Take it personally: Artificial Intelligence als personalisatietool

Geschreven door Invisible Puppy
5 min leestijd
19/06/19 10:40

personalised desk

Artificial Intelligence, ofwel AI, wordt efficiënt ingezet in verschillende industrieën. Niet onlogisch: zo is AI in staat gegevens van klanten en hun gedrag te analyseren en daarop voorspellingen of aanbevelingen te doen. In België maken o.a. Colruyt Group en Proximus gebruik van IBM Watson om slimmer, en vooral persoonlijker, te communiceren met hun doelgroep. In deze blog ontdek je een overzicht van alle personalisatie opportuniteiten die AI kan bieden voor je organisatie.

De uitdaging die personalisatie heet 

Een van de grootste uitdagingen waar marketeers anno 2019 mee te kampen hebben, is ongetwijfeld het personaliseren van de klantbelevingen binnen hun scala aan kanalen. Klanten verwachten meer dan ooit unieke én op maat gecreëerde content op basis van hun online gedrag. Hoewel gepersonaliseerde content en e-mails niet nieuw zijn, blijft het bereiken van de juiste doelgroep vaak nog lastig.

Om die gepersonaliseerde klantbeleving toch te leveren, kan Artificial Intelligence een antwoord bieden aan marketeers. IBM meent namelijk dat AI-systemen leren uit elke interactie met de consument. Zo maken die het mogelijk om de juiste content in de juiste context aan de juiste consument te bieden aan de hand van hun voorgaande interacties met het merk.

Zo is die hyperpersonalisatie zoals IBM het zelf noemt, gebaseerd op voorspellingen van gedragspatronen van de consument en minder op de vooraf manueel gedefinieerde klantsegmenten. Artificial Intelligence zorgt uiteindelijk voor een uiterst nauwkeurige segmentatie.

 

                                       

 

Hoe meer we als marketeers te weten kunnen komen over onze klant als individu, hoe beter. Episerver, een leverancier van digitale marketingplatformen, noemt dat ook wel de ontwikkeling naar een single customer view. Daarbij vormen gigantische datasets geen struikelblok meer en is informatie in realtime beschikbaar. Dankzij Artificial Intelligence gaan we over van wat we denken dat de consument ‘wel zou willen’ naar de juiste voorspelling van wat de consument ‘hoogstwaarschijnlijk wil’.

 

Artificial Intelligence in digitale marketing 

Een ander voordeel van Artificial Intelligence is dat het personalisatie eveneens mogelijk maakt op grote schaal. Aangestuurd door realtime informatie zorgen zij samen voor een nog betere klantervaring. Om dat alles te verwezenlijken, wordt vandaag AI al in heel wat digitale marketing toepassingen gebruikt. De whitepaper van Episerver Insights somt volgende drie belangrijke items op:

 

         1. Aanbevelingen

Waar vroeger aanbevelingen voor nieuwe producten of content vooral gebeurden op basis van vermoedens en eerdere ervaringen, kan dat nu met Artificial Intelligence veel gerichter. Daarom zijn aanbevelingen ongetwijfeld een van de meest gekende AI toepassingen van personalisering. Dankzij de gigantische databron waar AI informatie uit put, is het mogelijk om producten en content aan individuen te linken.

            Voorbeeld gepersonaliseerde emailmarketing                                             Foto: Voorbeeld van gepersonaliseerde e-mailmarketing. Bron: www.recombee.com

 

         2. Landingspagina's

Door personalisatie in landingspagina’s te integreren, wordt een extra schepje relevantie voor de consument toegevoegd. Een ware boost van de conversie, zeker wanneer leads via verschillende bronnen op de landingspagina’s terechtkomen. Door de volgorde van producten op de landingspagina’s aan te passen op maat van de bezoeker, uitgaande van het voorspelde gedrag, verhoogt de kans op organische bezoekers.

