YouTube ads voor beginners: hoe adverteren op Youtube?

Geschreven door Thibaut Desseyn
7 min leestijd
8/10/23 10:43

Als lineaire TV dood is, dan is YouTube springlevend. De nummers van YouTube liegen er niet om. Het is de tweede grootste zoekmachine na Google met meer dan 2 miljard actieve gebruikers. 50 miljoen van de gebruikers zijn content creators die dagelijks gemiddeld 576.000 uur video’s uploaden. Met andere woorden: YouTube is gigantisch!

 

Ben je al overtuigd? In deze blog vertel ik je waarom YouTube een sterk medium kan zijn bij het online adverteren en welk type ads je kan inzetten. 

5 redenen waarom adverteren op YouTube loont

1. Het bereik van YouTube is gigantisch en uniek

YouTube heeft het hoogste bereik van mensen tussen de 18 en 49 jaar ter wereld. Geen enkele televisiemaatschappij doet het beter. YouTube is bovendien een uniek kanaal omdat er 2 verschillende doelgroepen actief zijn: enerzijds mensen die informatie zoeken en anderzijds mensen die sociale interactie zoeken.

2. YouTube beïnvloedt het koopgedrag

Studies tonen aan dat YouTube content een significante impact heeft op het koopgedrag van de gebruiker. Volgens het YouTube Insights Report zijn 66% van de beauty aankopen, 72% van de auto aankopen en 62% van de smartphone aankopen beïnvloed door het bekijken van YouTube video's. Dit medium speelt voor veel sectoren duidelijk een belangrijke rol in het beslissingsproces van de consument.

3. De resultaten van YouTube ads zijn gemakkelijk te meten

Om je advertentiestrategie zo efficiënt mogelijk te runnen, heb je goede metrics nodig. Bij YouTube beschik je over alle informatie: vertoningen, kosten, budget, doelgroep, hoe lang mensen gemiddeld naar je video kijken... Aan de hand van deze metrics kan je nagaan hoe goed je advertentie scoort en beschik je over de nodige insights om je strategie aan te passen en je advertentie te optimaliseren. 

4. Je kan je doelgroep heel gericht targeten

Het heeft geen zin om je advertentie te tonen aan mensen die geen interesse hebben in je product of dienst. Via YouTube ads  kan je personen targeten op basis van leeftijd, geslacht, interesses. Het is ook mogelijk om te targetten op mensen die affiniteit vertonen met je product of dienst. Bijvoorbeeld op basis van andere video’s die ze hebben bekeken. Met de juiste instellingen kan je je advertentie enkel vertonen op de YouTube kanalen die jij wil.

5. Hoge ROI

Recente analyses tonen aan dat adverteren op YouTube een hogere ROI heeft dan adverteren op televisie. Dit toont aan hoe effectief deze advertenties kunnen zijn.

Soorten YouTube advertenties

YouTube heeft  verschillende advertentietypes, maar hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste:

  1. Trueview ads
  2. Non-skippable video ads
  3. Bumper ads

Type 1 YouTube Ads: Trueview Ads

TrueView ads zijn “skippable” YouTube advertenties die weergegeven worden aan het begin van video’s. Ze zijn ideaal voor mensen die willen starten met adverteren. 

Het is een kostenefficiënte wijze om te adverteren op YouTube. Je betaalt namelijk enkel als:

  • Je advertentie langer dan 30 sec wordt afgespeeld
  • De video volledig afgespeeld is
  • Iemand op een Call To Action klikt

Trueview ads kan je “skippen” na 5 sec. Hierdoor verspil je geen geld aan mensen die geen interesse tonen in jouw product.

YouTube heeft 2 soorten Trueview ads:

Video Discovery ads

Video discovery ads worden weergegeven op de homepage van YouTube, zoekresultaten en gerelateerde video’s bij de videopagina.

