SSA Archery schiet raak met hun data-gedreven aanpak

2 min read
6-mei-2022 16:22:56

Dankzij een dashboard in Google Data Studio, dynamische segmentatie en e-mailmarketing heeft SSA Archery meer inzicht in hun e-commerce klanten dan ooit tevoren.

Data-gedreven project

  • Uitdaging: Life-time value (LTV) van de klanten verhogen en meer inzicht verwerven
  • Oplossing: Dashboarding, dynamische segmentatie en e-mailmarketing
  • Aanpak: Strategie en agile implementatie
  • Resultaat: State of the art dashboard en meer verkoop via e-mailmarketing

SSA_foto

Uitdagingen

SSA Archery is een wereldleider in de business-to-business (B2B) verkoop van pijl-en-boogmateriaal. Via de eigen webshop doen partners voornamelijk hun inkopen. Tot voor kort had SSA Archery geen inzichten in het gedrag van hun klanten op hun website. Want welke producten werden veel bekeken, maar niet verkocht? En welke producten werden nooit bekeken?

Ons eerste doel was om dit in kaart te brengen en nadien de life-time value van de klanten te verhogen aan de hand van een gedegen marketingstrategie.

Oplossing

Om inzichten te verwerven in het gedrag van de klanten van SSA Archery, zijn we onmiddellijk gestart met het bouwen van een algemeen dashboard in Google Data Studio. Daarnaast voegden we een User-ID toe aan hun e-commerce platform. Dit stelde ons in staat om het gedrag van iedere klant afzonderlijk te analyseren.

SSA_dashboard

Om de life-time value van de klanten te verhogen, kozen we voor e-mailmarketing. Door hun e-mailmarketing-platform te koppelen aan hun data-warehouse, waren we in staat om zeer precieze segmenten aan te maken. Hierdoor kunnen we de juiste boodschappen naar de juiste klanten sturen. 

Aanpak

Starten doen we altijd met onze ‘kickstart’-methode. Deze methode legt de interne werking en de doelen van de klant bloot. Vervolgens werkten we een gepersonaliseerd meerjarenplan en strategie uit.

Omdat hun data zich op twee locaties bevond, nl. Google Analytics en hun data-warehouse,  was de eerste uitdaging het samenvoegen van beide datasets tot één dataset. Om dit mogelijk te maken, werd er voor iedere gebruiker binnen Google Analytics een user-id toegekend. Die diende als de brug tussen de twee datasets. Eenmaal dit in orde was, konden we onze nieuwe dataset koppelen aan Google Data Studio.

De volgende stap was het koppelen van die nieuwe dataset aan de e-mailmarketing-software van SSA Archery. Hierdoor konden we specifieke segmenten aanmaken waardoor SSA Archery nu kan bogen op een systeem dat gerichte e-mails kan uitsturen naar verschillende doelgroepen.

Uitkomst

De samenwerking tussen SSA Archery en Invisible Puppy was van meet af aan zeer hecht en dat is ook zo gebleven doorheen het hele project (en nadien). Met hun op maat gemaakte dashboard vanuit Google Data Studio kreeg SSA Archery de inzichten in hun online klantgedrag. Deze inzichten werden dan gebruikt om de website verder te optimaliseren op vlak van inhoud, gebruikservaring (UX) en klantervaring (CX). Elke nieuwe aanpassing is gebaseerd op concrete data.

Daarnaast zorgde een meer performante e-mailmarketing ervoor dat klanten in de juiste segmenten werden onderverdeeld en dat SSA Archery hen kon aanspreken op hun specifieke interesses, leefwerelden en noden. Dit zorgde voor een hechtere klantenbinding, verhoging van hun profiel bij de klant en uiteindelijk meer verkoop. Je zou kunnen zeggen dat we samen recht in de roos hebben geschoten.


Ontvang de laatste marketingupdates