Marketing Technologie: de creativiteit is dood, lang leve de creativiteit
Creativiteit is vaak de spil van succesvolle marketing, maar is niet iets dat je aankoopt of implementeert. Het vraagt doorzettingsvermogen, energie en continue investering…zeker in deze digitale wereld.
Technologieën, als Marketing Automation, CRM, online advertentieplatformen, 'machine learning' systemen... kunnen onze creativiteit een boost geven. Dit op een manier dat ze het ons mogelijk maken om nieuwe marketing methodes en tactieken te implementeren. Data te ontginnen en zo onze doelgroepen beter te leren kennen. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe cultiveer je ze in je organisatie?
De nood om creatiever te zijn dan ooit tevoren
Don Draper (Mad Men) als icoon voor creativiteit in marketing vóór de digitale revolutie (source: https://giphy.com) |
Marketers van de ‘oude’ stempel kijken soms nostalgisch terug naar wat zij als de hoogdagen van de marketing beschouwen. De dagen van voor de 'digitale revolutie', waarbij het in hoofdzaak draaide rond televisie, radio en drukwerk. Als je ze zou geloven, was dit de tijd waarin creativiteit rijkelijk vloeide, een goed idee je meest waardevolle bezit was, alles kon en alles mocht. (lees ook: het web blaast 25 (Belgische kaarsjes uit)
Als je hen bezig hoort, krijg je de indruk dat marketers van toen, Don Draper-achtige figuren waren. Omgeven door sigarettenrook en 20 jaar oude whiskey, bedachten ze de meest creatieve campagnes die een volledige natie in zijn ban hielden.
Vaak gaat zo een nostalgie gepaard met het vervloeken van marketingtechnologieën, die het zogenaamde creatieve proces vernietigd hebben en marketers in marketingrobots hebben veranderd. Slaven van de platformen en systemen die ze gebruiken, ervoor zorgende dat ze blijvend van content, budget en andere ‘resources' voorzien zijn.
Tezelfdertijd, worden wij marketers geconfronteerd met enorme uitdagingen. Deze verplichten ons om nog creatiever en efficiënter te zijn dan ooit tevoren. De explosie aan kanalen, formaten en de constante opkomst van nieuwe technologieën, zoals ‘virtual reality’, betekent dat we ons op snel tempo moeten aanpassen en heruitvinden.
We moeten:
- leads genereren,
- 'brand awareness’ creëren,
- ROI maximaliseren,
- daar zijn waar onze klanten zijn,...
Dat is maar een klein onderdeel van ons takenpakket. Laten we eerlijk zijn - de resultaten van grote ‘cookie-cutter’ campagnes zijn slechts een schaduw van wat ze geweest zijn. Budget alleen staat niet langer garant voor succes.
Creatiever en efficiënter door marketing technologie
Consumenten zijn het gewoon geworden dat ze op een persoonlijke manier aangesproken worden. Ze verwachten op maat gemaakte en zinvolle inhoud die hen aanspreekt. Als marketer moeten we daar op een creatieve manier op inspelen. Anders valt je content en boodschap in dovemansoren.
We moeten steeds creatiever te werk gaan in de manier waarop we ons doelpubliek selecteren en de inhoud van onze content aanpassen aan specifieke doelgroepen. Goede content is daarbij slechts één ding, daarnaast moeten we ervoor zorgen dat ze via de kanalen die onze (potentiële) klanten gebruiken verspreid worden en daarbij liefst opgepikt wordt. Kortweg, daar zijn waar je klanten zijn.
Kunnen we dit op een succesvolle en efficiënte manier doen zonder marketingtechnologie? Waarschijnlijk niet. Moeten we dan onze creativiteit opofferen omwille van efficiëntie? Zeker niet. Dit maken we ook duidelijk in onze Puppy Academy opleidingen.
Creativiteit vraagt energie en doorzettingsvermogen
Goede ideeën zijn en blijven nog altijd het meest waardevolle bezit. (source: That's 70 show - https://giphy.com) |
Laten we eerlijk zijn, creativiteit is niet méér of minder toegelaten in vergelijking met de periode van Don Draper. Het is nog altijd hetzelfde principe als toen. Het zijn de organisaties en bedrijven zelf die de verantwoordelijkheid dragen om creativiteit te ondersteunen en te ontplooien. Net zoals toen, zijn zij verantwoordelijk of hun marketers de kans krijgen creatief en uniek uit de hoek te komen. Of niet.
Goede ideeën zijn en blijven nog altijd het meest waardevolle bezit.
Het manifesteert zich gewoon op een héél andere manier. Het is niet langer gelimiteerd tot slechts enkele traditionele marketingkanalen, zoals televisie, radio en drukwerk. We moeten gewoon creatiever zijn op veel meer vlakken. Bovenal in het combineren van marketingacties in een - al dan niet geautomatiseerde - marketingcampagne.
Creativiteit is een continu proces dat energie en doorzettingsvermogen vraagt, ook in een sterk digitale wereld. Je kan wel zeggen dat het minder eenvoudig is geworden. Er is duidelijk méér druk komen te liggen op marketing teams om resultaten neer te leggen. Dit door de toenemende verwachtingen van zowel ‘de business’ als van de klanten. En met ‘de business’ bedoel ik niet alleen sales die vraagt naar méér ‘kwalitatieve’ leads, maar ook alle andere departementen, managers en C-level die vragen en verwachtingen van allerlei aard hebben.
Marketing is de spil geworden van het contact met de klant. Met de opkomst van het internet worden marketers méér en méér betrokken bij het sales proces. Ze spelen gaandeweg een grotere rol in het behouden en verzorgen van klantenrelaties. Door het toegenomen takenpakket is het verleidelijk om te veel te gaan vertrouwen op technologie (systemen en platformen) en te bezuinigen op het creatieve proces. Dit als gevolg van tijdsdruk, beperkte middelen of gewoon omdat het gemakkelijk en eenvoudig is.