Personalisatie Amazon landingspagina

             Foto: Voorbeeld van personalisatie op een landingspagina op basis van vorige aankopen en zoekgedrag. Bron: Pinterest

 

         3. Zoekopdrachten

Bezoekers die gebruik maken van de zoekbalk op je website, formuleren zeer gericht hun noden. Dat is heel waardevol voor je conversies: hoe beter jij op hun zoekintenties kan inhaken, hoe makkelijker het ook wordt om je conversies te verhogen. Met AI worden die on-site zoekopdrachten nòg een pak interessanter. Door zoekfilters te implementeren, kan AI zoekopdrachten zo uitgebreid personaliseren. Jij content, en je klant content!

Artificial Intelligence maakt het eveneens mogelijk om een beter zoekresultaat te bieden op basis van de ingegeven zoekopdracht. Een betere match tussen de verwachting van de gebruiker en het effectieve resultaat zorgt bovendien voor een betere click trough rate (CTR) en meer kwalitatieve bezoekers. 

 

Voorbeeld zoekopdrachten .                                                             

                                                                Bron: Personyze.com

 

Voorbeeld zoekfilters

Eveneens binnen content marketing kan personalisatie gesteund door AI een antwoord bezorgen op een aantal cruciale vragen zoals: bieden we deze bezoeker een brand video aan of andere rich content om te laten converteren? Of willen mensen die naar een bepaalde term zoeken productspecificaties krijgen of eerder user generated content?

Daarnaast is er op gebied van (digitale) advertenties nog heel wat potentieel voor Artificial intelligence weggelegd. Gepersonaliseerde advertenties door middel van gezichtsherkenning is daar een voorbeeld van.

Digitale advertenties in de supermarkt bijvoorbeeld, maken daarvoor gebruik van algoritmes die geslacht, leeftijd en context van de bezoeker kan herkennen. Aan de hand van deze informatie worden alleen relevante advertenties getoond. Zo kan het systeem opmerken of de consument een baby vasthoudt of met een hond rondloopt. Vervolgens wordt er reclame getoond voor babykleding of hondenvoer.

Dergelijke technieken maken het onder andere mogelijk om in een winkel jouw favoriete product of merk af te prijzen. Een handige toepassing op op korte termijn meer omzet of marktaandeel te verwerven.

Hoe de technologie achter gezichtsherkenning werkt, kan je in deze video bekijken.


Algoritmes als enig ingrediënt voor succesvolle personalisatie?

Hoewel de eerder besproken tools en apps voor personalisatie vandaag al beschikbaar zijn, staan ze wel nog in hun kinderschoenen. Wanneer het op gebruik van systemen met algoritmes aankomt, zoals bij AI, is het belangrijk te weten dat het gebruik ervan vrij complex is. Er is weinig inzicht in wat werkt en waarom.

Combinatie mens en machine De combinatie van mens en machine zal de beste resultaten opleveren. Marketeers hoeven dus niet meteen te vrezen voor hun job, joepie!

Hoewel de algoritmes het ‘zware werk’ doen door de realtime voorspellingen steunend op alle beschikbare data en die te vertalen in product- of content suggesties, behouden marketeers wel nog altijd de controle. Bijvoorbeeld inzichten halen uit veranderend consumentengedrag of KPI’s bepalen, zijn (nog) niet voor de algoritmes weggelegd.

Het opbouwen van onder meer merkloyaliteit is een ander voorbeeld hiervan. Empathie, creativiteit en probleemoplossend denken zijn zaken die AI op dit moment nog niet kan en dus nog toebehoren aan het menselijk brein.

De succesformule voor personalisatie bestaat er dus in de expertise van de marketeers te combineren met de algoritmes van Artificial Intelligence. Die combinatie maakt het mogelijk om relevante en customer centric experiences te leveren zoals nooit te voren.

Samen leiden ze tot een verbeterde (online) klantervaringen met hogere conversies en een verhoogde betrokkenheid bij je klanten. Een goede ervaring met je product of merk, blijft nog altijd het beste visitekaartje om je mee te onderscheiden van de concurrentie.

  

Benieuwd of AI eveneens voor jouw bedrijf iets kan betekenen? Of weet je niet altijd even goed hoe je jouw doelgroep gericht kan bereiken? Neem gerust contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden die het beste bij jou passen.   

 

 

Kimberly 

 Twenty thoughts before noon 2019 

Ontvang de laatste marketingupdates