Houd je contentkalender wekenlang gevuld!
Om vandaag op te vallen op sociale media is een goed en relevant contentmarketing plan een must! Strategie en doelstellingen zijn hierbij essentieel, maar ook frequentie en consistentie zijn niet onbelangrijk. Zit jij ook met de handen in het haar omdat je niet weet wat te posten? Met deze handige gids hou jij je contentkalender wekenlang optimaal gevuld.
Vooraleer je start...
Bepaal (en vooral ken) je doelgroep
Leg buyer persona's vast. Deze brengen het archetype van een type klant of segment in beeld. Inclusief hun goals, motivaties, struikelblokken en favoriete (online) kanalen. Niet onbelangrijk om te weten waar je met welke boodschap aanwezig moet zijn of hoe je je tone of voice bepaalt.
Idealiter zijn je buyer persona's onderbouwd met klantenonderzoek (via enquêtes, informatie van je sales...) i.p.v. assumpties en brengen ze zowel huidige als gewenste klanten in kaart.
Op basis van hun noden en de informatie die jij wil vertellen, kan je de content van je posts gaan bepalen. Is er een overlapping tussen wat de klant wil en wat jij wil? Bingo! Dat is de ideale content.
De stappen voor een goed contentplan
De hoofdvraag van deze blog is natuurlijk hoe je die contentkalender nu goed en efficiënt kan vullen. Dit staat er je nog te doen: je onderwerpen bepalen en deze netjes samenbrengen. Maar hoe pak je dit aan?
1. Breng thema's in kaart waarover je wilt communiceren
Het geheim van een contentplan zit in de consistentie ervan. Over welke terugkerende hoofdthema's wil je communiceren? Leg er een 4 à 6-tal vast. Voorbeelden zijn:
- Het bedrijf in de kijker (jubileum, productieproces, mijlpalen, samenwerkingen...)
- Actua (trends, opiniestukken, wetgeving...)
- Expertise (opleidingen van werknemers, tutorials)
- Waarden van het bedrijf (duurzaamheid, teamcultuur, innovatie...)
- Assortiment
- Employer branding
- Fun content (behind-the-scenes, polls, top topicals...)
Dit hoef je overigens niet alleen te doen. Trommel een aantal collega's op (bij voorkeur niet alleen van Marketing, maar ook van Productie, HR of Sales) en organiseer een brainstorm.
Dit is een voorbeeld voor een van onze klanten:
2. Verzamel topics per thema
Na het eerste deel van de brainstorm (reken 20 minuten) ga je over naar het tweede deel van de brainstorm (maximaal 60 minuten): het verzamelen van topics die onder elk thema passen. Hierbij komt de expertise van elke afdeling tot zijn recht.
Enkele invalshoeken:
- Informeren
- Inspireren
- Helpen
- Onderwijzen
- Overtuigen
- Entertainen
Kies je bijvoorbeeld voor het thema "assortiment", dan zou je kunnen spreken over product van de maand, de favorieten van je medewerkers, het onderhoud, sfeerbeelden van het gebruik, testimonials, nieuwe producten, het productieproces, vragen die vaak terugkeren...
De bedoeling is om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen in een longlist. Geen idee is te gek. Zorg wel dat grotere brainstormgroepen gesplitst worden in kleinere groepjes, waarin elke groep 2 thema's toegewezen krijgt en daarna doorschuift en voort borduurt op de ideeën van een andere groep.
Het kan zijn dat je op het einde van de brainstorm merkt dat er andere mogelijke thema's ontstaan of een hoofdthema die je eerder had bepaald, wegvalt. Dat is geen probleem: zo bereik je over alle afdelingen heen een consensus dat iedereen tevreden stemt.
3. Deel je topics in naar haalbaarheid
Maak een shortlist van je topics die je indeelt naar haalbaarheid volgens praktische uitvoering en frequentie.
Video's zijn misschien te duur of moeilijk zelf te produceren, infographics of doorsnee visuals dan weer niet. De favoriete producten van je medewerkers kunnen ook moeilijk te verzamelen zijn, terwijl je in Google Analytics kan zien welke producten deze maand het best verkocht hebben.
