SEO

BrightonSEO 2024 recap - 8 spraakmakende takeaways

Pieter Schillewaert
Geschreven door Pieter Schillewaert
7 min leestijd
16/05/24 11:30

BrightonSEO 2024, de hoogmis voor alle volgelingen van dat ene hogere doel, zoekmachineoptimalisatie. In de schaduw van een afgebrande pier brandt één vraag op ieders lippen: is SEO zoals we het kennen dood? En verrijst het dan binnenkort als een feniks uit haar as? Zijn SGE, AI, Reddit, YouTube, TikTok en vele andere opgaande sterren met hen, het nieuwe SEO-evangelie? Of blijft content zoals we het vandaag prediken, king? De SEO-angels van Invisible Puppy brengen jou de blijde boodschap van wat vele SEO-apostelen in twee dagen aan wijsheden over ons uitstrooiden.

In deze blog:

1.  Hoe zal SGE de SERP’s wijzigen?

SGE, ofwel Search Generative Experience, is het drieletterwoord dat momenteel vooral uitblinkt in onvoorspelbaarheid. SGE gebruikt generatieve AI om antwoorden op zoekopdrachten weer te geven met informatie die het samenraapt uit verschillende bronnen. De bedenking of het wel ooit ten volle de Google Search Labs zal verlaten, passeerde in Brighton de revue. Anderen maken zich dan weer sterk dat het er in de loop van Q2 of Q3 van dit jaar aankomt.

Het is dus maar de vraag of die samengevatte antwoorden met de komst van SGE de plaats steeds meer innemen van de featured snippets en de Q&A in de SERPs en daardoor uiteraard het aantal zero click searches verder doen stijgen. Op BrightonsSEO was sprake van mogelijks 25 à 30% minder clicks in de (organische) zoekresultaten.

Een andere aanname in het rijtje is dat het in de eerste plaats jongeren zijn die SGE actief zullen gebruiken, vanuit het idee dat ze sneller antwoorden willen (naast de andere kanalen waar ze vaak veel actiever zijn). Daar waar ‘ouderen’ dus wel nog zullen doorklikken in de SERP van Google, op zoek naar bijkomende informatie.

Wat we zeker weten is dat het momenteel nog niet meetbaar of zichtbaar is in Google Search Console of je met jouw content in SGE verschijnt.

Met de komst van dit nieuwe algoritme duwt Google website-eigenaars die meer websiteverkeer willen of zichtbaarheid in de SERP, verder richting SEA door de sponsored content boven de SGE-resultaten te plaatsen in de SERP.

Waar moet je met jouw website content extra aandacht voor hebben met de komst van SGE?

Informatieve, behulpzame content is key. Bij e-commerce blijft het belangrijk om in te zetten op video en afbeeldingen. Maar in elke context is het nuttig om kritisch te kijken naar je content. Welke vraag beantwoordt het of welk probleem lost het op waar je doelgroep mee zit?

Lever ook unieke content waarmee je je expertise toont. Vermijd zo veel als mogelijk om bestaande online content te herwerken zoals jouw concurrenten ook doen. Het EEAT-principe lijkt nog aan belang te winnen.

Welke rankingsfactoren blijven ook met SGE belangrijk?

Net zoals eerdere grote Google-updates, zal ook deze uiteraard de manier waarop Google websites beoordeelt en links evalueert veranderen. Volgens Marcus Tober van Semrush blijven de volgende rankingsfactoren belangrijk met de komst van AI:

  • Tekstrelevantie
  • Kwaliteit van de content
  • Long tail keywords
  • ‘Search intent’
  • Backlinks
  • Holistic content
  • Server response time en speed
  • User signals (combinatie van GA4, Google Chrome, Google Cloud, enz.)
  • Direct verkeer
  • Bounce
  • Pages per session
  • Session duration
  • Reviews

Maar dus niemand lijkt echt zeker of Google volledig klaar is en het allemaal zo’n vaart zal lopen. Als SEO’ers gaan we met de introductie van SGE meer dan ooit nodig zijn om de vertaalslag te maken naar wat buyer persona’s echt willen.

