Deceuninck opent de deur naar analytics over heel Europa
Toen ramen- en deurenspecialist Deceuninck in 2022 kwam aankloppen voor een opleiding rond Google Analytics 4, wisten ze nog niet dat we het analytics-platform 6 maand later voor hen zouden uitrollen over al hun vestigingen in Europa - en wij ook niet!
Van versnippering naar centralisatie
- Uitdaging: Initieel zocht Deceuninck enkel een partner voor training, maar al snel werd het zich ervan bewust dat het een pijnpunt had ontdekt - websitedata werd door elke lokale website in Europa anders getrackt en kon niet vergeleken worden.
- Oplossing: Google Analytics 4 met alle tracking die Deceuninck wilde kunnen volgen om conversies te meten en de customer journey te volgen door de hele funnel, en dat op dezelfde standaardmanier in heel Europe.
- Aanpak: Initiële uitrol van GA4 voor België, daarna de rest van Europa.
- Resultaat: Europese vestigingen spreken nu dezelfde ‘taal’ als ze hun data naast elkaar leggen en kunnen rationele beslissingen nemen op basis van die data in plaats van buikgevoel of propriëtaire standaarden.
Analytics voor Deceuninck: een raam op de wereld
Deceuninck, met hoofdkwartier in Hooglede, bestaat al sinds 1937. Het produceert ramen en deuren uit aluminium en pvc en is er trots op voorop te lopen op vlak van duurzaamheid. Het telt wereldwijd bijna 4.000 werknemers en is actief in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het verkoopt direct B2B maar heeft ook een groot dealernetwerk.
“We wisten dat Google Analytics 4 eraan kwam en dat het oude Universal Analytics in 2023 definitief zou verdwijnen, dus we wilden alvast goed voorbereid zijn,” herinnert Arne Vangheluwe, Digital Marketing Specialist bij Deceuninck zich. Ook op technologievlak wilde het bedrijf dus een voorsprong nemen.
Voorsprong door kennis
Deceuninck kwam bij Invisible Puppy terecht om zich te laten opleiden in het gebruik van GA4, dat een heel ander beestje is dan UA.
We kregen een GA4 opleiding op maat aangeboden en in persoon. Die persoonlijke aanpak, één-op-één, stond me wel aan.”
- Arne Vangheluwe, Digital Marketing Specialist bij Deceuninck
Tijdens de opleiding groeide het besef dat Invisible Puppy eigenlijk ook de juiste partij kon zijn om de uitrol van het platform zelf te begeleiden. “Ik wist nu wel hoe ik GA4 kon gebruiken en wist wat ik wilde doen met het platform, maar zo’n opzet is natuurlijk nog een ander paar mouwen,” voegt Arne toe.
Een antwoord op versnipperde data
Een ander probleem dat GA4 mogelijk kon oplossen waren de vele verschillende methodes die de vestigingen buiten België gebruikten om hun data te tracken. Elk land heeft immers zijn eigen website en tot op dat punt ook eigen tracking.
“Dan wordt het erg lastig om met je buitenlandse collega’s te discussiëren over performantie van je website, eventueel te behalen KPI’s of benchmarks. Je spreekt zowel letterlijk als figuurlijk een andere taal,” zegt Arne. GA4 is gelukkig adaptief genoeg dat het kan werken met een zeer uiteenlopend aanbod aan CMS’en. Invisible Puppy stelde samen met Deceuninck een blauwdruk op van welke conversiepunten overal moesten meegenomen worden.
Eerst België, dan Europa
“Hoewel elk land zijn eigen website heeft, zijn de belangrijkste conversiepunten in wezen dezelfde,” legt Arne uit, “dat is dat bezoekers ofwel gaan kijken waar hun lokale dealers zitten, of dat ze rechtstreeks een offerte aanvragen.” Door de bezoeker nu te volgen van het moment dat die landt op een website, wilde Deceuninck de reis van die bezoeker door de funnel nu helder in kaart brengen in GA4.
Hoofdkwartier België was het eerst aan de beurt. “De overstap verliep probleemloos,” zegt Arne, “en we hadden nu een draaiboek voor de switch naar GA4 bij de andere Europese websites. Voor de twee types CMS die we gebruikten wist Invisible Puppy wel een oplossing uit te dokteren, en met steeds hetzelfde resultaat: data werd nu uniform en volgens dezelfde standaarden overal goed getrackt.”
Deceuninck te rijk
Op Europese vergaderingen kunnen lokale sales- en marketingmensen nu beter hun resultaten toelichten en ook op een manier die iedereen nu van elkaar begrijpt. “Daardoor kunnen we ook effectief leren van elkaar. Als in één vestiging conversies bijvoorbeeld erg goed draaien, dan kunnen we kijken naar hoe een lokale marketeer dat heeft klaargespeeld en hoeven we ons geen zorgen te maken dat de data waarop we ons baseren anders is verzameld.”
Arne kijkt met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met Invisible Puppy: “Dat een partner bij zijn eerste keer al in de roos schiet, is fijn. Maar een tweede en dan een derde keer? Dat zie je niet zo vaak, en dat verdient lof.”
Wil jij ook eens je tracking onder handen nemen?
Zou je ook graag je beslissingen kunnen nemen op basis van goede data?
Share this
Ook interessant voor jou
Gerelateerde cases