De combo van creativiteit en technologie
Hoe kunnen we het potentieel van marketing in combinatie met technologie op een creatieve manier ontsluiten? Hoe kan marketingtechnologie jouw creativiteit stimuleren en ondersteunen?
In principe is het vrij simpel. Alles draait rond ‘input’ en ‘output’.
OUTPUT
‘Output’ slaat hierbij op het uitvoerende aspect van marketing. Van het versturen van emails, SMS of berichten via social media tot het aanmaken van een lead in CRM.
‘Omnichannel’ is het nieuwe ‘normaal’ in marketing. Aanwezig zijn op alle kanalen waar je (potentiële) klanten zijn en die op elkaar afstemmen en laten inspelen. Daarnaast moet je opvolging voorzien van acties die zij nemen op je website of andere platformen.
Dat is manueel niet méér haalbaar. Dat is eerder dweilen met de kraan open en op een bepaald moment laat je onvermijdelijk steken vallen.
Daarom is het inzetten van Marketing Automation en/of andere platformen om hierin te ondersteunen van belang. Doe dit echter op een creatieve manier met efficiëntie in het achterhoofd. In onze Marketing Automation opleiding geven we uitgebreid mee hoe je dit kan doen.
Creativiteit slaat hierbij vooral op het combineren van platformen en technologieën. Niet alleen met elkaar vanuit een technisch oogpunt, maar ook met je marketingdoelstellingen en de strategie(ën) waar je op wil inzetten. Gaande van inbound en content marketing tot offline evenementen. Zorg er echter voor dat dit op een ‘efficiënte’ manier gebeurd met een duidelijk doel voor ogen. Met andere woorden, koop bv. géén marketing automation platform aan, vanwege het platform, in de hoop dat het één van je uitdagingen gaat oplossen. Je gaat zonder meer een uitdaging toevoegen aan je team, met name leren werken met zo een platform.
INPUT
‘Input’ gaat over het voeden van het creatieve proces in al zijn facetten met de nodige data, gegevens, analyses, rapporten, informatie, enz. om telkens op een andere manier uit de hoek te komen. Dit kan gaan van een rapport creëren van sleutelwoorden (‘keywords’) op basis van zoekgedrag op je website voor het schrijven van content. Tot bezoekersstromen op je kanalen analyseren als ‘input’ voor het uitwerken van een geautomatiseerde marketing workflow en die continue te optimaliseren.
Een typisch voorbeeld is het uitwerken van buyer personas. Een wel uitgedacht persona is belangrijk omdat het één van de hoekstenen vormt van je content marketing strategie. Om je personas goed in te delen en uit te werken heb je echter vrij véél informatie nodig.
Personas zijn daarbij niet statisch. Het is niet omdat je ze éénmaal gecreëerd hebt, dat ze eeuwig ten dage dezelfde blijven. Ze evolueren en soms sneller dat je denkt. Daarom moet je zorgen dat je een constante stroom aan ‘input’ krijgt om het ‘creatieve proces’ (want dat is het) van het maken en onderhouden van personas aan te sturen.
Je hoort het al, ‘creativiteit’ komt in verschillende vormen en maten. Daar zit echter ook de uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat al die verschillende types van creativiteit aanwezig zijn in je organisatie en verder uitgebouwd worden?
Hoe inzetten op creativiteit in je organisatie?
De voorbeelden hierboven geeft aan dat je verschillende 'types van creativiteit’ nodig hebt in een organisatie om in te spelen op de uitdagingen van een digitale wereld. Jouw team is hierbij de belangrijkste investering. Je mag de grootste en beste technologieën aanschaffen, als ze niet weten wat ermee te doen, kunnen ze dit ook niet op een creatieve manier inzetten.
1) Stimuleer een mix aan diverse vaardigheden en kennisdomeinen binnen je marketingteam. Spoor mensen aan om trainingen te volgen en op de hoogte te zijn van de laatste trends en nieuws. Train en trek T-profielen aan. T-profielen zijn mensen die een brede generale digitale kennis hebben en zich specialiseren in één of twee specifieke domeinen die van belang zijn voor je organisatie.
2) Maak gebruik van experten van buiten de organisatie om je team te inspireren. Ze geven vaak een andere kijk op de zaak en kunnen nieuwe creatieve ideeën binnen brengen. Soms heb je ook maar voor een beperkte tijd een zekere kennis en ervaring nodig. Maak dus keuzes of je die gaat ‘insourcen’ of eerder gaat ‘inhuren’.
3) Investeer doordacht in verschillende marketing technologieën, maar zorg ervoor dat je team klaar is om er mee aan de slag te gaan.
4) Bovenal denk na over het combineren van platformen en technologieën. Niet alleen met elkaar vanuit een technisch oogpunt, maar ook met je marketingdoelstellingen en de strategie(ën) waar je op wil inzetten.
Tijd om aan de slag te gaan
Zoals in de intro reeds aangegeven: creativiteit is de spil van succesvolle marketing. Jouw team en hun creatieve vaardigheden in al zijn aspecten zijn hier extreem belangrijk. Dus tijd om aan de slag te gaan. Wat zijn jouw uitdagingen of hoe ga je om met creativiteit in jouw marketing organisatie?
Laten we samen bekijken wat voor jou de volgende zet in je marketing strategie zou kunnen zijn. Of volg onze Marketing Automation opleiding. Zo kunnen we je ook al op weg helpen.
Ook interessant voor jou
Gerelateerde blogposts