Frequentie wijst dan weer naar hoe vaak je elk onderdeel aan bod wilt laten komen. Lukt het om je blog of cases maandelijks in de verf te zetten, of kan je de frequentie opdrijven naar tweewekelijks?
4. Bepaal de timing, workflow en verantwoordelijkheden
Je kan zoveel creatieve posts bedenken als je wil, ze moeten nog effectief uitgevoerd worden ook! Voorzie daarom content guidelines en een duidelijke rolverdeling van de personen binnen je bedrijf. Wie moet of mag wat soort content posten? Zijn er bepaalde manieren waarop dit moet gebeuren? Een heldere workflow zal je efficiënter helpen werken.
Misschien dat je een WhatsApp groep voor sales kan opzetten waarin ze foto's delen?
5. Start met plannen
Er zijn voldoende planners waarmee je je content kan inplannen. Denk aan Facebook Creator Studio (voor Facebook én Instagram), Hootsuite, Buffer, Falcon...
Maar zeker bij de eerste maanden is een goede oude Excel voor je contentplan evenveel waard. Zo bewaar je makkelijker de controle over de afwisseling tussen je thema's.
Handige velden zijn:
- Datum: orden alles zoals in een gewone kalender op dag en datum.
- Hoofdthema: vul eerst de hoofdthema's in voor een volledige maand, dan pas je tekstjes.
- Format: specificeer of het gaat om foto's, links, video's, gifs... en wissel regelmatig af
- Kanalen: zorg dat er wekelijks minstens één keer iets staat op elk kanaal
- Copy: geef in kernwoorden aan waarover je het wilt hebben en vul dan finaal aan
Je kan extra kolommen toevoegen met de status, opmerkingen of je benodigdheden zoals de link die bij de post hoort. Zoals in dit voorbeeld:
Zorg steeds voor een mooie afwisseling tussen geplande posts en ad-hoc posts. Je maakt het jezelf veel makkelijker om voor één maand zoveel mogelijk klaar te zetten, maar wel voldoende ruimte te laten voor ad-hoc zaken.
6. Heb aandacht voor relevante content van buitenaf
Als je niet weet waarover je moet schrijven, zal je kalender ook niet ingevuld raken. Probeer je inhoud daarom zo goed mogelijk af te stemmen op wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Daarvoor moet je niet steeds het warm water uitvinden. Enkele ideeën:
- Top Topicals
Belangrijke, jaarlijkse gebeurtenissen of inhakers met betrekking tot jouw business of feestdagen. Misschien dat jullie met het team twee verschillende kousen dragen tijdens Wereld Downsyndroomdag? Of dat jullie aperitieven op Kerst? - Evergreen content
Artikels of video's die je altijd kan inzetten, ongeacht het moment. Deze blog is al meermaals gedeeld geweest op onze kanalen :-) - Curated content
Niet alle content moet van jezelf komen. Deel posts van volgers, zaken die te maken hebben met je bedrijf, nieuwsartikels of publicaties in tijdschriften die aansluiten bij jouw onderwerp, recente samenwerkingen...
7. Experimenteer en stuur bij
Test een aantal topics of formats uit, zoals quotes, visuals, blogs, video’s… Kijk na een tijdje wat goed en minder goed werkt en stuur aan de hand van deze informatie bij.
Blijf creatief!
Om zelf voldoende materiaal te hebben om mee te werken, kan je altijd kijken bij andere bedrijven in jouw sector hoe zij het doen. Zit je eigen creatieve geest toch even vast? Ga eens te rade bij collega’s, een content kalender is namelijk niet iets dat je op je eentje moet volstouwen..
Last but not least wil ik toch nog even de 20/80 vuistregel benadrukken. Hou bij de brainstorms en researchsessies rekening met het feit dat 80% van je post ervoor dienen om je doelgroep te inspireren. Probeer product-focused posts te beperken tot slechts 20% van je content.
Ziezo, ik hoop dat je hiermee weer op weg kan en je contentkalender kan invullen met leuke en inspirerende posts! Toch vragen? Neem dan zeker een kijkje op onze Puppy Academy.
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts