De iOS 17 update van Apple is uit! Dit moet je weten:

Geschreven door Jeroen Meuleman
2 min leestijd
2/10/23 8:00

De nieuwste iOS 17-update van Apple heeft performance marketing op zijn kop gezet. De reden? In de nieuwe wijziging worden click ID's verwijderd. Deze kleine, maar cruciale stukjes informatie zijn essentieel voor het meten van de effectiviteit van online advertenties. Ontdek hier hoe je jouw marketingstrategie kunt aanpassen aan deze veranderingen.

Wat is de iOS 17 update?

De grote iOS 17-update van het Apple-besturingssysteem staat in het teken van privacy. Met de wijziging zorgt Apple ervoor dat het risico op het verzamelen van persoonlijke gegevens zonder toestemming van de gebruiker wordt verminderd.  

Hoewel we privacy altijd toejuichen, is één onderdeel van de update nadelig voor marketeers: click ID's in advertentiecampagnes worden verwijderd voor mensen die surfen via de private browsing modus. 

Deze click ID's zijn unieke identificatiemiddelen die worden gebruikt om individuele klikken van gebruikers op online advertenties te volgen en te koppelen aan conversies. Zo geeft Meta standaard “fbclid” mee in de URL en Google bijvoorbeeld “gclid”. 

Nadeel: rapporteren wordt moeilijker 

De impact van deze verandering op rapportage binnen performance marketing is significant. Zonder click ID's kan je niet langer nauwkeurig meten welke advertenties of campagnes hebben bijgedragen aan conversies op hun websites. Ook het adverteren via vergelijkbare doelgroepen (lookalikes) en retargeting campagnes komt zo in het gedrang. 

Voorlopig treft de verwijdering van click-ID's enkel mensen die via de private browsing modus surfen, iets wat gelukkig zelden gebruikt wordt. Maar volgens ons is het een kwestie van tijd voor Apple dit breed uitrolt. 

Er zijn oplossingen

Gelukkig zijn er enkele alternatieve (en preventieve) benaderingen die je kan overwegen om de impact van deze verandering te minimaliseren:

1. Gebruik UTM parameters

Anders dan click-ID's, zijn UTM parameters wel degelijk nog unieke identifiers die Apple toelaat. Zo kan je dus nog steeds effectief sessies en conversies te volgen op campagneniveau in Google Analytics 4.

Een fijne bonus daarbovenop: je kan er doorgaans meer informatie in kwijt dan wat click-ID's doorgeven. Bovendien vraagt het een minimale inspanning als je ze dynamisch instelt. Een voorbeeld voor Facebook advertenties:

utm_source=&utm_medium=paid-social&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=

2. Bouw een first-party data strategie

Toegegeven, deze oplossing vergt meer tijd en werk dan enkele UTM parameters. Wat een first-party strategie betekent, is dat je actief gegevens van je eigen websitebezoekers verzamelt en analyseert om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van jouw doelgroep.

Moedig gebruikers daarom aan om toestemming te geven voor het volgen van hun activiteiten. Via consent mode-tools kunnen gebruikers expliciet toestemming geven voor het delen van hun gegevens voor advertentiedoeleinden.

Maar voor je hieraan kan beginnen is een grote denkoefening noodzakelijk. Informeer je dus grondig!

3. Zet serverside tracking op

Het implementeren van server-side tracking kan je helpen om onafhankelijk te worden van browsergebaseerde trackingmethodes en nog steeds op een effectieve manier gegevens te verzamelen. Zeker als je enhanced conversions instelt, zodat je ook accuratere resultaten kan bekomen. 

iOS 17-update in een notendop

Hoewel de iOS 17-update gevolgen heeft voor performance marketing, kan je met de juiste strategieën en tools nog steeds effectief meten, analyseren en optimaliseren. Het gebruik van UTM parameters, het verzamelen van first-party data en het verkennen van nieuwe trackingmethodes zijn dus cruciale stappen om privacy proof te blijven presteren.

Niet alles duidelijk of wens je meer informatie? Stuur ons een bericht.

Ontvang de laatste marketingupdates