2. Search intent: audience first boven zoekmachine

BERT-algoritme

In 2019 kende het BERT-algoritme haar doorstart  in Google Search. BERT (bidirectional encoder representations from transformations) is een 'deep learning'-taalmodel dat vrij goed begrijpt wat je zoekintentie is. De context wordt mee in rekening gebracht, waardoor het model beter begrijpt waarnaar iemand op zoek is. De longtail-zoekwoorden worden dus steeds belangrijker.

Confirmation bias

Daarnaast is confirmation bias (voorkeur voor informatie die bevestigt wat je eigenlijk zelf al dacht) bij zoekopdrachten een interessant gegeven. De door Sarah Presch gepresenteerde case study toont heel sterk aan dat Google goed lijkt te capteren wat iemand wil lezen vanuit een al bestaande overtuiging. Je wordt met andere woorden door Google bevestigd in jouw mening. Zo kan Google perfect naargelang de zoekopdracht een featured snippet tonen die vertelt wat je wil lezen.

Category building

Ga op zoek naar nieuwe categorieën van zoekwoorden. Nog voor er een noemenswaardig zoekvolume is rond een topic, bouw je er een nieuwe content cluster voor op jouw website. Een buzzword dat in deze context meermaals viel: ‘topical mesh’. Opnieuw, meer dan ooit is het belangrijker om de persona’s te pleasen dan de zoekmachine.

Dat laatste doen we met zijn allen al genoeg, veelal te eenzijdig geïnspireerd door specialistische zoekwoorden tools die hun waarheid onder meer in zoekvolumes uitdrukken. Vraag dus nog dieper door bij jullie klanten wat hun doelgroep bezighoudt, tegen welke problemen ze  aanlopen, en zo voort.

3. Local SEO

Wist je dat 46% van de zoekopdrachten een lokale intentie hebben? Belangrijk genoeg dus om de essentie van wat hierover op BrightonSEO 2024 verteld werd, voor jou op een rijtje te zetten

Hoe beter scoren in local SEO?

  • Optimaliseer je Google Business Profiel met alle adresgegevens en openingsuren
  • Voeg je social mediaprofielen toe aan je Google Business Profiel
  • Reviews zijn heel belangrijk voor local SEO
  • Reageer altijd op reviews, het verhoogt je lokale vindbaarheid
  • Apple Maps als belangrijke tegenhanger van Google Maps niet vergeten

4. Google-first SEO wordt Google-focused SEO

‘Bovenal bemin één God’ , het eerste gebod van vele SEO-specialisten is met AI definitief getackeld. Google blijft tot nader order de oppergod, maar jongeren zoeken hun content voornamelijk elders. We wisten het dus al, maar SGE lijkt een extra duw te geven aan iedereen om effectief ook vanuit de niet-Google-kanalen de vindbaarheid en kwaliteit van content te optimaliseren. Wat uiteindelijk op haar beurt bijdraagt tot een betere zichtbaarheid in Google. Op BrightonSEO werden de voornaamste social media platformen in functie van SEO besproken.

YouTube en SEO

YouTube wint net als andere social networks ook als zoekmachine aan belang. Een ideale inspiratiebron om de zoekintentie van je doelgroep te begrijpen. En optimaliseren van je video’s op YouTube zorgt uiteraard ook voor een betere ranking in Google.

Wij onthouden de volgende drie vuistregels:

  • Doelgroep en interesses analyseren in YouTube zelf
  • Aandacht bij het uploaden van een video voor titel, beschrijving, thumbnail en transcript
  • De eerste 24u zijn cruciaal voor een YouTube video - deel ze via allerlei kanalen om views snel te doen stijgen.

Reddit en SEO

Google stuurt verkeer vanuit de SERP naar Reddit. Waar je uiteraard heel veel User Generated Content kan vinden. De term viel hierboven al, maar net doordat het om UGC gaat, weegt het EEAT-principe sterk door. Plaats zelf ook blogs op Reddit als een tegenwicht voor de AI-content.

