en Google tag assistant
Ghostery

Bij het implementeren van één van bovenstaande tools (alsook bij vele andere online markinging tools) worden vaak tags gebruikt. Deze kleine stukjes code zorgen ervoor dat alle vlot functioneert.

Of deze correct werken kan je testen dankzij Ghostery of Google Tag Assistant

Installeer de plugin, ga naar jouw website en de tools zeggen je welke tags er al dan niet correct afgevuurd worden.

Key-Features-icon.png

Key features: Tag management controleren

Pro-tip-icon.png

Pro tip: Gebruik Ghostery om je eigen online privacy te beheren, door tracking en analytics tags uit te schakelen.

Conclusie 

Iedere tool heeft zijn specifieke functionaliteiten, sterktes en beperkingen.

Tot op vandaag heeft geen enkele tool mij kunnen overtuigen dat ze alle SEO-taken perfect kunnen uitvoeren. De ideale tool bestaat in mijn ogen dus nog niet (hoewel MOZ Pro wel aardig in de buurt komt).

Wil je vandaag alle SEO-topics van jouw site in kaart te brengen, gebruik dan best een set van tools om zo een de best mogelijke analyse uit te kunnen voeren.

Op basis van de vastgelegde KPI’s kies je vervolgens de tool(s) om jouw vooruitgang te monitoren.

Wil je meer weten betreffende enkele van de tools of heb je een SEO specifieke vraag? Contacteer me hier.


Vriendelijke groeten

Xaveer Rumbaut, Marketing Technologist (en zot van SEO)

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Ontvang de laatste marketingupdates