Discovery ads tijdens het uitvoeren van een zoekactie:

Voorbeeld Video Discovery ads

 

Display advertentie die gerelateerd is aan de video van de bezoeker:

Voorbeeld Display advertentie

 

Wanneer een gebruiker op de advertentie klikt, verschijnt er een banner op de bestemmingspagina:

YouTube banner voorbeeld

 

In-stream advertenties

Trueview in-stream advertenties spelen af aan het begin van de video. Gebruikers hebben de keuze om de video te “skippen” nadat ze 5 seconden gekeken hebben. Met in-stream advertenties kan je verschillende call to actions en teksten toevoegen aan de video.

In-stream advertenties

 

Welk verhaal vertel je in je Trueview advertentie?

Met Trueview campagnes kan je veel verschillende verhalen vertellen. Gouden tip: probeer geen standaard promotiecampagne te voeren. De kijkers kunnen namelijk je advertentie onmiddellijk “skippen”, dus je moet ze een reden geven om te blijven kijken. Advertenties die puur product focused zijn zullen minder goed scoren. 

Wat kan je wel doen? Vertel een verhaal. Mensen houden van verhalen waar zich zich mee kunnen identificeren. Entertainment is belangrijk, want dat is één van de hoofdredenen waarom mensen op Youtube actief zijn. Hierop inspelen en vanaf de eerste seconde een duidelijke, pakkende en overtuigende boodschap naar voren brengen, verhoogt de kans dat je YouTube ad niet meteen weg geklikt wordt. .

YouTube campagnes analyseren

Met TrueView advertenties kan je tonnen informatie krijgen over de prestaties van je advertentie. Door gebruik te maken van Google Ads kan je aan de hand van Youtube account manager het aantal uitgekeken video’s, gedeeltelijk bekeken video’s, channel abonnementen, click through rates, views via gedeelde content en views verbonden aan andere content van je merk meten. Op die manier krijgen adverteerders bijzonder nuttige inzichten in de prestaties van hun video’s waardoor ze het budget veel slimmer kunnen inzetten. 

Type 2 YouTube advertenties Non-skippable video ads

Sommige In-stream videos zijn niet “skippable”. Deze YouTube advertentievideo’s worden afgespeeld in het begin, in het midden of op het einde van een video. Ze worden ook Preroll advertenties genoemd en kunnen tussen de 15 en 20 seconden lang zijn.

Hieronder vind je een voorbeeld van een non-skippable videoadvertentie terug die afspeelt vóór de gekozen video:

Voorbeeld Non-skippable video ads

 

Er zijn ook non-skippable advertenties die afspelen in het midden van een video. Ze verschijnen enkel als de video langer dan 10 minuten duurt:

Non-skippable video ads voorbeeld 2

 

Welk verhaal vertel je in een non skippable video?

Aangezien Preroll videos niet “geskipped” kunnen worden, voorzie je ze best van een duidelijke call to action zodat je de aandacht van de kijker naar de actieknop brengt. Moedig met je video de gebruiker aan om op de advertentie te klikken door eventueel iets terug te geven. Lanceer je een nieuw product of heb je een groot event waarvoor je inschrijvingen wil genereren? Een preroll advertentie is hier de geschikte methode voor.

Hou in het achterhoofd dat YouTube deze advertenties verkoopt op basis van PPC (pay per click). Zorg er dus voor dat iedere klik telt.

Type 3. Bumper ads

Als laatste hebben we bumper advertenties. Dit zijn de kortste advertenties die YouTube aanbiedt. Een bumper advertentie mag maximaal 6 seconden lang zijn. Deze advertenties worden automatisch weergegeven na een video als de gebruiker nog geen volgende video gekozen heeft.

In 6 seconden kan je natuurlijk niet veel vertellen. Laat bumper advertenties deel uitmaken van een grotere campagne. Probeer in die 6 seconden vooral je merk goed te positioneren.

Welk verhaal vertel je in Bumper ads?