TikTok en SEO

  • Ga op zoek naar longtail-keywords waarmee je een unieke positie verkrijgt en als expert wordt gezien
  • Vertrek vanuit je persona en ga op zoek naar wat jouw doelgroep interesseert, op wat ze zoeken, waarover ze praten
  • Let bv. op de comments die TikTok op basis van haar algoritme in het blauw heeft gezet en die doorlinken naar andere relevante content voor deze persona’s
  • Gebruik TikTok Trends zoals je dat al deed in Google Trends
  • Verder heb je bv. TikTok Search, maar via de AI assistant kan je op zoek gaan naar de laatste trends om van daaruit unieke en creatieve content te maken.

5. Wat is de impact van SGE op  branded zoekopdrachten in 2024?

SGE zal eerst de eigen verzamelde AI-info over een merk bovenaan de SERP zetten en pas daarna de zoekresultaten met link naar de website van het merk. Sommige merken zullen eventueel alsnog deze dans ontspringen, maar ook dat is nu nog niet geweten. Ook in dit verhaal zijn reviews belangrijk!

6. ChatGPT en SEO

In de talks rond ChatGPT bekroop ons veelal het gevoel dat automatisering uiteindelijk uitmondt in nog heel veel tussenstappen, wat niet wegneemt dat het een heel handig instrument is voor het helpen nadenken over mogelijke content-ideeën, maken van een contentplan, assisteren bij een zoekwoordenonderzoek, spellingscontrole op eigen geschrevent teksten, en zo voort.

Maar alles staat of valt met het schrijven van een goede prompt.

  • Geef context: over jouw business, doelgroep, enz.
  • Duidelijke instructies rond de taak
  • Input over wat het antwoord moet bevatten
  • Wat de tone of voice moet zijn: geef voorbeelden van hoe jouw content er vandaag uitziet

Belangrijk: ChatGPT denkt niet in woorden maar in tokens. Geef mee hoeveel zinnen de tekst moet bevatten.

Google heeft gesteld dat niet zozeer AI-geschreven content wordt afgestraft, wel slechte content.

Indien je ChatGPT zonder prompt vragen stelt, krijg je uiteraard ook algemene, weinig unieke antwoorden terug. Vandaar, als je het gebruikt, neem de tijd om elkaar beter te leren kennen vooraleer je tot de grote vragen komt. Opnieuw hetzelfde verhaal, een unieke prompt helpt je mee op weg om tot unieke content te komen.

En wat we ook nog meenemen is dat bij copywriting de belangrijkste data bij de copywriter zelf zitten. De ‘human touch’ van iemand die in het echte leven staat  zal toch nog nog het verschil maken om goede copy van minder goede te onderscheiden.

7. SEO-strategie

Denk goed na over de wisselwerking van SEO en SEA bij je strategie. Zo kan je met je SEO richten op de informatieve zoekopdrachten en met SEA op de transactionele zoekopdrachten.

8. SEO-data

Aan data geen gebrek. De talks rond data scraping en data-extractie inspireerden ons om in de nabije toekomst nog meer in deze wereld te duiken en bijvoorbeeld gerichter met tools als XPath en Regex specifieke data uit Screaming Frog te filteren. Bijvoorbeeld om mogelijkheden te verkennen voor internal linking: 

  • Het beschrijft hoe je met Xpath een custom extraction kan doen waarmee gezocht wordt naar paragrafen die het trefwoord bevatten dat je als ankertekst wilt gebruiken. Zo kan je heel snel door honderden blogpagina’s gaan op zoek naar mogelijkheden om te linken naar bv. een categoriepagina rond dat keyword.
  • Je kan nog een stap verder gaan en alleen paragrafen retourneren die nog niet naar je doelpagina linken.
  • De volledige talk How to create XPaths for almost any Custom Extraction van David Gossage voor wie het zelf ook wil proberen.

Heb jij na het lezen van dit alles zin gekregen om jouw website op het vlak van SEO te optimaliseren? Contacteer onze SEO-experten voor een SEO audit, wij helpen jullie graag verder.

Ontvang de laatste marketingupdates