Zet in 3 stappen GTM e-commerce tracking in GA4 op

Geschreven door Thibaut Desseyn
5 min leestijd
9/11/21 11:45

Een juiste e-commerce tracking setup is essentieel voor jouw webshop. In deze blog leer je hoe je de “Google Enhanced E-commerce” data layer kan aanwenden om e-commerce data in GA4 te krijgen. 

LET OP: je website moet Enhanced E-commerce ondersteunen om deze set-up te ondersteunen.

Wat is Google Enhanced E-commerce?

Google Enhanced E-commerce is een datalayer gemaakt voor Universal Analytics (de vorige Google Analytics versie) die zorgt dat e-commerce data zoals product impressies, verkoop data, promoties, etc... doorgestuurd worden naar je Google Analytics.

Wie momenteel gebruik maakt van e-commerce tracking in zijn Google Analytics, zal dat in bijna alle gevallen doen via het Google Enhanced E-commerce protocol. 

Waarom geen e-commerce GA4?

Naast Enhanced E-commerce heeft Google een nieuw protocol uitgewerkt die ze simpelweg “e-commerce (GA4)” doopten. Deze nieuwe versie bevat enkele aanpassingen vooral te vinden in de events. 

Om e-commerce data in GA4 te krijgen zijn er dus 2 oplossingen:

  1. We voegen een nieuwe datalayer toe voor GA4
  2. We vertalen de Enhanced E-commerce datalayer naar GA4

In dit artikel kiezen we voor keuze 2. We vertalen de reeds bestaande datalayer naar GA4. We hebben hier enkele goede redenen voor:

  1. Geen extra development kosten om een nieuwe datalayer te ontwikkelen.
  2. We willen dat onze e-commerce data nog altijd in UA binnenkomt.

Hoe pakken we dit aan?

  1. We maken een nieuwe GA4 property aan
  2. We installeren de EEC products van Simo Ahava
  3. We capteren de data uit Enhanced E-commerce en sturen deze door naar GA4

Stap 1: maak een GA4 property aan

Ben je al in het bezit van een GA4 property dan mag je gerust deze stap overslaan.

Om een nieuwe GA4 property aan te maken, gaan we naar Google Analytics. Als je links onderaan op het tandwieltje "beheerder" klikt, zie je het volgende overzicht:

Pasted Graphic 14 kopie.jpg

Klik vervolgens op de installatieassistent voor Google Analytics 4 en daarna "aan de slag". Vervolgens kies je voor "property aanmaken".

Pasted Graphic 15.png

 

Stap 2: installeer de template van Simo Ahava

Om de gegevens uit de Enhanced E-commerce datalayer te halen, maak je best gebruik van een variable template. Hoe dat in z'n werk gaat, lees je hier

Klik op de linkerkolom op "variables" om een nieuwe variable aan te maken. Scroll vervolgens naar beneden en klik op "new". Om de template te selecteren, selecteer je “Discover more variable types in the Community Template Gallery.

Pasted Graphic 1 kopie.jpg

Rechts bovenaan zie je een vergrootglas waar je kan zoeken naar de template van Simo Ahava. Selecteer dan “EEC Products -> GA4 items” en klik op "add to workspace". Geef dit nadien de naam “EEC - GA4”.

Pasted Graphic 2 kopie.jpg

Stap 3: stel tags in

Voor een basis e-commerce set-up gaan we volgende events opzetten:

  • view_item
  • add_to_cart
  • purchase
  1. View item

Ga naar tags en klik vervolgens op "new". Kies voor “Google Analytics: GA4 event” onder tag navigation.

Pasted Graphic 22 kopie.jpg

Nadat we onze configuratie tag gekozen hebben, geef je als event: “view_item”. Let erop dat je deze term correct overneemt (alles in kleine letters), anders zal je event niet zichtbaar zijn in GA4. 

De parameter naam is: “items". Als value kiezen selecteren we de EEC - GA4 variabele die we daarnet aangemaakt hebben.

Pasted Graphic 3.png

Als trigger selecteren we het event dat in de datalayer zichtbaar is bij een weergave van een product. Bij ons is dit het event “detail” zoals je hieronder kan zien.

Pasted Graphic 23.png

  1. Add to cart

Net zoals bij view_item, maak je een nieuwe tag aan met de eventnaam “add_to_cart”. Als parameter voegen we de items toe via de variabele die we aangemaakt hebben. Om de currency van de add_to_cart items mee te geven, voeg je daarnaast best de parameter naam “currency” toe met als waarde “EUR”. 

Pasted Graphic 4.png

  1. Purchase

Purchase is het event waarbij er een verkoop gebeurt. Met "items" weten we welke producten verkocht zijn, maar we niet de totale waarde van de verkoop. Daarnaast willen we aan iedere verkoop een uniek ID kunnen toekennen. Om deze extra informatie mee te geven moeten we dus extra parameters toevoegen.

Pasted Graphic 5.png

De eerste parameter is "value". Om de value te capteren, gaan we terug naar variables en maken we daar een nieuwe aan. Onder variable type kiezen we “Data Layer Variable”.

Vervolgens typ je bij “Data Layer Variable Name”: “e-commerce.purchase.actionField.revenue” en sla je de variable op.

Pasted Graphic 24 kopie.jpg

Hetzelfde doen we voor transaction_id, met het verschil dat we bij “Data Layer Variable Name”: “e-commerce.purchase.actionField.id” opgeven. Eenmaal deze 2 extra variabelen zijn aangemaakt kunnen we ze toevoegen aan de tag purchase.

In deze blog hebben we de 3 belangrijkste e-commerce events besproken. Naar analogie van deze events kan je nog extra events toevoegen aan GA4.

Je merkt het al. Voor het kiezen van het juiste platform ga je best niet over een nacht ijs. Welke resources heb je? Ga je zelf beheren en verder schalen of geef je alles uit handen? Of tast je graag gewoon de haalbaarheid van een eigen webshop nog even af? Wij helpen je graag met de selectie van een geschikt e-commerce platform.

Ontvang de laatste marketingupdates