Het doel van bumper ads is vooral om op korte tijd de aandacht te trekken. Wil je een product of dienst introduceren? Leg de focus dan meteen op de unieke voordelen, wat je product/dienst net zo goed maakt. Een aanbieding of korting naar voren brengen is ook een goed idee bij dit type publiciteit. Je geeft geïnteresseerden al meteen een extra trigger om je product/dienst te testen. 

Voorbeeld bumper ad

YouTube Ads voor beginners: hoe begin je eraan?

Stap 1: Maak een Google Ads account

Heb je nog geen Google Ads account, maak er dan één aan. Je kan niet adverteren op YouTube zonder Google Ads account, want je hebt het nodig om je campagnes op te maken en de resultaten op te volgen. 

Stap 2: Verbind je YouTube kanaal 

Je YouTube kanaal moet gekoppeld worden aan je Google Ads account. Op die manier kan je je advertenties beheren vanuit hetzelfde platform. 

Stap 3: Bepaal je doelstelling 

Bedenk wat je wil bereiken met je YouTube advertenties: meer merkbekendheid, websitebezoekers, abonnees op je kanaal of verkopen? Je doelstelling bepaalt het type advertentie en de doelgroep die je aanspreekt. Gouden tip: het is geen goed idee om meteen op alle doelstellingen te focussen. Wat je wel kan doen, is een overkoepelende strategie op poten zetten waarbij elk medium een specifiek doel voor ogen heeft. Is je bedrijf nog niet zo bekend? Focus dan eerst op naamsbekendheid en probeer nog niet meteen te verkopen. 

Stap 4: Creëer je campagne 

Maak een nieuwe campagne aan in je Google Ads account. Kies voor “video” als campagnetype en volg de instructies om de verdere specificaties in te stellen (budget, planning, targeting…) 

Stap 5: Kies je advertentietype 

Selecteer het type advertentie dat het best past bij je doelstelling. Skippable of non-skippable, een video discovery ad of een bumper ad. 

Stap 6: Creëer je advertentie 

Maak je videoadvertentie met behulp van creatieve software. Zorg ervoor dat de video relevant, aantrekkelijk en duidelijk is. Hou rekening met de beperkte duur van je advertentie, vooral bij bumper ads die maximum 6 seconden duren. 

Stap 7: Kies je doelgroep

Kies de doelgroep die je wil bereiken met je advertenties. Er zijn verschillende targetingopties zoals demografische gegevens, interesses, zoekwoorden, locaties, etc. 

Stap 8: Stel je biedingen in 

Bepaal hoeveel je bereid bent te betalen voor je advertenties. Er zijn verschillende opties zoals kosten per klik (CPC) of kosten per weergave (CPV). De kosten hangen af van je doelgroepgrootte en doelstelling, maar met een dagbudget van ongeveer €10 bereik je tussen de 30 en 100 mensen. 

Stap 9: Lanceer je campagne 

Wanneer je alles hebt opgezet, controleer dan nog eens alle instellingen en bekijk zeker de voorbeeldweergaven. Ziet alles er goed uit? Dan is je campagne klaar om live te gaan.

Stap 10: Monitor en optimaliseer 

Volg de prestaties van je advertenties regelmatig in je Google Ads account. Hoeveel weergaven, kliks en conversies genereer je? Geef je niet te veel budget uit voor heel weinig resultaat? Wil je met je campagne vooral websitebezoekers genereren, maar haal je amper kliks binnen, bekijk dan even of je niet beter een andere doelstelling kiest of als er iets gewijzigd moet worden aan je instellingen en/of advertentie. 

Adverteren op YouTube met de hulp van Invisible Puppy

De meerwaarde van YouTube advertenties is dus niet te onderschatten. Mits de juiste performance marketing strategie kunnen ze heel wat betekenen voor je bedrijf. 

Klinkt het veelbelovend om aan de slag te gaan met YouTube, maar twijfel je nog wat de beste strategie is voor jouw bedrijf? Of heb je misschien al een campagne lopen, maar blijvende resultaten uit? We horen graag hoe we je kunnen helpen! 

Ontvang de laatste marketingupdates